Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 oct 2007 - Anul XII, nr. 230 (3605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vernisaj la Gura Humorului

Expoziţia taberei de pictură „Zugreni Art 2007”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

La Galeria de Artă „George Cotos”, de la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, s-a deschis joi după-amiază expoziţia taberei de pictură „Zugreni Art 2007”.

Cei cinci artişti plastici expozanţi (Oana-Ruxandra Hrişcă, Niculai Moroşan, Puşa Pîslaru- Ionescu, Anghel-Vasile Siminiuc şi Corneliu Tincu), care au participat la tabăra de creaţie ce s-a desfăşurat la Zugreni la jumătatea lunii trecute, s-au prezentat în faţa publicului cu lucrările realizate pe parcursul acestei acţiuni, care s-a împlinit cu sprijinul unor susţinători care au fost nu numai generoşi, dar şi deosebit de discreţi, întrucât nu şi-au dorit să fie menţionaţi ca sponsori. O tabără în care s-a lucrat în aer liber, care s-a finalizat cu un rezultat deosebit de consistent.

În prezenţa primarului Marius Ursaciuc, care a apreciat faptul că artiştii au ales pentru vernisaj galeria din Gura Humorului, expozanţii, parcă „vinovaţi” de rezultatele muncii lor, au aşteptat spăşiţi verdictul publicului.

Aşa cum a accentuat în cuvântul de deschidere Elvira Romaniuc, directorul muzeului humorean, expoziţia prezintă „rodul unei iniţiative particulare”, lucrările, peste 50 de piese de pictură şi grafică, fiind „zămislite într-o singură săptămână”. O expoziţie care, aşa cum a subliniat ea, „ne vorbeşte despre natură, despre soare, despre un trecut adesea uitat, despre case vechi, despre semne sacre şi despre dragostea pentru frumos”.

Autorii lucrărilor, între care mezina a fost Oana-Ruxandra Hrişcă, iar seniorul Corneliu Tincu, au avut ca motive comune căpiţe şi fânare, câmpuri cu flori, margini însorite de pădure, podeţe şi pârleazuri, dar şi cuptorul cu grătar al taberei, simbol contemporan al vetrei ancestrale în care ardea focul sacru. Printre lucrări Oana-Ruxandra Hrişcă a expus o oglindă, „ca la bunica”, care avea strecurate în ramă fotografii cu imagini din tabără.

A fost, aşa cum au mărturisit participanţii la tabără, o săptămână fertilă de creaţie, în care s-au simţit „ca în rai”, dar în care au şi lucrat „ca ocnaşii” pentru a valorifica fiecare clipă. Şi pentru că în oricare comunitate, în care membrii sunt împreună de dimineaţa până seara, se creează conexiuni în care umorul este un ingredient care nu trebuie să lipsească din reţeta liantului convieţuirii armonice, grupul l-a desemnat ca lider pe maestrul Corneliu Tincu, conferindu-i o diplomă onorifică. Diploma, care prezintă o imagine în care seniorul este surprins când a răsturnat pe un fund de lemn o uriaşă mămăligă aburindă, poartă semnăturile celorlalţi membri ai grupului sub un text semnificativ: „Noi, Puşa, Oana, Moro şi Simi îţi acordăm titlul onorific de cel mai...”. Dincolo de punctele de suspensie poate fi intuită întreaga atmosferă a taberei.

Şi ca să nu credem cumva că au fost doar... mămăligari, Corneliu Tincu (ai cărui foşti elevi din Gura Humorului s-au aflat în primele rânduri ale invitaţilor la vernisaj) a ţinut să spună că lângă mămăligă erau întotdeauna şi nişte apetisante bucăţi de peşte perpelit pe grătar şi bineînţeles nelipsitul mujdei. 

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia taberei de pictură „Zugreni Art 2007”.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia taberei de pictură „Zugreni Art 2007”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează