Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 255 (5462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Mândria de a deveni epicentru de cutremur!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Citesc, plăcut emoționat, știrea colegei mele Roxana Dobre că azi noapte, la doi pași de Sângeru, la un lat de palmă de satul meu, s-a produs un cutremur. Nu mă știam zonă seismică și nici nu-mi bănuiam bătătura capabilă să devină epicentru de zgâlțâit pământul. Gata, am intrat în rândul lumii, nițică Japonie, un pic de Vrance și pe mejdinele satului meu. Hai, hai, nu te da mare, zice un cârcotaș, că miezul scuturării de 3,2 grade Richter e mai aproape de Ploiești decât de Sângeru tău! Lăsați-mi bucuria întreagă! Ca într-un roman al lui Zaharia Stancu în care tot mureau copii de tuberculoză și, în sărăcia și foametea de atunci, ăilalți țânci pândeau fericitul moment în care se făcea pomană. Darie, cred, nu e chemat la pomană de vecinul lui căruia îi murise fratele. Lasă, zice el, cu lacrimi în ochi, ăsta mic gălbejit, frate-meu, n-o mai duce mult, la primăvară moare și nu te chem nici eu. Ce-mi veni cu evocarea asta? Uite așa, ca-n legăturile indirecte ale dialecticii lui Hegel.

S-a cutremurat, deci, și în Prahova. Până acum importam cutremure din Vrancea. Dacă nu te sculai noaptea cu cutremurul în cap, te trezeai dimineața cu el la radioul din perete, trâmbițat cu repetiție. În copilăria mea nu se inventase televizorul. Cel puțin în satul meu, unde citeam la lampa cu gaz, iar știrile veneau din radioul cu galene și cu baterii înfipte în burta unei cutii de lemn. Uite, au trecut deceniile, iar eu rămâneam (rămâneam e un fel de a zice!) fără un cutremur pornit din subsolul meu. Și ce subsol are Prahova! Au cotrobăit prin el nemții, apoi rușii, juma de război s-a făcut cu petrol de aici, iar înainte de război era și o rafinărie româno-americană. Toți au umblat, cu și fără mănuși, făcând o ginecologie curioasă prin dedesubturile Prahovei până au stricat-o și au găurit-o de tot. Acum sug de dedesubt austriecii de la OMV ce-a mai rămas. Am și eu două sonde pe terenul meu, adică au ei, care încă mai suflă gaze din subsol. Să fi plecat cutremurul de la sondele lor care trebuiau să fie ale mele? Nu. Exclus. Specialiștii lui Ponta au spus clar că la Galați cutremurele alea multe și dese sunt de la natură și nu de la om. Unul singur a spus altfel, că nu-i exclus să fie o legătură între umblatul omului pe sub pământ, cu sapa de foraj și injecția de lichide chimice, și cutremure, mai ale că mișcările tectonice pleacă fix de pe la acea adâncime. Nefericită declarație, pe fondul implementării progresului în România prin cianurile de la Roșia Montană și fracturarea hidraulică pentru gazele de șist. Specialistul a fost dat afară ca dușman al poporului! Sper să-i închidă în curând, ca spioni și dușmani ai nației și pe cei din Piața Universității. Dimpreună cu ei, firește, și pe mine, ca simpatizant al lor și pe ăilalți, milioane, care, în prostia lor primitivă cred că e mai important să ai apă limpede în fântână și aur în munți decât lacuri cu pești adaptați la cianuri și praful de pe tobă în vistierie.

Ura, după decenii de așteptare, Prahova mea a produs un cutremur. Să fie primit!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândria de a deveni epicentru de cutremur!.
 Vizualizări articol: 2694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Mândria de a deveni epicentru de cutremur!5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 1 nov 2013, 17:38:52
un cutremur ? felicitări !!! la mai multe ! la mai mare !
să vă dea Domnu' ...huţa-n casă cât ( pe Richter) vreţi !
iar când vă veţi plictisi de-atâta cutremurare
să mergeţi ( cu glume d'astea) la spitalu' de glumeţi

auzi: a fo' la el în sat cutremur ! ce mare veselie ...
să dansăm,dar ( cu percutaţii) hora bucuriei !!!
dar cine-a plâns dup-o calamitate simte ( şi ştie )
că după unu' mic vine unu' mare (fugi la liturghíe! )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei