Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte extrem de repede

Imaginile prin satelit au arătat că o bucată uriaşă din calota glaciară antarctică, în insula Wilkins, se topeşte extrem de repede din cauza fenomenului de încălzire climatică accentuată, au anunţat cercetătorii, informează Reuters.

Bucata de gheaţă care s-a topit acoperă aproape 415 kilometri pătraţi din insula Wilkins, potrivit imaginilor prin satelit prelucrate de cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center din cadrul Universităţii din Colorado.

Wilkins este o insulă de gheaţă permanentă, care se întinde pe aproximativ 13.000 de kilometri pătraţi şi se situează în sud-vestul Peninsulei Antarctice, la aproximativ 1.600 de kilometri de America de Sud.

"Blocuri de gheaţă după blocuri de gheaţă se desprind şi se topesc în ocean", a spus Ted Scambos, coordonator ştiinţific la National Snow and Ice Data Center. "Nu vorbim de crăpături şi de desprinderi de bucăţi de gheaţă, ci de faptul că această calota glaciară se spulberă total, pur şi simplu", a mai spus Scambos, care a adăugat că "acest tip de fenomen este rar. Vrem însă să-l înţelegem mai bine pentru că astfel de fenomene duc la pierderea completă a calotei glaciare".

Scambos a indicat că o mare parte din calota glaciară se sprijină doar pe un strat subţire de gheaţă. Acesta ar putea să se topească foarte uşor, astfel încât calota glaciară să dispară în câţiva ani.

Analizând tiparele de topire din zonele de contact cu oceanul, din ultimii 10 - 15 ani, cercetătorii concluzionează că fenomenul este provocat de încălzirea globală.

Imaginile prin satelit arată că distrugerea bucăţii din calota glaciară a început pe 28 februarie, când un mare aisberg, măsurând 41 pe 2,4 kilometri, s-a desprins din partea sud-vestică a insulei provocând dezintegrarea interiorului acesteia.

Scambos a spus că această insulă de gheaţă există de câteva sute de ani, însă aerul cald şi expunerea la curenţii oceanici au provocat topirea parţială a acesteia. În ultima jumătate de secol, Peninsula Antarctică a suferit o încălzire mai rapidă decât orice altă zonă de pe glob, potrivit cercetătorilor.

Întrucât sezonul de vară, în timpul căruia Antarctica se topeşte, se apropie de final, cercetătorii spun că nu se aşteaptă ca această insulă de gheaţă să se topească imediat, însă zona va fi monitorizată în continuare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte extrem de repede.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte extrem de repede5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu stiu sa inot trimis de
(28 mar 2008, 12:04:32
inca 10 ani si cred ca ne vom ingrijora ca nivelul oceanului a crescut cu 10 metrii , Venetia nu mai exista decat sub apa, New York va deveni orasul apelor si se va denumi New Sea city , in Londra va fi criza de barci.etc... lasa ca poate da vreun inghet neasteptat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei