Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 nov 2008 - Anul XIII, nr. 282 (3963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Meciuri la Bucureşti şi la Cluj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Miercuri seara. Dileme şi frământări fără scăpare. O televiziune transmite în premieră confruntarea celor trei prezumtivi premieri sub bagheta Gabrielei Vrânceanu Firea, jurnalistă pe cât de atrăgătoare, pe atât de inteligentă.

O altă televiziune, stratificând nefericit evenimentele, ne arată de la Cluj cum dau în minge italienii de la A.S. Roma şi cei adunaţi în echipa locală din patru zări. E un meci de Liga Campionilor.

Mă chinui să mulţumesc şi microbistul din mine şi chibiţul politic. Meciul de la Bucureşti a început mai iute. Realizatoarea încearcă să destindă atmosfera, desenând un pic de zâmbet peste chipurile încruntate ale premierului Geoană (PSD), Tăriceanu (PNL) şi Stolojan (PD-L). Primei întrebări i-a făcut faţă democrat-liberalul, ceilalţi doi plutind în afirmaţii cam vagi. Stolojan are talentul de a părea hotărât, neclătinat din convingeri, iar când cuvintele sunt puţine, un scrâşnet din dinţi încearcă să pună forţă în idei chiar dacă acestea sunt pipernicite. Geoană părea pus pe şotii. Câteva ironii au stârnit zâmbete aprobatoare, iar galeria proprie l-a aplaudat. Tăriceanu a fost mai mereu grav şi un pic crispat. Nu ştiu dacă a pierdut prin asta sau a câştigat.

La Cluj echipa din Roma a înfipt mingea în plasa alor noştri. Sec. Trică, unul dintre puţinii fotbalişti autohtoni, îşi dă cu stângul în dreptul la şase metri de poarta adversă, în loc să îmbrâncească băşica în plasă. Ghinion fotbalistic.

Pe stadionul electoral din Bucureşti, bocii lui Stolojan îi înalţă panegirice lui Stolojan. Cât e el de frumos, de integru, de constant în opţiunile politice, cum n-a trădat el niciodată pe nimeni. Bocii lui Tăriceanu sunt mai ponderaţi, iar bocii lui Geoană lipsesc cu desăvârşire. Victor Surdu, prezent în galeria PSD-PC, rugat să comprime la trei calităţile viitorului premier Geoană, uită de întrebare şi deşiră o pledoarie pentru ţărani. Că sunt uitaţi de toţi, că vai de mama lor, că nici măcar el, ca fost ministru al agriculturii, n-a făcut mare brânză pentru ei şi tot aşa. Nicio vorbuliţă despre Geoană, temă şi subiect al discuţiei.

La Cluj, italienii mai înţeapă o dată poarta noastră. Înjur şi decid să sacrific microbistul din mine în favoarea curiozităţilor jurnalistice de sorginte politică.

Mă zgâiesc în ecran. Doamna Geoană e mai tânără decât doamna Stolojan. Doamna Tăriceanu e mai tânără şi decât doamna Geoană şi decât doamna Stolojan. Toate cele trei doamne, neveste de prezumtivi premieri (unul mai este în funcţie) se străduiesc să dea frumos în cadru. E romantic domnul Stolojan? - întreabă Gabi Firea. E, răspunde fără ezitare nevasta împricinatului. Unde o fi încăpând atâta romantism în persoana cam bolnăvicioasă şi cam ofilită a pedelistului?!

Mi-am amintit o snoavă din Oltenia. Horă în mijlocul satului, flăcăi şi fete dansează. Pe margini babele cască gura. Cine o mai fi şi cocoşatul ăla din mijlocul horei, întreabă o acritură, arătând spre un flăcău cam tomnatic şi cu spinarea cam încovoiată. Nu vezi fă, răspunde una de lângă ea, că-i fiu-tău. Ei, zice acritura, destinsă, cocoşeţel, cocoşeţel, da-i stă bine, mânca-l-ar mama.

Confruntarea de la Bucureşti a fost simpatică şi atâta tot. Criza mondială nu şi-a luat tălpăşiţa, dimpotrivă, vine spre noi vertiginos. Preşedintele care se laudă că nu face campanie electorală vizitează fabrici şi uzine private şi dă asigurări la televizor că situaţia e sub control şi nimeni nu va fi concediat. Avertizează ziariştii să-şi mai ţină gura şi să nu mai sperie lumea. Între timp preşedintele sperie lumea că nu mai sunt bani de pensii, ceea ce e o minciună.

În urma lui realitatea se umflă şi desumflă după alte legi decât cele prezidenţiale. Ciocolata Poiana nu se va mai fabrica la Braşov. Unitatea se închide şi se mută în Bulgaria. Uzinele care fabricau anvelope Michelin pun lacăt. Pun lacăt şi o droaie de fabrici dependente de mari producători de automobile din Occident. În două săptămâni au intrat în şomaj aproape 50.000 de angajaţi şi e doar începutul. Preşedintele, arătând către partidul lui,  zice că are soluţii. Vorbe de ameţit proştii. Pentru marile companii care au mici nuclee de producţie în România, vizita unui cetăţean agitat şi cu chelie care dă interviuri de pe trepte este, ca influenţă asupra strategiilor anticriză, egală cu zero.

Între timp Clujul a pierdut cu 3-1 meciul de acasă şi a spus adio calificării în optimile Ligii Campionilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meciuri la Bucureşti şi la Cluj.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Meciuri la Bucureşti şi la Cluj5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei