Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mai 2010 - Anul XV, nr. 107 (4398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

Elevii de la “Nicu Gane”, invitaţi la rugăciune şi la meditaţie duhovnicească în capela şcolii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, ÎPS Pimen a oficiat ieri, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de sfinţire a capelei cu hramul „Sf. Nicolae” şi hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, amenajată în incinta instituţiei de învăţământ.

Înaltul ierarh a fost primit cu pâine şi sare de directorul Colegiului, prof. Neculai Sturzu, şi de primarul Vasile Tofan, iar copiii îmbrăcaţi în costume populare i-au oferit flori.

Capela cu hramurile „Sf. Nicolae” şi „Sf. Ap. Petru şi Pavel” a fost construită într-un spaţiu pe care şcoala l-a găsit potrivit pentru o astfel de destinaţie, cu o arhitectură care prezintă mai multe bolte şi aflat într-o zonă des frecventată de elevi şi profesori.

 

Capelă şi cabinet de educaţie religioasă

Conducerea şcolii, împreună cu profesorii de la catedra de religie, au considerat că ar fi bine să se amenjeze un cabinet de educaţie religioasă, spaţiul respectiv fiind în vecinătatea cabinetului de educaţie muzicală. Aşa cum am aflat de la preotul Dorel Nicolau, profesor de Religie la Colegiul “Nicu Gane” din Fălticeni, în luna ianuarie 2009 proiectul a fost înaintat sub forma unui raport Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor care a acordat cu mult entuziasm arhiereasca binecuvântare pentru înfiinţarea capelei. Din partea Înaltpreasfinţiei Sale a venit şi ideea ca patronul şi ocrotitorul viitorului lăcaş de cult să fie Sfântul Nicolae. Lucrările propriu-zise de pictură din interior au început în luna iulie anul trecut cu sprijinul părintelui Petru Irimescu, de la parohia “Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel” din Rădăşeni. Acesta a suportat financiar toate lucrările efectuate în capelă, cum ar fi lucrarea de pictură în tehnica fresco, consolidarea rezistenţei, realizarea mobilierului special şi înzestrarea lăcaşului cu cele necesare slujirii.

 

Un miliard de lei vechi pentru capela colegiului

„Această biserică întregeşte dotările şcolii noastre, care în perioada 2006 – 2008, a derulat un amplu program de lucrări de reabilitare şi dotare substanţială. Noi am pus la dispoziţie doar acest spaţiu. Toate lucrările, însemnând pregătirea pentru pictură, pictura, mobilierul specific unui paraclis şi toate celelalte s-au făcut pe cheltuiala unor persoane particulare. În primul rând părintele Petru Irimescu de la Rădăşeni, preoţii Nicolau şi Mihăilă, profesori ai şcolii, părinţi şi alţi oameni care au dorit să rămână anonimi. S-a întâmplat ca Dumnezeu să lucreze prin părintele Petru Irimescu, care se pare că a cheltuit aproape un miliard cu această lucrare. Pictura este realizată de persoane autorizate, canonică şi de mare valoare artistică, reprezentând pentru elevii şcolii o ambianţă care îndeamnă la reculegere şi la rugăciune” ne-a declarat directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, prof. Neculai Sturzu.

În această bisericuţă se vor desfăşura orele de religie şi alte activităţi  cu caracter religios care au loc în şcoală şi slujbele dedicate sărbătorilor religioase importante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de la “Nicu Gane”, invitaţi la rugăciune şi la meditaţie duhovnicească în capela şcolii.
 Vizualizări articol: 1788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Elevii de la “Nicu Gane”, invitaţi la rugăciune şi la meditaţie duhovnicească în capela şcolii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ilegalitate si neconstitutionalitate crasa trimis de
(10 mai 2010, 13:34:52
Ultima data cand am verificat, Nicu Gane era institutie de invatamant PUBLICA subordonata inspectoratului scolar si ministerului educatiei, este? Romania este stat LAIC, este? Atunci de ce s-a cheltuit 1 miliard de lei vechi cu construirea unei BISERICI in incinta unei scoli PUBLIICEEEEEE?!?! Profesorii de la Nicu Gane au salarii mai mari decat restul din invatamant, de si-au permis sa doneze pentru chestia asta? Sau salarii mici sunt numai cand vine vorba de educatie de calitate si grija fata de elev? Bine ca ii spalati pe creier cu cre(s)tinatatea voastra si ii invatati ca in loc sa mearga la medic cand sunt bolnavi, sa se roage lu` Dumnezeu, si cand au examen, in loc sa invete, sa se roage, ca Dumnezeu vede si ajuta...medievalilor!
BORfasii daca au chef de scoli-biserica n-au decat sa si le construiasca singuri si sa le denumeasca din start scoli ortodoxe, nu sa impuna mizeriile lor in scoli platite de la buget, din banii MEI.
2.   Ingenuitatea romaneasca trimis de
(10 mai 2010, 14:59:01
ai foarte mare dreptate SECULAR..romania din pacate a ramas foarte marcata si inchisa mental de generatiile trecute..nu reusesc sa gandeasca in mod obiectiv si sa lase deoparte credinta, de parca aceasta iti da forta sa mergi mai departe in societate: doar noi tinerii putem schimba ceva in viitor, pt k suntem mult mai liberi mentalmente si nu ne lasam dusi de nas de biserica corupta romana si de guvernul roman. Si ceea ce ma enrveaza mai mult este faptul k nu vine pusa in discutia parerea omului..poate unul nu e crestin ca mine si vrea cu banii acestia sa se amelioreze situatiu liceului..pff chiar imi pare rau k putine persoane se gandesc la chestiile astea

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei