Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mar 2009 - Anul XIV, nr. 71 (4057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Bulele papale ale şcolii juridice româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De câţiva ani ne tot chinuim să dăm un cod penal, unul civil şi coduri de procedură moderne. Adică să le înlocuim pe cele existente de pe vremea când comuniştii se instalaseră la putere şi doar cârpite după revoluţie. Monica Macovei nu a reuşit să lase această moştenire, Tudor Chiuariu nu a vrut sau nu a putut. Cătălin Predoiu a reuşit să bage în Parlament nişte proiecte. Iar aici povestea devine interesantă. Încă de la începutul mandatului, Predoiu s-a înconjurat într-un fel de aură papală: el este Profesionistul cuminte, este Tehnocratul capabil. Pe această imagine a fost destul de simpatizat, de presă şi chiar de politicieni. Pe această imagine, actualul guvern l-a păstrat în funcţie, ca pe moaştele Sfântului Cuvios Tehnocrat.

În schimbul acestei încrederi publice, Cătălin Predoiu trebuia să ne livreze nişte coduri moderne şi adaptate nevoilor României. În scrierea proiectelor, omul nostru a reacţionat ca orice tip cu ambiţie mare şi resurse intelectuale modeste: a făcut comisii de largă respiraţie academică, aducând felurite somităţi de pe la Facultăţile de Drept în aceste comisii. Şmecheria este simplă: Predoiu are aură de fondator, dar nici o răspundere. Doar comisiile au propus textele, nu?

Problema este că atât Predoiu, cât şi comisiile au produs multe prostii. Am ascultat siderat pe radio-ul Realitatea FM un dialog între Cristian Tudor Popescu şi Lucian Mihai, şeful uneia dintre comisii, cea care a redactat codul civil. Domnul Mihai este genul de somitate specifică facultăţilor noastre: domnesc peste feude academice, dar nimeni nu ar putea preciza care sunt meritele sale personale. Ca să îmi înţelegeţi vehemenţa, ar fi trebuit să auziţi emisiunea respectivă. Necioplit din fire şi greoi în argumentaţie, domnul Mihai (fost preşedinte al Curţii Constituţionale între altele) era incapabil să poarte un dialog minimal. Întreabă moderatorul şi C.T. Popescu cum de au ajuns în textul de cod prevederi care confiscă echipamentele din redacţie dacă cineva se consideră nedreptăţit de un articol care (atenţie!) urmează să apară. Lucian Mihai se încruntă, ne face pe toţi tăntălai şi aduce supremul argument: aşa scrie şi în codul civil din Elveţia. Cei doi interlocutori încearcă totuşi să discute, aşteaptă un argument măcar vag. Aşa este în Elveţia, repetă papagaliceşte marele academician doctor jurist şi urechist.

Şi cam aşa se poartă dezbaterea în legătură cu codurile. Felurite aberaţii apar în ziare, vine cîte un jurist încruntat şi zice: aşa este în Quebec. De ce în Quebec? De nu luăm modelul din Olanda, favorabil presei? Şi nu vorbim doar de codul civil. De pildă, la proiectul de cod penal, legitima apărare se aplică noaptea în ce priveşte apărarea proprietăţii. Adică dacă un hoţ intră la mine în grădină, eu pot să mă apăr doar dacă îmi este pusă viaţa în pericol. Şi dacă este noapte. De ce doar noaptea? Aşa este în Quebec.

Predoiu însuşi a spus în emisiunea lui Stelian Tănase o enormitate: pedepsele pentru corupţie se reduc pentru că aceste fapte sunt comise de obicei de oameni cu educaţie. Serios? Mai nou, pedepsele se dau în funcţie de educaţie? Cât de gogoman trebuie să fii să promiţi la UE măsuri anticorupţie şi apoi să reduci pedepsele din codul penal? Trebuie să mai spun că şi o singură zi dacă intră în vigoare aceste coduri, Năstase şi gaşca scapă definitiv, pentru că termenele de prescripţie se schimbă. Adică rămân definitiv cu ce au furat.

Să fie asta calitatea şcolii juridice româneşti? Cel puţin somităţile scoase în faţă de acest scandal sunt jalnice. Plini de ei, vorbesc cu toată lumea de parcă ar fi la examene cu studenţi de anul întâi pe care îi pot teroriza în voie şi, cel mai urât, sunt incapabili de o argumentaţie raţională. Te apucă plânsul. Nu sunt jurist şi nu am legătură cu mediul respectiv, dar dacă ei sunt reprezentativi, atunci şcoala juridică românească trebuie desfiinţată şi reînfiinţată. Şi nu după modelul din Quebec.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bulele papale ale şcolii juridice româneşti.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bulele papale ale şcolii juridice româneşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei