Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2011 - Anul XVI, nr. 237 (4835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă dubioasă

Poliţist cercetat de procurori pentru că ar fi măsluit dosarul morţii unei bătrâne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultima zi a lunii mai a anului 2010, Aurelia Buşcu, o femeie în vârstă de 68 de ani din Gura Humorului, a fost accidentată mortal de maşina condusă de un tânăr de 19 ani, tragedia petrecându-se pe bulevardul Bucovina din oraşul Gura Humorului. Astăzi, după aproape un an şi jumătate de la producerea accidentului, dosarul nu a ajuns nici măcar în instanţă, fiind plimbat pe la poliţişti şi procurori şi invers. După ce s-au zbătut aproape un an pentru a demonstra că dosarul nu a fost instrumentat corect, copiii victimei au obţinut o mare victorie. Procurorul care a preluat dosarul a dispus reluarea cercetărilor, reliefând şi nereguli grave privind modul în care s-a efectuat ancheta.

 

Pe 31 mai, femeia de 68 de ani a ieşit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea străzii, a fost lovită violent de o maşină VW Golf 6, condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, şi el din Gura Humorului. Din păcate, cu grave leziuni interne, femeia a decedat în scurt timp. Ofiţerul de la Biroul Rutier al Poliţiei oraşului Gura Humorului care a efectuat ancheta de la faţa locului a stabilit preliminar că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susţinut-o în acea zi.  

Aceste constatări aparent clare aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei.

 

Anchetă întoarsă radical, de la un accident pe trecerea de pietoni la un şofer fără nici o vină

Mai întâi, o expertiză de specialitate realizată de inginerul Nicolae Răguşitu, expert tehnic judiciar de la Biroul de expertize al Tribunalului Suceava, şi apoi şi contraexpertiza, au stabilit că impactul s-a produs în afara trecerii de pietoni şi că şoferul, care circula cu aproximativ 60 de kilometri la oră, nu avea cum evita impactul. Asta pentru că nu ar fi avut vizibilitate din cauza unei alte maşini şi bătrâna s-ar fi angajat brusc în traversare, cu alte cuvinte ţâşnindu-i în faţă. Mai mult, organul de cercetare penală (ofiţerul Cezar Cobziuc, din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului) a propus procurorului de caz ca şoferul să fie scos de sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

 

Constatarea că şoferul ar fi nevinovat, „nelegală şi netemeinică”

Revoltaţi de cum a decurs această anchetă, cei trei fii ai bătrânei au trimis sesizări către IPJ Suceava, Direcţia de Control Intern a Poliţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind preluat de procurorul Lucian Stănescu. A fost şi momentul în care familia victimei a văzut că se face în sfârşit o anchetă serioasă.

„Considerăm propunerea formulată de organele de poliţie, de soluţionare a prezentei cauze, ca fiind nelegală şi netemeinică, întrucât aceasta nu a fost lămurită sub toate aspectele. În primul rând, organele de poliţie nu au explicat cum au tras concluzia că vinovăţia în producerea accidentului în care au fost implicaţi învinuitul Paşcovici Alexandru şi victima Buşcu Aurelia aparţine integral acesteia, atâta timp cât şi suplimentul de expertiză precizează că ambele părţi au încălcat norme de conduită rutieră”, este o parte a constatării procurorului, în ordonanţa de restituire a dosarului.  

 

Probe şterse după ce maşina implicată în accident a fost restituită imediat şoferului

Neregulile sesizate de procuror nu se opresc aici.

„Este de neînţeles de ce organele de poliţie au procedat la restituirea autoturismului implicat în accident către învinuit, când se ştie că expertiza criminalistică a autoturismului are un aport deosebit în clarificarea unor împrejurări privind producerea accidentelor, a urmelor lăsate pe corpul victimei sau a stabilirii direcţiei de deplasare a acesteia... Măsura dispusă de restituire a autoturismului care purta urmele nemijlocite ale producerii accidentului de circulaţie la doar două zile după producerea evenimentului rutier şi emiterea autorizaţiei de reparaţie este vădit nelegală, întrucât în astfel de cauze autoturismul purtând urmele accidentului rutier este principalul mijloc de probă, iar el trebuie supus expertizei criminalistice şi expertizei tehnice auto, reţinerea sa ca mijloc de probă fiind imperativă şi esenţială până la finalizarea cauzei”, sunt concluziile procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Poliţist cercetat pentru abuz în serviciu şi dosar mutat din cauza relaţiilor de rudenie 

Aşadar, cel puţin două aspecte extrem de grave, care pot însemna răspundere penală pentru cei care au efectuat ancheta. De altfel, pe 31 august 2011, Viorel Buşcu, unui dintre fiii victimei, cel care a făcut demersurile pentru ca ancheta să fie una corectă, a fost informat oficial că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înregistrat un dosar penal faţă de poliţistul Cezar Cobziuc, din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, cel care a instrumentat dosarul după începerea urmăririi penale. El este cercetat pentru infracţiunea prevăzută de articolul 246 Cod Penal, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor.

Un alt aspect important, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a decis ca dosarul să nu mai rămână la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, pentru că grefierul-şef de aici, Gabriela Paşcovici, este rudă cu şoferul care a provocat accidentul.

 

Familia aşteaptă o soluţie echitabilă şi justă în instanţă

Ancheta din acest caz a fost, astfel, reluată, iar concluziile de până acum parţial infirmate. Poliţiştii trebuie să reaudieze martori, să întocmească schiţe şi să facă reconstituiri. De asemenea, procurorul care a infirmat constatările poliţistului cere şi lămurirea aspectului legat de un camion care i-ar fi obturat vizibilitatea şoferului, staţionarea acestuia în zonă în momentul accidentului fiind discutabilă şi incertă.

Deocamdată singurul poliţist cercetat în mod oficial în acest dosar este ofiţerul Cezar Cobziuc.

„Atitudinea acestui domn poliţist a fost dubioasă încă de la început. El a refuzat să ne prezinte dosarul şi concluziile sale înainte de a-l înainta la Parchet şi de aceea am fost nevoiţi să depunem plângeri şi să cerem lămuriri. Nu avem probe să-l acuzăm de corupţie sau de altceva, însă s-a dovedit că ancheta desfăşurată de acesta are foarte multe semne de întrebare. Nu vreau să împărţim noi dreptatea, tot ce ne dorim este ca acest dosar să ajungă corect instrumentat în instanţă şi acolo să fie dată o soluţie echitabilă şi justă”, ne-a declarat Viorel Buşcu, unul din fiii victimei, care crede că aspectele dubioase din acest dosar mai au cel puţin un vinovat în cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţist cercetat de procurori pentru că ar fi măsluit dosarul morţii unei bătrâne.
 Vizualizări articol: 1350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
Poliţist cercetat de procurori pentru că ar fi măsluit dosarul morţii unei bătrâne5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 7 oct 2011, 11:07:04
Ce poţi să spui despre aste vremuri ?
Când banu-i preţuit iar omul .. dispreţuit ?
Când pentru o slujbă prost plătită tremuri ?
Iar copilu’ nu-ţi vorbeşte şi eşti îngrozit
Ce vremuri , nu ? ce prezent împuţit ?!

Ce vremuri .. suntem şi faliţi şi-n tranşee
Suntem vocali da’ cu ton şters , împrăştiaţi
Amintirea unei mese k-lumea e prizonieră’n muzee
Iar fraţii sunt ( tot mai accentuat ) mereu neînpăcaţi

Am risipit ( în trecut ) acum cerşim firimituri
S-a răsturnat căruţa inteligenţei noastre funciare ?
Bogăţiile de sub altarul social sunt , azi , doar înjurături
Şi vă persiflaţi între voi , dar , de fapt .. NIMENI N-ARE

1.1  RE: * trimis de
( 7 oct 2011, 13:05:34
mare c...t mai esti, tare ti-asi mai suci gitul ala de bleg
1.2  RE: * trimis de
( 7 oct 2011, 14:57:23
Da' ieri unde ai fost pokailă??Zăbălos mai poţi fi,tu şi fraţii tăi neliniştiţi!!
1.3  RE: * trimis de
( 7 oct 2011, 17:24:47
CAINII LATRA,URSUL TRECE DAR UNEORI SE OPRESTE SI LE-O DA LAAAA ... STITI VOI:)))
1.4  RE: * trimis de
( 7 oct 2011, 17:55:54
un grupuleţ de băsişti exersează bunele maniere pe mine. Cine n-ar fi încântat de asta ? vă mulţumeschappy
1.5  RE: * trimis de
( 8 oct 2011, 01:02:07
debil obsedat de politica,nu`ti imagina sau nu te flata ca un grup de``basisti``iti are grija,pur si simplu oripilezi cititorii cu mizeriile tale purulente,jgule!!
2.   =)) trimis de
( 7 oct 2011, 12:01:19
"...mereu neînpăcaţi". Bre abcdarule, bre!!! Lasa versurile de doi bani bucata si treci inapoi la clasa a II-a. Inaintea lui B si P se pune INTOTDEAUNA M si nu N. Dar in iNbecilitatea ta te crezi iNportant. Dar se pare ca in iNparatia in care traiesti nu esti decat un biet iNpotent...

3.   Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 13:49:38
Asa este,din pacate cei cu bani cumpara tot. Felicit fii defunctei o sa castigati.
3.1  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 17:27:50
FII DEFUNCTEI O SA MEARGA LA CONCURS DE RUPT LABA LA URS
3.2  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 17:32:52
FII DEFUNCTEI SAU FAMILIA BABEI CA SA FIU MAI DIN POPOR VREA BANI,NU SE VEDE CUM INCEARCA SA MURDAREASCA NUMELE SI ONOAREA UNUI TANAR ACUZANDUL DEGEABA?
4.   Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 16:17:38
ce o sa castige fii defunctei ? nu mai poate nimeni sa o aduca inapoi la viata iar soferul sa fie constienti si ei nu a vrut sa o accidenteze. acolo ia fost scris ei sa moara...
4.1  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 17:07:07
O sa castige DREPTATEA, iar cel vinovat sa plateasca. Ce viteza avea soferul in momentul accidentului? S-a intamplat sau nu pe trecerea de pietoni? De ce au fost nereguli in anchetarea cazului? Poate pentru ca soferul face parte din familia Pascovici, care are bani si influenta in oras? Are legatura cu Mihai Pascovici, cel cu taiatul ilegal al padurii in Voronet (gasiti pe internet detalii)?
4.2  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 17:21:13
Asa si daca Pascovici e neam de smecher si tu de fraier care e problema?esti invidios sau ce?Alex a avut un chrysler de 50 de mii de euro la 18 ani,tu nici nu poti visa la o asemenea masina.
4.3  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 18:04:56
Si daca copiii lui alex vor fi copii de criminal si daca tu esti pupindosist... ce??? Si daca acest alex in loc de multumire pentru tac-su care se pare e cel mai idiot tata din lume de i-a cumparat criminalului de fii-su un crysler la 18 ani...ce??? Si daca LEGEA VA FI DREAPTA si-l va baga pe alex criminalul in puscarie pentru cativa ani si alex va deveni "domnisoara de protocol" a baietilor buni...ce??? Si daca prefer sa conduc o masina care nu costa 50 de mii de euro, dar n-am omorat pe nimeni si dorm noaptea linistit...ce???
4.4  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 18:20:14
Bercea..unde ai vazut tu Chrysler( asa se scrie si nu cum ai scris tu)..de 50 de mii de euro. Era din argint.?Se stie ca cu banii astia iei 2..nu una. Revino-ti.
ps: sunt masini de rahat..ca orice masina americana.Cunosc ,am avut in veci nu sa mai cumpar.
4.5  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 18:49:00
Sunt Crysler-uri si mai scumpe de 50.000 de euro , sa fim seriosi .APROPO : ce vrei sa spui prin ,, Cunosc ,am avut in veci nu sa mai cumpar.'' ?
4.6  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 19:02:39
nu pot trimite link-ul. Eu stau in America de Nord..si sunt ieftine. Cu 50000 de euro....iti iei 2 seria 300.
4.7  RE: Comentariu trimis de
( 7 oct 2011, 20:13:25
YOYO01,puscaria nu e facuta pt ALExX,u vezi ca e un circ din asta de trei lei ?Va place asa mult sa il pupati in fund pe Pascovici?e idolul vostru?va repet CAINII LATRA,URSUL TRECE DAR UNEOR LE MAI DA SI LA MEE ASA DE PLACERE:)) SI DUPA IAR PLEACA
4.8  RE: Comentariu trimis de
( 8 oct 2011, 19:21:48
Ooooofffffffff!!! Din ce se vede, tu eşti singurul câine sau mai bine catel care latri pe aici. Tu si cu iNpotentul de abcdar. Apropos...sa te speli pe dinti si sa fii cu analizele la zi ca sa-ţi dau o  ☭  scurta când mai latri.
4.9  RE: Comentariu trimis de
( 8 oct 2011, 19:25:58
Si încă ceva!!! Îţi doresc ca alex criminalul s-o calce si pe mă-ta. Si datorită banilor sa nu intre in puşcărie. Si sa-ţi rada in nas când te vede. Abia atunci vei realiza ce e durerea, FRAIERE!!!
5.   Coruptul trimis de
( 7 oct 2011, 19:47:56
Macar acest politist a fost corupt dar mai unul la rutiera din Humor , Solcan Doru , cu moaca de prost . E diferenta dintre corupt si prost. Daca citesti prostule comentariu iti dai seama de ce . Nu faci tu purici mult timp in Humor . Era unul tot ca tine la rutiera in radauti si cu ocazia unei excursii in Polonia a luato in trompa de la cine trebuia , de la un Vicovean . Uite asa sa intalnit deal cu deal ................
6.   Pute Politia Suceveana trimis de
( 7 oct 2011, 19:53:34
De astfel de nimicuri. Oamenii cu adevarat valorosi sunt marginalizati si lasati flamanzii sa ia spaga care s-o imparta. Cel mai clasic mod de a acoperii ilegalitatile sunt: tergiversarea verificartilor pana la limita prescrierii faptelor, fabricarea de documente de catre faptuitori acceptata de asa zisii politisti suceveni, neobservarea probelor.
Spaga e la ordinea zilei.
ABCDAR-nu te uita la fraierii de PDL-isti. Bafta.
6.1  RE: Pute Politia Suceveana trimis de
( 8 oct 2011, 10:15:48
``Oamenii cu adevarat valorosi`..cum ar fi DEBILcedar nu?:)))...v-ati prins,tot pokaila asta e dar de alta culoare acuma,nu mai e ``ARIEL``,acuma e ZARAZA21!!!
Te intrebi probabil,cum ``p*** mea isi dau seama astia,doar eu sunt asa destept``:))
,esti extrem de transparent si fad,mereu in cautarea unui tzap ispasitor care sa scuze toate gafele vietii tale incununata de lipsurile ei...evident,probabil explicatia e una politica:)))...te`ai descris cum eu nu puteam vreodata sa o nimeresc atat de potrivit;marginalizat si flamand!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei