Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2008 - Anul XIII, nr. 139 (3820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Urşii Panda din China, în pericol după cutremur

Vieţile a 90 la sută dintre urşii Panda din China sunt în pericol după cutremurul masiv de luna trecută, care a devastat zona montană în care aceştia trăiesc, relatează cotidianul The Times.

Urşii Panda se confruntă, acum, cu cea mai mare criză din ultimele decenii, după ce deja au fost împinşi în zonele de munte de către om, iar dinamica reproducerii speciei este din ce în ce mai scăzută şi resursele de hrană din ce în ce mai puţine.

Oficialii chinezi, de obicei rezervaţi în a face asemenea anunţuri, au dezvăluit că 1.590 de Panda care trăiesc în sălbăticie au un viitor foarte neclar după recentul cutremur.

Yan Xun, de la Administraţia Forestieră, responsabil de flora şi fauna Chinei, a spus că habitatul urşilor este complet distrus după importantele alunecări de teren şi daunele cauzate pădurii.

Soarta urşilor Panda a îngrijorat autorităţile şi opinia publică de la cutremurul din 12 mai, când accesul la mari fâşii de pădure a fost oprit, inclusiv la cel mai mare centru de împerechere a acestora, din rezervaţia Wolong. Unul din urşii de acolo a fost îngropat săptămâna aceasta, după ce un zid care îi împrejmuia perimetrul a căzut peste el şi l-a strivit. Un altul este dat dispărut.

Ceilalţi 51 de urşi sunt în siguranţă, inclusiv 14 pui care au fost duşi de îngrijitori la o cabană în afara rezervaţiei, unde sunt supravegheaţi 24 de ore din 24.

Vieţile a 1.400 de Panda, însă, sunt în pericol şi autorităţile nu au reuşit să afle, deocamdată, în ce stare ce află aceştia, din cauza alunecărilor de teren care au blocat accesul în zonele montane. Cutremurul a afectat 1,9 milioane de hectare de pământ, aproape 83 la sută din teritoriul locuit de urşii Panda.

"Peşterile şi scorburile din copaci în care locuiesc Panda uriaşi ar putea fi afectate, apa din zonă este poluată şi o parte din rezervele de bambus sunt îngropate sau strivite", a spus Yan Xun.

El a adăugat că, în mod sigur, mai mulţi Panda şi-au pierdut viaţa în cutremur.

"Trebuie să fie mai mulţi Panda sălbatici striviţi în timpul cutremurului şi al replicilor acestuia. Nu avem, însă, o cifră", a explicat Yan.

Cercetătorii nu se pot aventura, deocamdată, în zonele montane populate cu urşi Panda, pentru că intervenţia ar fi periculoasă pentru ei.

Din cele 55 de arii protejate unde locuiesc urşii, 49 au fost afectate de cutremur.

Zhang Zhihe, liderul Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding (Baza de împerechere a urşilor Panda uriaşi), a spus că o mare îngrijorare este faptul că distrugerea zonelor montane ar împiedica accesul animalelor la bambus.

"Panda nu mai pot acum să se deplaseze pe diferiţi munţi, din cauza alunecărilor de teren, aşa că s-ar putea să nu mai găsească hrană", a spus Zhang.

El a mai explicat că "drept animale sălbatice, Panda au capacitatea să supravieţuiască pe termen scurt. Dar pericolul apare cu supravieţuirea pe termen lung şi cu pagubele aduse ecologiei".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urşii Panda din China, în pericol după cutremur.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urşii Panda din China, în pericol după cutremur0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei