Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

FMI:

Euro este supraevaluat, iar dolarul aproape de nivelul de echilibru

Euro este în prezent supraevaluat, în timp ce declinul dolarului a dus moneda americană aproape de un nivelul de echilibru pe termen mediu, a declarat John Lipsky, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters.

Săptămâna trecută, euro a depăşit 1,6 dolari pe unitate, sporind presiunile asupra exportatorilor europeni care reclamă că aprecierea puternică a monedei unice le afectează afacerile.

"În opinia noastră, euro este supraevaluat, raportat la factorii fundamentali pe termen mediu, în timp ce monedele a numeroase state cu excedente de cont curent, inclusiv China, sunt puternic subevaluate, în pofida unor mici aprecieri în termeni reali", a spus Lipsky.

El a adăugat că în urma deprecierii dolarului, care a avut loc după anul 2002, moneda americană se aproprie de nivelul de echilibru pe termen mediu.

Lipsky a arătat că declinul cotaţiei dolarului contribuie la reducerea deficitului de cont curent al Statelor Unite, dar efectul pozitiv ar putea fi limitat de preţul record al energiei, care alimentează surplusurile statelor exportatoare de petrol.

În consecinţă, ar putea apărea noi dezechilibre, iar riscurile s-ar putea amplifica.

Dolarul îşi menţine însă rolul dominant, atât în tranzacţiile internaţionale cât şi ca monedă folosită la constituirea rezervelor valutare.

"Nu există nicio îndoială că dolarul îşi va păstra rolul central, chiar dacă, treptat, va împărţi într-o mai mare măsură această poziţie cu alte monede", a mai spus Lipsky.

El a avertizat că unele state emergente riscă să majoreze prea mult dobânzile de politică monetară, pentru a ţine sub control inflaţia, fiind necesare şi alte măsuri, precum aplicarea unor politici bugetare restrictive şi un curs valutar flexibil.

La ora 16:00 GMT, dolarul era cotat la 1,5809 unităţi pentru un euro, după un minim al zilei de 1,5944 unităţi pentru un euro.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Euro este supraevaluat, iar dolarul aproape de nivelul de echilibru.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro este supraevaluat, iar dolarul aproape de nivelul de echilibru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei