Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Microbi descoperiţi sub fundul mării pot oferi indicii despre viaţa pe alte planete

Cercetătorii au descoperit microbi la o adâncime record de 1,6 kilometri sub fundul Oceanului Atlantic, care ar putea oferi indicii despre forme de viaţă ce pot evolua în subteranul altor planete, potrivit unui studiu publicat în revista Science, informează Reuters.

Descoperirea organismelor procariote în sedimentele fierbinţi de sub nivelul oceanului în zona Newfoundland, Canada, dublează recordul anterior de adâncime la care au fost descoperite forme de viaţă - 842 metri -, potrivit experţilor din Ţara Galilor şi Franţa, autorii acestui studiu.

"Este cel mai adânc, mai vechi şi mai fierbinte sediment marin în care au fost descoperite organisme procariote", a spus John Parks, profesor la Universitatea din Ţara Galilor, coautor al studiului.

Microbii au fost descoperiţi la o adâncime de 1.626 de metri, în sedimente vechi de 111 milioane de ani, la temperaturi de 60 - 100 de grade Celsius (140 - 212.00 Fahrenheit), potrivit studiului.

Procariotele organisme unicelulare, ale căror celule nu au membrană nucleară, care să înconjoare informaţia genetică. ADN-ul procariot este de obicei reprezentat printr-o singură moleculă de ADN stocată în nucleoid. Lipsa nucleului le diferenţiază de eucariote - toate animalele şi plantele de pe Pământ.

"Dacă există biosferă subterană substanţială pe Pământ, atunci aceasta ar putea să existe şi pe alte planete", a indicat Parks, care spune că asemenea microbi pot supravieţui până la 4 kilometri sub fundul mării pe Terra.

Din acest motiv, "o mostră prelevată de la suprafaţa planetei Marte nu poate indica dacă există sau nu viaţă pe Marte", a spus acesta.

Nu se ştie dacă microbii descoperiţi în Newfoundland au vreo legătură cu energia solară, care este sursa vieţii la suprafaţă - aceştia ar putea mânca metan, de exemplu, format din descompunerea plantelor în urmă cu milioane de ani. Sau microbii ar putea fi independenţi de soare şi dependenţi de energia geochimică, aşa cum sunt anumite forme de viaţă din jurul coşurilor vulcanice de pe fundul oceanelor. Pe uscat au fost descoperirte forme de viaţă şi în mine foarte adânci.

Descoperirea ar putea complica planurile multor state şi companii de a îngropa gazele cu efect de seră de la fabrici sau centrale în rocile poroase de sub fundul mărilor, despre care s-a crezut multă vreme că nu conţin forme de viaţă.

"Este o perspectivă riscantă să pui gazele în formaţiunile geologice şi să nu iei în considerare reacţiile organismelor de acolo", a spus Parks.

Specialiştii cred că microbii ar putea reacţiona cu dioxidul de carbon, însă mai sunt necesare studii care să analizeze acest lucru.

Convenţia de la Londra, cu privire la descărcările în mare, a fost modificată anul trecut pentru a permite stocarea dioxidului de carbon în sedimentele de pe fundul mării.

Specialiştii ONU cred că îngroparea dioxidului de carbon ar putea fi unul dintre principalele instrumente ale acestui secol de încetinire a încălzirii globale, fenomen care produce inundaţii, secete şi creşterea nivelului mărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Microbi descoperiţi sub fundul mării pot oferi indicii despre viaţa pe alte planete.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Microbi descoperiţi sub fundul mării pot oferi indicii despre viaţa pe alte planete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei