Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 178 (5385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe mâna judecătorilor

Instructor auto înregistrat în timp ce le spunea elevilor săi cât riscă el să colecteze şpaga pentru poliţist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Instructorul auto prins în urmă cu aproape trei luni în flagrant, după ce, susţin anchetatorii, ar fi primit de la doi dintre elevii săi câte 400 de euro,  „şpaga pentru poliţistul examinator”, a fost trimis vineri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Petru Stângheriu (51 de ani), instructor auto în Rădăuţi, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Toată povestea, se arată într-un comunicat remis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a petrecut pe data de 13 aprilie a.c., la Fălticeni, chiar în ziua în care cei doi cursanţi urmau să dea proba practică a examenului de conducere pentru categoria B de autovehicule.

Instructorul, susţin procurorii, le-a spus celor doi cursanți, şi aceștia tot din Rădăuți, că dacă nu dau câte 400 de euro de fiecare, nu vor obţine permisul de conducere, întrucât poliţistul examinator se uită doar la şpagă şi nu îl interesează cât de bine ştii să conduci.

Cursanţii cu pricina au sesizat ofiţerii Anticorupţie care, sub coordonarea unui procuror, au organizat flagrantul.

 

Ce le spunea instructorul cursanţilor

În ziua examinării practice, care s-a desfăşurat la Fălticeni, anchetatorii au înregistrat audio-video toate mişcările instructorului şi ale celor doi cursanţi care l-au denunţat.

În maşina pe care au făcut şcoala denunţătorii, au fost interceptate mai multe discuţii între aceştia şi instructor. În drum de la Rădăuţi spre Suceava:

Instructor: „Mergem întâi la Suceava să vedem cine vine, la cine”, referindu-se la examinatorul desemnat.

Apoi unul dintre denunţători îi spune că a făcut greu rost de bani, la care Petru Stângheriu îi răspunde: „te cred, mă... da, aşa-i... nah, eu ce vină am eu? Dacă aş câştiga eu ceva... eu iau de la tine şi îi dau lui. Pe mine mă prinde, pe mine mă leagă.. el scapă, că îi poliţist”.

Apoi, le verifică banii. Instructor: „Cât ai acolo?” ; Denunţător 1: „4 şi mai ăştia”; Denunţător 2: „4” (nr.-400 de euro).

Când au ajuns la Suceava, la Iulis Mall, unde se află şi sediul celor de la Permise, cei doi cursanţi i-au dat banii, iar instructorul a intrat în mall. La întoarcere, cei doi denunţători îl întreabă: „S-a rezolvat, nea Petrică?” şi la semnul afirmativ al acestuia au exclamat: „da... bine, mulţumin lui Dumnezeu”.

 

Ce a declarat instructorul la audieri

Când fost prins în flagrant de ofiţerii Anticorupţie, Petru Stângheriu  avea asupra lui suma de 200 de euro. A negat că ar fi primit şpagă de la cei doi cursanţi ai săi, spunând că sunt banii lui de acasă.

Ulterior, la audierile de la Parchet, a recunoscut că a primit câte 400 de euro de la cei doi, însă a afirmat că i-a dat mai departe ofiţerului examinator.

Faţă de respectivul ofiţer, procurorii Direcţiei Naţioanale Anticorupţie Suceava au făcut cercetări, în urma cărora s-a infirmat ipoteza că respectivul ar fi primit vreun euro din cei 800.

Şi la prezentarea materialului de urmărire penală, Petru Stângheriu şi-a menţinut declaraţiile, în sensul că toţi banii au ajuns în buzunarul poliţistului examinator.

 

Şpaga pentru poliţist, o practică a unora dintre instructorii auto

În ultimii ani, mai mulți instructori auto, din tot județul, au fost prinși în timp ce luau bani de la cursanții lor, sub pretextul şpăgii pentru poliţistul cu care vor da examenul.

În nici un caz de până acum nu s-a dovedit că ar fi implicat vreun angajat din cadrul Serviciului de Permise de Conducere.

Surse judiciare susțin că aceasta este o practică a unora dintre instructorii auto care, chipurile, susțin că au influentă pe lângă polițiștii examinatori la proba de traseu şi îi pot convinge, în schimbul unei şpăgi, să închidă ochii la greşelile cursanților care dau proba practică de obţinere a permisului de conducere.

Dacă elevul trece şi ia permisul, instructorul e acoperit, iar dacă pică, îi dă banii înapoi, susţinând că a făcut prea multe greşeli pe traseu şi poliţistul nu a vrut să rişte, recomandându-i să mai încerce şi data viitoare.

În cazul în care aveţi de-a face cu o astfel de situaţie,  sesizaţi imediat Direcţia Generală Anticorupţie Suceava.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instructor auto înregistrat în timp ce le spunea elevilor săi cât riscă el să colecteze şpaga pentru poliţist.
 Vizualizări articol: 11050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Instructor auto înregistrat în timp ce le spunea elevilor săi cât riscă el să colecteze şpaga pentru poliţist4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Politia corupta ... o realitate trimis de
( 4 aug 2013, 00:24:18
Si cu povestea asta voi credeti ca scoateti pe ''nenea militian'' basma curata , o stie si un copil de clasa 1-a ca fara spaga nu iei permisul oricat de bun ai fi, si ceea ce se intampla in Arges ? hai sa fim seriosi si sa nu mai facem aluzii la o corectitudine a politistilor care exista doar in spoturile publicitare , inca nu am cunoscut un politist care sa nu fie corupt, si sunt convins de asta pana la proba contrarie, nu de la un articol facut anume sa spele coruptia politiei din Suceava.
2.   He, he, he... trimis de
( 4 aug 2013, 14:37:50
In ce tara trăimlaughing, chiar ne duc ăștia cu preșuhappy.
3.   He, he, he... chiar nu ma pot aptine trimis de
( 4 aug 2013, 14:51:16
Asta care a scris articolul, ori e novice, ori e pe mana cu examinatorii (mai erau anii care urlau sus si tare ca bazaristii sunt vinovati de evaziune fiscala, dar nu făceau diferența dintre persoana fizica si persoana fizica autorizata ), asa si cu instructorii, sunt multi care chiar s-au saturat sa dea șpaga, e si urat sa apari în fata elevului și sa-i spui ca după 29 de ore trebuie sa mai dea 100 de euro, dar nu au ce face, ca sa nu dai trebuie sa te lupți cu sistemul și nu poți din cauza a câtorva f....i ca ala de mai sus care cere 400, pentru ca e 1 smechersad, oricum nu pățește nimic au mai fost si alții prinși, cel mult li se suspenda autorizația, pana la o noua examinare (adică după 5 ani).
Pai știe toată lumea ca sunt 2 tipuri de trasee, 1 pentru cotizanți si 1 pentru fraieri.
Daca ești cotizant mergi și tu puțin pe Traian Vuia , Gheorghe Doja sau spre Mitoc dacă nu ai cotizat (suma e fixa 100 euro), atunci se schimba treaba, ai parte de parcări, plecări din rampa, împingerea cursantului pe interzis și dacă ești bun atunci ți se apasă ambreiajul, sau ai parte de tot felul șicane.
1 dintre trasee are plecarea de la sera spre oraș, dacă virezi la dreapta pe principala poți sa cobori, dacă ești bun mergi pe stânga cu întoarcere în sens giratoriu sau la Denis , urmează altelehappy (oricum putini trec dacă nu cotizează și în general toți banii pleacă la examinator. Daca instructorul ia mai mult de 100, restu păstrează pentru el ). Si asta nu e totul, cei de sus știu totul dar se acoperă. (aduceți-vă aminte de cazul Găitan)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei