Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2009 - Anul XIV, nr. 18 (4004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Protest

Primarii oraşelor din Moldova nu acceptă reîntoarcerea pădurilor private la Direcţia Silvică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul de Sălişte, Dumitru Teodor Banciu, a declarat, ieri, la Gura Humorului, că Ministerul Agriculturii intenţionează să readucă în subordinea Direcţiilor Silvice administrarea ocoalelor silvice private şi şi-a exprimat dezacordul faţă de această iniţiativă.

Colegiul Director al AOR, format din primarii oraşelor din Regiunea de Dezvoltare 1 (Moldova), este reunit la Gura Humorului, în perioada 22-24 ianuarie, iar ieri membrii săi au luat în dezbatere principalele probleme cu care se confruntă administraţiile orăşeneşti.

Printre acestea s-au numărat şi ultimele ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul PD-L-PSD şi unele dintre planurile de perspectivă ale acestuia.

Având în vedere că pădurile reprezintă o importantă sursă de finanţare pentru administraţiile care le au în proprietate, eventuala lor preluare la Direcţiile Silvice a fost una dintre cele mai discutate teme.

„Să-i lăsăm pe acei domni din Direcţiile Silvice care au cheltuit bani pe maşini de lux şi cabane de vânătoare să-şi ia bani de unde au muncit. Dreptul nostru ne-a fost restituit de comisiile locale şi judeţene de fond funciar şi acum trebuie să-l dăm înapoi? De ce? Pentru că angajaţii din unele direcţii silvice nu şi-au luat salariile de două, trei luni? Aşa cum noi ştim să strângem şurubul, să-l strângă şi dumnealor şi, dacă nu pot, nu scrie pe fruntea nimănui să rămână director de Direcţie Silvică”, a afirmat Dumitru Teodor Banciu.

Pentru a arăta ce înseamnă pădurea obştească pentru o localitate, primarul Banciu a spus că, la începutul mandatului său, în 2004, cele 700 de ha ale primăriei erau administrate de Direcţia Silvică şi că pentru paza acestora plătea Direcţiei 500 de milioane de lei veci pe an. Ulterior dreptul de proprietate le-a fost reconstituit şi administrează pădurile printr-un ocol silvic privat.

 

Doar doi dintre parlamentarii suceveni şi-au găsit timp să participe

„Astfel, anul trecut, pentru 700 de ha de pădure am luat 7 miliarde de lei vechi profit. Nu venit, profit. Iată o sursă suplimentară la primărie, dacă ştii să o gestionezi bine. Şi am dat lemn şi la biserici şi la cetăţenii din asistenţa socială, gratis sau la preţ redus”, a afirmat preşedintele AOR.

De asemenea, el şi-a exprimat nemulţumirea şi pentru că AOR nu a fost consultată înaintea controversatelor ordonanţe adoptate de noul guvern la sfârşitul anului 2008, deşi consultarea este prevăzută de legislaţia în vigoare.

În numele asociaţiei şi în baza unei rezoluţii care a fost adoptată ieri în unanimitate de primarii de oraşe prezenţi la Gura Humorului, Dumitru Teodor Banciu a anunţat că  „dacă se va continua cu asemenea practici vom utiliza toate formele legale de atac”.

„Îi rugăm pe distinşii guvernanţi de la Ministerul Agriculturii să nu ne ia drepturile înapoi. Am câştigat aceste drepturi şi nu ni se pot lua. Înseamnă că ne întoarcem în 1940-1950, când s-a luat cetăţenilor şi administraţiilor dreptul de proprietate”, a mai spus preşedintele AOR.

La Colegiul Director al AOR de la Gura Humorului participă circa 50 de primari de oraşe din judeţele din Moldova. La deschidere, vicepreşedintele Marius Ursaciuc a invitat atât parlamentarii de Suceava, cât şi conducerea judeţului.

Au răspuns invitaţiei doar parlamentari ai PNL, senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Mircea Irimescu, deşi au confirmat participarea aproape toţi, prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Daniel Cadariu, în locul preşedintelui Gheorghe Flutur, „reţinut cu probleme politice la Iaşi”, cum a precizat primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care este şi vicepreşedinte al AOR. Este posibil ca absenţii de ieri să participe totuşi astăzi la dezbaterile colegiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarii oraşelor din Moldova nu acceptă reîntoarcerea pădurilor private la Direcţia Silvică.
 Vizualizări articol: 2100 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primarii oraşelor din Moldova nu acceptă reîntoarcerea pădurilor private la Direcţia Silvică5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   UNDE AU FOST DEPUTATII SI SENATORII NOSTRII ??? trimis de
(25 ian 2009, 14:04:54
SUCEVENII SE INTREABA UNDE AU FOST DEPUTATII SI SENATORII NOSTRII ???

MA REFER AICI IN SPECIAL LA DOMANA DEPUTAT SANDA-MARIA ARDELEANU,DOMNUL DEPUTAT IOAN BALAN SI OREST ONOFREI .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei