Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2008 - Anul XIII, nr. 139 (3820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara

O statuie de bronz, înaltă de patru metri, a lui Ernesto Che Guevara a fost dezvelită în oraşul său natal din Argentina, Rosario, pentru a celebra împlinirea a 80 de ani de la naşterea celebrului revoluţionar, informează BBC News.

Mii de oameni au asistat, sâmbătă, la dezvelirea statuii lui "El Comandante", înaltă de 4 metri şi cântărind patru tone, în oraşul său natal, Rosario, din Argentina.

Sculptura din bronz a fost realizată de artistul argentinian Andres Zerneri, materia primă folosit provenind de la 75.000 de chei şi alte obiecte donate de 15.000 de persoane din mai multe ţări.

Alegerea amplasamentului - într-un parc din Rosario, oraş situat la 300 km nord de Buenos Aires, a fost rezultatul unui vot al donatorilor, relatează AFP.

Este vorba de prima statuie reprezentându-l pe Che în întregime, în picioare, instalată într-un spaţiu public din Argentina.

Fostul guérillero şi ministru al lui Fidel Castro este reprezentat în ţinută de luptă, cu mânecile cămăşii trase, purtând celebra sa beretă cu steaua în cinci colţuri. Opera se inspiră foarte mult din fotografia cubanezului Alberto Korda, realizată în 1960, cu Guevara purtând beretă şi plete, reprodusă în milioane de exemplare pe toate tipurile de suporturi, în special tricouri şi postere.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut în 14 iunie 1928, la Rosario, Argentina, şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai pasionaţi revoluţionari marxişti şi apărători ai popoarelor sărace din America Latină şi Africa.

Cunsocut mai mult sub numele de Che Guevara sau "El Che", el a fost executat pe 9 octombrie 1967, la La Higuera, în Bolivia, fiind capturat de soldaţii bolivieni şi agenţi ai CIA.

 

Lungmetraj la Cannes.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, regizorul Steven Soderbergh a prezentat un lungmetraj în două părţi despre viaţa revoluţionarului argentinian.

Pe 26 noiembrie 1956, Fidel Castro se îmbarcă spre Cuba împreună cu 80 de rebeli. Printre aceştia, Ernesto Che Guevara, un medic argentinian care împărtăşeşte acelaşi obiectiv ca Fidel: răsturnarea regimului corupt al dictatorului Fulgencio Batista. Che se dovedeşte foarte curând a fi un luptător indispensabil şi învaţă rapid subtilităţile luptei de gherilă. Odată ce se implică în această bătălie, Che este adoptat de camarazii săi şi de poporul cubanez. Filmul retrasează ascensiunea lui Che pe parcursul revoluţiei cubaneze: mai întâi medic, apoi comandant şi, în fine, erou revoluţionar. Imediat după revoluţia cubaneză, Che se află în culmea celebrităţii şi a puterii. Apoi dispare, pentru a reapărea incognito în Bolivia, unde pregăteşte un grup mic de camarazi cubanezi şi recruţi bolivieni pentru marea revoluţie latino-americană.

Cronica acestei campanii boliviene este o poveste despre tenacitate, sacrificiu, idealism şi luptă de gherilă, care în final va eşua, ducând la moartea lui Guevara.

Regia şi scenariul filmului, care are o durată de 4 ore şi 28 de minute, sunt semnate de Steven Soderbergh, iar din distribuţie fac parte Benicio del Toro, Benjamin Bratt, Francka Potente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei