Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sarcasmul - semn de vulnerabilitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanele aparent sigure pe ele, mereu ironice şi cu replica pregătită, sunt în realitate persoane vulnerabile, care au ales ironia pentru a se apăra de răutatea celorlalţi.

Unii au o părere bună despre propria persoană, se acceptă aşa cum sunt, au încredere în capacităţile sale şi ştiu că se pot descurca în orice situaţie ar fi puşi.

Alţii în schimb, gândesc total diferit, le e teamă de ceilalţi şi de părerea acestora, întâmpină dificultăţi în a-şi controla propriile emoţii şi nu au deloc încredere în propriile capacităţi. Până aici, nimic nou "sub soare".

Acum însă psihologii par să îşi fi schimbat un pic părerea: nu toţi indivizii cu o părere prea bună despre sine sunt la fel. Unii dintre aceştia, deşi aparent sunt foarte siguri pe propriile capacităţi, au mult mai multe în comun cu persoanele fragile. Ei tind să îi atace verbal pe ceilalţi, mai ales atunci când se simt în competiţie sau ameninţaţi într-un fel sau altul.

 

Rapsodie în albastru.
Elocventă în acest sens este o întâmplare ce îi are drept protagonişti pe Oscar Levant, pianist şi actor celebru mai degrabă pentru replicile sale acide, şi George Gershwin, compozitor, pianist şi dirijor american, autorul celebrei "Rapsodiei în albastru". După ce l-a ascultat pe Gershwin cântându-şi cu succes compoziţiile la o petrecere, Levant nu a putut să îşi ascundă invidia şi l-a întrebat cu ironie pe Gershwin dacă nu cumva este pe punctul de a se îndrăgosti de propria persoană. Două persoane cu o părere foarte bună despre sine, însă la final, doar Gershwin ne-a lăsat nişte compoziţii nemuritoare.

Michael Kernis, psiholog la Universitatea din Georgia şi autorului unui studiu dedicat acestui fenomen, a încercat să explice această situaţie: "Prin studiul nostru, am vrut să demonstrăm că persoanele care au o bună părere despre sine, de "tipul" pe care l-am definit "fragil", sunt de fapt vulnerabile şi tind să compenseze această fragilitate printr-o tendinţă exagerată de a se apăra de critici prin intermediul cuvintelor".

 

O viaţă fericită.
Schimbarea opiniei cu privire la conceptul de autostimă din partea psihologilor este din ce în ce mai evidentă, mai ales de când au început să analizeze comportamentele agresive.

Până acum, încrederea în sine şi în propriile capacităţi a fost totdeauna judecată ca fiind pozitivă şi considerată importantă pentru o viaţă fericită şi productivă.

Cercetătorii au realizat acum că de fapt există mai multe forme de autostimă şi că doar unele dintre acestea sunt legate de comportamente psihologice pozitive.

Mai nou, cercetătorii au început să analizeze momentul în care un nivel ridicat de autostimă poate deveni negativă. O persoană începe să îşi arate latura "slabă" a autostimei când recurge la agresiunea verbală de fiecare dată când opiniile, principiile sau valorile sale sunt ameninţate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sarcasmul - semn de vulnerabilitate .
 Vizualizări articol: 691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sarcasmul - semn de vulnerabilitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei