Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă

Aminoacidul glicină, un element fundamental din structura proteinelor, a fost descoperit în premieră pe o cometă, fapt care vine în sprijinul teoriei potrivit căreia "ingredientele" de bază ale vieţii au ajuns pe Terra din spaţiu, informează experţii americani, citaţi de Reuters.
Urme microscopice de glicină au fost descoperite pe o mostră de particule din coada cometei Wild 2, ce au fost analizate de sonda spaţială Stardust, lansată de NASA. Stardust a descoperit aceste particule la o distanţă de 390 de milioane de kilometri de Terra, în ianuarie 2004.
Mostrele de gaze şi praf cosmic, colectate într-un mic recipient căptuşit cu un material pufos numit aerogel, s-au întors pe Pământ doi ani mai târziu, într-un container ce s-a desprins de pe sonda spaţială şi a aterizat, cu ajutorul unei paraşute, în deşertul Utah din Statele Unite.
Cometele precum Wild 2, numită astfel în onoarea astronomului Paul Wild, conţin resturi bine conservate de materiale care datează încă de la începuturile sistemului nostru solar, cu indicii importante despre formarea Soarelui şi a planetelor.
Identificarea glicinei, cel mai simplu dintre aminoacizii cunoscuţi pe Pământ, a fost raportată în 2008, însă cercetătorii au avut nevoie de timp pentru a confirma faptul că acest compus era de origine extraterestră.
"Nu puteam fi siguri că nu provenea de la manufacturarea sau manevrarea de către oameni a sondei spaţiale", a explicat Jamie Elsila, de la Goddard Space Flight Center (Maryland), ce aparţine NASA, principalul autor al acestui studiu.
Ea a prezentat concluziile acestui studiu, ce va fi publicat în revista Meteoritics and Planetary Science, la conferinţa American Chemical Society, ce se desfăşoară în această săptămână în Washington.
"Am descoperit aminoacizi în meteoriţi şi în trecut, însă acum este pentru prima oară când i-am descoperit într-o cometă", a adăugat aceeaşi sursă.
Lanţurile de aminoacizi se combină pentru a da naştere moleculelor de proteine, prezente în enzimele ce reglează reacţiile chimice din organismele vii.
Glicina şi alţi aminoacizi au fost descoperite în trecut şi în meteoriţi, cel mai important dintre aceştia fiind cel prăbuşit în 1969, în Australia, în apropiere de oraşul Murchison.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei