Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un seism puternic este în general urmat de altul, la celălalt capăt al lumii

Un seism cu amplitudine mare, asemănător celui care s-a soldat cu peste 60.000 de morţi în sud-vestul Chinei, are toate şansele să provoace altele la celălalt capăt al lumii, potrivit unui studiu publicat duminică, relatează AFP.

Această descoperire neaşteptată ar putea permite, cândva, ameliorarea predicţiei frecvenţei şi intensităţii replicilor, a declarat pentru AFP unul dintre autori.

O echipă de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter înregistrate după 1990 şi în 12 din 15 cazuri au observat că acestea au provocat unde seismice mai puţin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente.

Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter, nu a fost cuprins în studiul publicat de revista britanică Nature Geoscience.

"Ştim că undele pot călători la suprafaţa Pământului (...) dar cei mai mulţi oameni de ştiinţă consideră cutremurele de pământ dinamice ca un caz aparte. În realitate, acestea se produc regulat, iar asta este o surpriză", explică Tom Parsons, unul dintre autorii studiului.

În decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, în Indonesia, a declanşat reacţii seismice până în Ecuador, California şi Alaska.

În general seismele consecutive au o magnitudine mai redusă - între 3 şi 5 grade pe scara Richter - decât cutremurul primar dar acest lucru nu exclude posibilitatea de a fi mai violente.

"Pot ajunge la orice intensitate", a subliniat Parsons, care a identificat deja în ultimul sfert al secolului 20 opt seisme "cu intensitate mai mare de 7 grade care au declanşat replici mai violente".

"Întrebarea cea mai importantă este legată de replici şi ceea ce se întâmplă după ce se înregistrează un cutremur", precizează el, subliniind că există două versiuni în ceea ce priveşte replicile seismice.

În general, replicile se produc pe o rază între 100 şi 200 de kilometri de epicentru, printr-un efect de ricoşeu între faliile conectate în acelaşi sistem, aceasta fiind declanşarea statică.

Parcurgerea unor distanţe foarte mari poate fi explicată însă numai prin efectul dinamic de propagare al undelor, explică cercetătorul. Undele pot călători la suprafaţa Pământului "fără a-şi pierde din intensitate chiar şi la distanţe considerabile", precizează acesta.

"Putem studia replicile consecutive şi să învăţăm, dar trebuie să cunoaştem procentajul seismelor de origine dinamică, iar acestea sunt foarte efemere (...) Odată ce undele au trecut, ele nu mai sunt resimţite şi nu mai reprezintă un interes", subliniază Tom Parsons.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un seism puternic este în general urmat de altul, la celălalt capăt al lumii.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un seism puternic este în general urmat de altul, la celălalt capăt al lumii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei