Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2009 - Anul XIV, nr. 18 (4004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nedumerire

Campanie controversată de curăţare a copacilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Lucrările de toaletare a arborilor din municipiul Suceava au stârnit indignarea unor cetăţeni, care au considerat că Primăria taie prea mulţi copaci, fără a planta nimic în loc.

“Am plantat o parte din aceşti copaci cu mâinile mele, e dureros să îi vezi acum tăiaţi”, spune Dimitrie Cîmpan, care locuieşte în zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ, care ar vrea să vadă cum pentru fiecare copac tăiat este plantat în loc cel puţin unul.

“Prea mulţi au cerut tăierea copacilor doar pentru a-şi face ei acolo un loc de parcare sau chiar să construiască un bloc”, spune acesta, revoltat că de-a lungul anilor, a văzut „39 de arbori cum au dispărut” din zona în care locuieşte.

Confruntat cu reclamaţiile oamenilor, viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, spune că în foarte puţine cazuri se pune problema tăierii copacilor, de cele mai multe ori scurtarea coroanei acestora fiind considerată de oameni ca fiind un prim pas spre retezarea arborelui.

“În afară de copacii consideraţi a fi un pericol public, care au fost inventariaţi la sfârşitul anului trecut, când a început campania de tăiere a lor, nu s-au mai tăiat alţi copaci. Singurele situaţii în care ne este permisă tăierea lor, fără acordul celor de la mediu şi de la Direcţia Silvică, e când arborele este uscat”, a declarat Lucian Harşovschi.

 

Coroana copacilor, retezată până la înălţimea de 4-5 metri

Viceprimarul Sucevei, care coordonează acţiunea de toaletare a arborilor stradali, spune că foarte mulţi dintre cetăţenii care s-au plâns de tăierea arborilor au fost speriaţi de faptul că anul acesta s-a apelat la o altă metodă de curăţare a lor.

“Majoritatea copacilor din Suceava sunt foarte bătrâni, coroana lor s-a întins chiar până în geamurile oamenilor, le umbreşte locuinţele şi adeseori reprezintă un pericol, riscând să se rupă foarte uşor. Tocmai de aceea, sfătuiţi de silvicultori, am trecut la un alt gen de toaletare a lor, care nu presupune doar tăierea a două trei crengi uscate, ci de retezare a întregii coroane, până la trunchi, de unde vor da noi lăstari în primăvară. În acest mod copacii vor avea o coroană circulară, frumoasă şi nu vor mai deranja pe nimeni, pentru că înălţimea lor maximă va fi de 4-5 metri”, a explicat Lucian Harşovschi.

Această măsură radicală a fost aplicată îndeosebi teilor şi salcâmilor, cunoscuţi pentru capacitatea lor de regenerare.

Campania de toaletare a copacilor din Suceava, începută de la finele anului trecut, va fi finalizată în maxim două săptămâni, după ce echipele Direcţiei Domeniului Public vor mai trece şi prin cartierele Mărăşeşti şi George Enescu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie controversată de curăţare a copacilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Campanie controversată de curăţare a copacilor din Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei