Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iun 2012 - Anul XVII, nr. 140 (5045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gânduri auzite - tehnologie capabilă să transforme gândurile în sunete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cuvintele persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de a comunica pe cale verbală ar putea fi auzite în viitor, graţie unei tehnologii capabile să transforme gândurile în sunete.

Membrii unei echipe de cercetători de la Universitatea California din Berkeley au reuşit să decodeze activitatea electrică ce se produce în lobul temporal al creierului (locul de unde porneşte funcţionarea sistemului auditiv) în momentul în care o persoană ascultă o conversaţie purtată în jurul său.

Pe baza corelaţiei făcute între sunet şi activitatea cerebrală, oamenii de ştiinţă au reuşit să „prezică” exact cuvintele pe care respectiva persoană le-a auzit, estimarea fiind făcută exclusiv prin analiza activităţii din lobul temporal. „Descoperirea noastră se bazează pe sunetele pe care subiectul le aude în mod real, însă pentru a putea folosi această metodă ca să reconstruim conversaţii purtate doar imaginar, va trebui să aplicăm aceste principii la verbalizări interne”, a avertizat Brian N. Pasley, unul dintre membrii echipei.

„Există dovezi că auzul sunetului şi imaginarea acestuia activează zone similare ale creierului. Dacă vom reuşi să înţelegem suficient de bine relaţia dintre înregistrările făcute intern, la nivel cerebral, şi sunet, am putea «auzi» gândurile, fie sintetizând sunetul, fie scriind cuvintele, cu ajutorul unei interfeţe interactive”, a mai spus Pasley.
Potrivit acestuia şi colegilor săi, descoperirea pe care echipa a făcut-o ar ajuta pacienţii care nu pot vorbi - din cauza unui atac cerebral sau a paraliziei - să comunice cu cei din jur.

„Când vom reuşi să reconstruim cuvinte nevorbite doar pe baza activităţii cerebrale, mii de oameni din întreaga lume ar putea beneficia de rezultatele muncii noastre”, a confirmat Robert Knight, profesor de psihologie şi neurologie la Universitatea California.

Acesta a notat că, în afară de posibilitatea de a ajuta persoanele cu probleme să comunice, rezultatele cercetării aduc în atenţia comunităţii ştiinţifice şi felul în care creierul uman reprezintă şi procesează sunetele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gânduri auzite - tehnologie capabilă să transforme gândurile în sunete.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gânduri auzite - tehnologie capabilă să transforme gândurile în sunete5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei