NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 12 feb 2009 - Anul XIV, nr. 34 (4020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5922 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijirea arbuştilor bonsai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aceia dintre dumneavoastră care iubesc florile, dar nu se dau în vânt după munca în grădină, ci preferă să admire plantele din ghiveci s-ar putea ocupa de îngrijirea unui bonsai.

Bonsaii sunt copăcei miniaturali care trăiesc în ghivece sau tăviţe speciale. Potrivit Atlasului Mondial, cuvântul bonsai înseamnă „tăviţă în care se plantează” şi îşi are originea în obiceiurile străvechi ale aristocraţilor japonezi şi chinezi. În prezent, creşterea şi îngrijirea bonsailor reprezintă un hobby foarte răspândit printre iubitorii de plante din întreaga lume.

Termenul bonsai are două înţelesuri. Pe de o parte, se referă la arborii pitici plantaţi în ghivece, iar pe de alta defineşte arta cultivării şi îngrijirii acestor arbori. Există mai multe tipuri de arbuşti bonsai, cel mai des întâlniţi fiind cei drepţi şi cei curbaţi, aceştia din urmă fiind modelaţi prin tăiere în scopuri estetice, însă trebuie să ştiţi că nu toţi arbuştii sunt potriviţi pentru a fi crescuţi.

 

Sfaturi practice

Aceşti arbuşti au nevoie de atenţie şi îngrijire specială pentru a se dezvolta armonios, în primul rând pentru că, în esenţă, bonsaii sunt nişte copăcei „constrânşi” să trăiască într-un ghiveci. Întrucât cantitatea de pământ în care un bonsai trebuie să trăiască este limitată, este necesar să verificaţi frecvenţa cu care copăcelul trebuie udat. Solul trebuie menţinut umed, pentru că este recomandat să existe o rezervă de apă care să hrănească bonsaiul când acesta are nevoie. Umiditatea solului poate fi verificată cu mâna sau cu ajutorul unui dispozitiv special, dacă aveţi aşa ceva. Atunci când udaţi arbustul, asiguraţi-vă că puneţi o cantitate suficientă de apă şi că excesul se scurge prin găurile de pe fundul ghiveciului.

Creşterea şi îngrijirea bonsailor reprezintă o activitate destul de dificilă şi de multe ori este nevoie de ani de practică înainte pentru a stăpâni această artă. Arbuştii trebuie să fie tăiaţi şi curăţaţi de crengi, pentru a nu creşte prea mult şi pentru a fi menţinuţi sănătoşi. Pentru asta este nevoie de foarte multă răbdare şi timp, dar şi de o îndemânare deosebită.

Înainte de a hotărî de ce fel de arbust bonsai veţi avea grijă, primul lucru la care va trebui să vă gândiţi este locul unde vreţi să îl ţineţi, pentru că anumite specii sunt potrivite pentru interior, în timp ce altele trăiesc mai bine afară.

 

Bonsaii de interior

În timpul verii, când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius, este bine ca bonsaii de interior să fie puşi într-un loc unde pătrunde aer curat şi, aşa cum am precizat, unde arbuştii primesc lumina soarelui. Dacă temperaturile sunt sub această limită, arbuştii trebuie aduşi în casă. Este recomandat ca trecerea să se facă treptat, pentru a lăsa copăcelul să se acomodeze cu noul mediu. Poziţia ideală pentru un astfel de arbust este cu faţa spre sud, spre soare.

Nu uitaţi să udaţi bonsaiul şi nu lăsaţi niciodată solul să se usuce complet. Programul de udat poate să varieze în funcţie de dimensiunea ghiveciului, de tipul de sol şi de specia de bonzai pe care o îngrijiţi. Evaluaţi nevoile de apă ale copăcelului şi adaptaţi programul de udat în funcţie de acestea.

În lunile reci, specialiştii recomandă ca ghiveciul în care creşte bonsaiul să fie mutat într-o tăviţă umplută cu pietriş pe care trebuie să îl udaţi.

Astfel îi veţi oferi arbustului suficientă umiditate care să compenseze cantitatea de apă evaporată din cauza sistemului de încălzire.

Este necesar să adăugaţi şi îngrăşăminte în ghiveciul bonsaiului şi să completaţi periodic cantitatea de pământ, pentru a asigura nivelul de substanţe nutritive de care acesta are nevoie.

 

Bonsaii de exterior

Recomandările de îngrijire pentru bonsaii de interior sunt valabile şi în cazul speciilor care trăiesc afară. Diferenţele se fac atunci când vine vorba de locul unde ţineţi un astfel de arbust. Începutul lunii noiembrie este cel mai bun moment pentru pregătirea bonsaiului pentru perioada rece.

Există două variante. Puteţi muta arbustul din ghiveci afară, îngropând rădăcina şi o parte din tulpină în pământ, apoi înveliţi restul tulpinii, până la prima creangă. Locul ideal pentru un bonsai este un spaţiu unde copacul este protejat de vânt şi soare, dar nu şi de ploaie sau zăpadă.

A doua variantă ar fi să mutaţi pur şi simplu bonsaiul într-un şopron sau într-un garaj neîncălzit. Iarna, arbustul nu are nevoie de lumină, pentru că se află în stare de hibernare, dar va avea nevoie să fie udat din două în două săptămâni. Vara, bonsaiul trebuie mutat pe terasă, în balcon sau în grădină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îngrijirea arbuştilor bonsai.
 Vizualizări articol: 1988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Îngrijirea arbuştilor bonsai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei