Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2008 - Anul XIII, nr. 297 (3978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şansă

Scutită de la plata a aproape 100 de milioane de lei vechi la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La un pas de a fi scoasă în stradă din cauza datoriilor imense la asociaţie, o femeie din municipiul Suceava a avut şansa de a fi scutită de la plata unei sume de aproape 100 de milioane de lei vechi, ca urmare a deciziei Consiliului Local.

După 30 de ani de muncă grea la Avicola, Maria Romaniuc a ieşit la pensie pe caz de boală. Pensia ei, chiar şi după majorările recente, nu acoperă nici măcar suma pe care trebuie să o achite la asociaţia de proprietari pentru o lună de iarnă.

Herniei de disc care a scos-o la pensie i s-au adăugat curând alte boli, care de care mai chinuitoare şi mai grave, care au obligat-o să ajungă la operaţie de opt ori până acum, încât în ultimii şapte ani femeia nu a mai avut cu ce îşi plăti datoriile la asociaţie.

Banii din pensie i s-au dus în totalitate pe operaţii şi medicamente, iar cheltuiala ei a devenit şi mai mare odată cu îmbolnăvirea fiului, care a fost operat de ulcer duodenal şi apoi, timp de un an de zile, nu a putut lucra nicăieri, fiind întreţinut de mama sa.

În aceste condiţii, datoria familiei Romaniuc la asociaţie a ajuns la aproape 200 de milioane de lei vechi, o adevărată avere, pe care nu o poate scoate oricine din buzunar, oricând.

 

La un pas de a fi scoasă din casă

La finele anului trecut, femeia, care locuieşte în cartierul George Enescu, pe Aleea Jupiter, s-a trezit într-o zi cu executorul judecătoresc la uşă, decis să o scoată din casă. Atunci a început o cursă disperată, pentru a-şi salva locuinţa. A găsit un prim sprijin la Primăria Suceava, care i-a acordat un ajutor de urgenţă, în valoare de 2000 de lei (20 de milioane lei vechi).

Apoi s-a împrumutat de la Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor, care i-a acordat 6000 de lei (60 de milioane de lei vechi) şi aşa a mai plătit din datoriile acumulate la asociaţie, alungând pe moment spaima de a rămâne pe drumuri.

“Stau de 31 de ani aici, în acest apartament. E situat pe colţ la etajul patru, de asta e mereu frig în el, iar pereţii îmi sunt acoperiţi de igrasie. Dar e casa mea. Unde să mă duc de aici?”, se întreabă femeia, care în ultimii ani a fost înghesuită de datorii din toate părţile, în vreme ce bolile şi-au făcut cuib în trupul ei firav.

 

Dureri potolite doar cu pumni de calmante

În casă stă gros îmbrăcată, ca şi cum ar fi mereu pe picior de plecare, în picioare are nişte papuci de casă groşi, iar pe cap o căciulă, să-i ţină de cald.

Chiar şi în timp ce vorbeşte scapă din când în când câte un vaiet de durere, ducând mâna spre piept, unde a fost operată şi încă o săgeată durerea. Când nu o doare spatele o doare capul sau pieptul, dar uneori durerea vine de peste tot, devenind insuportabilă.

Nu poate dormi noaptea de durere dacă nu ia o mână de calmante. Ştie că nu ar trebui să ia toate acele pastile, pentru că e şi cu stomacul “în pioneze”, dar preferă să aleagă răul cel mai mic.

“Nu am mai fost nici la medicul de familie, pentru că îmi dă mereu reţete prea scumpe. Nu am destui bani de ele. Merg şi cumpăr singură de la farmacie ce pot – algocalmin, paracetamol şi nurofen, încât să îmi potolesc durerea şi să mă pot odihni noaptea”, mărturiseşte Maria Romaniuc.

 

Factura lunară la asociaţie, mai mare decât pensia

Pentru luna trecută i-a venit de plătit numai la asociaţie 530 de lei. O sumă imensă pentru o persoană a cărei pensie e de 400 de lei şi care pe lângă asta mai are de plătit măcar curentul, medicamentele şi mâncarea.

“Am vrut să mă împrumut la bancă să mai plătesc din datorii, dar nu au vrut, că am venitul prea mic. M-au ajutat nişte nepoate cu bani şi am plătit toată datoria pentru consumul curent la asociaţie”, spune femeia, care vrea să mai aştepte câteva luni şi să bată din nou la porţile băncilor.

Şansa ei a fost o decizie a Primăriei, prin care cei care îşi achită la zi datoria curentă pot fi scutiţi de la penalităţi. A depus cerere, iar după ce situaţia ei a fost analizată, i-a fost acordată cea mai mare scutire de până acum – de aproape 100 de milioane de lei vechi.

Suma pe care o datorează Termicii îi apare încă la afişierul blocului, dar urmează a fi ştearsă începând din ianuarie, când va rămâne doar cu datoriile curente.

Dar dacă nu va găsi resurse să îşi achite noile facturi la utilităţi, şansa nu îi va mai surâde şi a doua oră. Scutirea de penalităţi se acordă doar o dată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scutită de la plata a aproape 100 de milioane de lei vechi la Termica .
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Scutită de la plata a aproape 100 de milioane de lei vechi la Termica5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmmm trimis de
(18 dec 2008, 13:30:44
Nici la apartament cu 4 camere si caldura la maxim nu vine de plata 530 lei pe luna ...sa fim seriosi
2.   Hoti trimis de
(18 dec 2008, 22:13:24
****** lor de hoti! cum draq sa scoti pe cineva din casa inainte de craciun

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei