Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Depozite de sare pe Marte - un nou indiciu în căutarea posibilelor forme de viaţă pe planeta roşie

Cercetătorii americani au descoperit primele indicii ale unor depozite de săruri minerale în numeroase locuri de pe Marte, noi piste în căutarea unor posibile urme de viaţă în trecutul planetei roşii, potrivit unui studiu publicat în revista Science, informează AFP.

Depozitele indică locurile unde, în trecut, apa a fost foarte abundentă şi din acest motiv ar putea conţine eventuale indicii ale existenţei unor forme de viaţă marţiene anterioare, a explicat Mikki Osterloo, de la Universitatea din Hawai, principalul autor al studiului.

Descoperirea a rezultat din observaţiile făcute cu ajutorul imaginilor obţinute prin termoviziune trimise de sonda americană Mars Odyssey.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 200 de depozite separate de săruri minerale în emisfera sudică a planetei, la latitudini medii şi joase, pe vechi terenuri şi în cratere.

Philip Christensen, de la Universitatea din Arizona, coautor al studiului, spune că "multe din aceste depozite se situează în bazine, cu canale care conduc la aceste depozite". "Acest lucru este caracteristic, la fel ca şi la depozitele de pe Pământ, prezenţei şi scurgerii apelor, într-o perioadă lungă de timp", a adăugat el. "Mărimea depozitelor variază de la 1 la 25 de kilometri pătraţi", a precizat Osterloo, care a adăugat că depozitele nu par a fi legate între ele, provenind de la mai multe surse de apă.

Potrivit cercetătorului, depozitele ar putea proveni din apele subterane care au ieşit la suprafaţă în unele locuri din aceste bazine şi apoi s-au evaporat, fenomenul având loc în urmă cu 3,5-3,9 miliarde de ani.

Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că Marte, care s-a format în acelaşi mod ca şi Pământul în urmă cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planetă foarte umedă într-o anumită perioadă din trecutul său.

Până recent, cercetătorii căutau indicii de viaţă în zone restrânse care conţin urme de argilă sau săruri de sulfat: argila indică faptul că locul respectiv a fost umed şi s-ar fi putut forma prin evaporarea apei.

Spre deosebire de acestea, depozitele de sare indică prezenţa unor mari cantităţi de apă care ar fi putut exista perioade lungi înainte de a se evapora, timp suficient pentru a permite dezvoltarea unor organisme, a spus Christensen.

Cercetătorii cred că ar putea descoperi urme de materii organice în bazinele sedimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozite de sare pe Marte - un nou indiciu în căutarea posibilelor forme de viaţă pe planeta roşie.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Depozite de sare pe Marte - un nou indiciu în căutarea posibilelor forme de viaţă pe planeta roşie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte