Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 181 (5388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Frankenburger

Primul burger creat in vitro, din celule suşă de vacă, degustat la Londra

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule suşă de vacă, a fost gătit şi degustat, luni, la Londra, în cadrul unui eveniment-experiment potenţial revoluţionar, informează AFP.

Burgerul, cu o greutate de 142 de grame, a costat 250.000 de euro.

Degustătorii au fost o austriacă "cercetătoare a tendinţelor culinare" şi un scriitor american autor al unei cărţi despre "gusturile de mâine". Ei au mâncat în public acest burger creat în laborator, gătit sub ochii lor şi ai creatorului "fripturii", un cercetător olandez de la Universitatea din Maastricht, Mark Post.

Verdictul: "gust destul de intens", "textură similară" şi un aspect general asemănător cărnii de vită, în ciuda unei lipse vizibile de "grăsime", au spus cei doi voluntari, care nu şi-au terminat gustarea, în ciuda preţului exorbitant.

Mark Post, care a gustat şi el o bucăţică în timpul evenimentului, difuzat online, a concluzionat că acesta a fost un "prim pas" bun pentru burgerul lui, supranumit "Frankenburger" de presa britanică.

Alături de echipa sa, cercetătorul a avut nevoie de şase săptămâni pentru a crea "friptura" pornind de la celule suşă de vacă, cultivate în laborator. Au adăugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfeclă roşie şi şofran pentru a obţine o culoare "naturală".

Maestrul bucătar Richard McGowan a declarat că a pregătit burgerul în mod obişnuit, cu ulei de floarea soarelui şi unt, într-o tigaie.

Dacă, pentru moment, procesul de fabricare complex fac din acest burger o afacere exorbitantă, tehnologia poate oferi în viitor soluţii care pot rezolva "probleme majore pentru planetă", spun creatorii "fripturii", care se aşteaptă să fie comercializată în circa zece ani. Tehnologia ar permite soluţii pentru alimentarea populaţiei în creştere, având în vedere că Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU (FAO) arată că este necesară o creştere a producţiei de carne, de la 229 de milioane de tone în 1999-2000 la 465 de milioane de tone în 2050.

Asociaţia pentru apărarea drepturilor animalelor PETA a subliniat şi ea că această carne sintetică ar însemna sfârşitul "bateriilor de pui, al abatoarelor etc".

Mark Post mai spune că această carne creată în laborator ar fi mai ieftină şi ar fi obţinută fără ca nimeni să sufere. "Din punct de vedere ecologic şi etic, tehnologia in vitro nu prezintă decât avantaje", spune acesta, care dă asigurări că le-ar oferi fără ezitare copiilor lui o astfel de friptură, pentru că nu vede de ce ar fi mai nocivă decât cea normală, întrucât, "în fond, nu este vorba decât de carne normală".

Printre critici s-a numărat Tara Garnett, director al departamentului de cercetare a alimentelor de la Universitatea Oxford, care spune că problema nu este de a obţine mai multă hrană, ci de a schimba sistemul de aprovizionare şi preţul alimentelor.

Sergey Brin, cofondator Google, care a finanţat proiectul lui Mark Post, crede, în schimb, că "poate transforma lumea". "Suntem, în mare, în faţa a trei scenarii: devenim vegetarieni toţi, dar nu cred acest lucru. Închidem ochii şi vom avea probleme de mediu. Încercăm ceva nou", a spus acesta, într-o înregistrare video difuzată în debutul evenimentului de luni, de la Londra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul burger creat in vitro, din celule suşă de vacă, degustat la Londra.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul burger creat in vitro, din celule suşă de vacă, degustat la Londra0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei