Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2009 - Anul XIV, nr. 142 (4128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Scârbiţi, olimpicii pleacă din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am avut posibilitatea, săptămâna trecută, să stau de vorbă pe îndelete cu câţiva olimpici suceveni. S-a întâmplat la o acţiune de excepţie, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. 136 de olimpicii suceveni au fost invitaţi la o manifestare de gală, la Conacul Domnesc. Câte şapte-opt olimpici au fost aşezaţi la fiecare masă, alături de două sau trei persoane publice din Suceava (politicieni, oameni de afaceri de succes, doctori, oameni de cultură, ziarişti etc.).
Aproape trei ore, toţi cei prezenţi au ascultat muzică clasică (interpretată de membri ai Filarmonicii „Moldova”, Operei Naţionale Române şi studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi), au servit masa şi au stat de vorbă. Pentru elevi a fost o surpriză plăcută.
Până acum, primeau medalii pentru performanţele lor într-o sală, unde erau strigaţi ca la catalog. Acum, a fost altfel. Mai festiv, mai oficial şi, paradoxal, mai amical. Mai amical, pentru că persoanele publice invitate au fost rugate de conducerea IŞJ să poarte discuţii cu olimpicii, să-i antreneze în conversaţii libere şi degajate. Ideea era ca elevii să-i întrebe pe aceştia despre activitatea lor, despre cum au ajuns unde au ajuns, chestii de genul acesta.
Eu am fost repartizat la o masă cu opt olimpici, toţi de la Colegiul de Artă. Au avut emoţii la început, nu se aşteptau la o asemenea manifestare. Pentru a sparge gheaţa, am adresat şi eu una din întrebările acelea tâmpite, de genul „ce vrei să (te) faci când creşti mare?”. Mă rog, nu a fost formulată chiar aşa, a fost puţin mai sofisticată exprimarea, dar cam asta era ideea. Răspunsul nu a fost „când cresc mare vreau să mă fac emigrant”, deşi acesta era mesajul. Tot mai sofisticat, elevii mi-au spus că vor să plece din ţară. Că aici nu prea au nici o şansă.
Dacă nu aţi reţinut, sau dacă nu aţi fost prea atenţi la rândurile de la început, mă văd nevoit să repet: eram la masă cu nişte olimpici. Adică, elevi premiaţi la concursurile naţionale. Elevi care au obţinut locul I, II, III sau menţiune. Adică, cei mai buni dintre cei mai buni. Să reformulez: cei mai buni dintre cei mai buni din ţară. Iar ei, cei mai buni din ţară, îmi spuneau că nu au nici o şansă aici, în patria lor.
Mi-au argumentat fiecare cuvânt, mi-au explicat fără putinţă de tăgadă de ce vor să plece. Prost plătiţi, extrem de greu să te afirmi cinstit etc. Evident că le-am replicat şi eu cu chestii de genul că ei sunt speranţa acestei ţări, că ei pot schimba toate relele din ţara asta, ei ne pot face mai buni etc.
Numai că spusele mele păreau mai degrabă rugăminţi disperate adresate lor, generaţiei din care fac ei parte, şi nu argumente indubitabile pentru a rămâne în ţară. De fapt, ce argumente puteam să le aduc? Să le spun că în societatea noastră sunt promovate valorile? Să le spun că în ţara noastră se ajunge în funcţii de conducere pe baza competenţei şi a valorii? Să le spun că pe aceste meleaguri nu e loc de nepotism şi servilism? Nu am putut să le spun aşa ceva. Ar fi însemnat să-i mint sau să le pun la îndoială inteligenţa. Am bătut apa în piuă, despre ce ar putea să facă ei, le-am spus că, dacă vor cu adevărat, pot să se afirme şi aici, pot să schimbe mentalitatea acestei naţii. Mă îndoiesc că am fost convingător. Nici nu prea avem cum, cu atât mai mult cu cât eu ştiu mult mai multe lucruri, nescrise, despre mersul lucrurilor în această ţară.
Am plecat uşor abătut de la întâlnirea cu olimpicii suceveni. Vedeam cu ochii minţii rânduri de tineri, proaspăt absolvenţi de facultate (facultate serioasă şi făcută pe bune), foşti olimpici, încolonaţi la graniţă în drumul lor spre o viaţă mai bună. Şi mai demnă.
Mă simţeam neputincios în faţa acestor tineri. Nu aveam şi nu am argumente pentru a-i convinge să rămână. Dvs. aveţi? Dacă da, tare vă rog să mi le spuneţi şi mie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scârbiţi, olimpicii pleacă din ţară.
 Vizualizări articol: 2109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 15 voturi
Scârbiţi, olimpicii pleacă din ţară4.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei