Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2020 - Anul XXV, nr. 186 (7491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


De astăzi, oprim „invazia imbecililor”!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Televiziunea a promovat idiotul satului, față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr. (...) Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili, care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, spunea celebrul scriitor Umberto Eco în 2015, atunci când a fost invitat să vorbească în fața studenților de la Universitatea din Torino, după ce a primit din partea instituției titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media”.

Săptămâna trecută, pagina de facebook și site-ul ziarului Monitorul s-au confruntat cu ceea ce numea Umberto Eco „invazia imbecililor”. Oameni pentru care dialogul înseamnă înjurături, iar dezbaterea de idei, jigniri grosolane și calomnii. Oameni care, folosind un limbaj abject, își dau cu părerea despre diverse articole, deși nu citesc decât titlul materialului. Nu te poți pune cu acești indivizi. Despre ei, Umberto Eco spunea că au caracteristică infinit mai fascinantă decât inteligența, iar Heinriche Heine era de părere că astfel de oameni fac tot timpul observații. Evident că Umberto Eco se referea la prostie, iar Heinriche Heine la proști. Au mintea odihnită, pentru că pe la școală nu prea au dat, sunt lipsiți de bun-simț și nu cunosc nici cele mai elementare norme de respect.

Cititorii de bună credință, oameni inteligenți, deși aflați într-o majoritate covârșitoare, evită să-și expună părerile în mediul online. Evită să dezbată idei, să posteze comentarii de bun-simț, pentru că ar putea intra în contradicție cu invadatorii și ar deveni imediat ținta înjurăturilor și a jignirilor. Și atunci, ce ne rămâne? Un spațiu online în care acești invadatori fac legea. Dar până când? Ei, răspunsul este aici: până astăzi.

Monitorul de Suceava are peste 250.000 de urmăritori pe facebook. O cifră impresionantă, iar politica fiecărui administrator al unei pagini de facebook, inclusiv a noastră, este să aibă cât mai mulți urmăritori. Dar, de astăzi, vom aborda altfel acest subiect. Oricine înjură, jignește sau calomniază va fi blocat imediat și nu va mai putea să posteze comentarii pe pagina de facebook a ziarului. Pentru că ne dorim un spațiu neviciat, un spațiu al decenței, în care să existe dezbateri de idei, în care fiecare om să își poată exprima opinia, fără frica de a fi înjurat, jignit sau calomniat de cohortele de invadatori care nu sunt de acord cu ideile lui.

Să știți că nu sunt mulți invadatori de genul celor definiți de Umberto Eco. Sunt 100, maxim 200. Unii au câte trei sau patru conturi, făcute de mai multă vreme sau create acum, înainte de alegeri. Nu va fi ușor să ne luptăm cu ei, doar sunt invadatori, nu-i așa? Dar contăm pe sprijinul oamenilor decenți, al celor care s-au săturat de limbajul grotesc, al celor care vor să își expună părerile fără frica de a fi insultați. Și îi rog pe acești cititori să ne semnaleze, în privat, prin mesaje, pe pagina de facebook a ziarului, orice comentariu grobian, pe care poate noi nu l-am văzut. Avem nevoie de ajutorul dvs., dragi cititori cu bun-simț! Pentru că e greu să te lupți cu invadatorii. Pentru mulți dintre ei, scrisul pe facebook este principala ocupație. Unii o fac gratis, alții plătiți. Indiferent de motivație, trebuie să o facă decent, să-și exprime părerile civilizat. Dacă nu pot, dacă nu sunt în stare, dacă nu vor, le spunem la revedere. Și o vom face cu multă bucurie. În numele unui spațiu al decenței, al bunului-simț, al disputelor de idei, care pot fi dure, pot fi și crâncene, dar trebuie să fie civilizate!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De astăzi, oprim „invazia imbecililor”!.
 Vizualizări articol: 3409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.41/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 17 voturi
De astăzi, oprim „invazia imbecililor”!3.4517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei