Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR cere băncilor transparenţă sporită la acordarea creditelor

BNR a susţinut în discuţiile cu bancherii necesitatea unei transparenţe sporite la acordarea creditelor pentru populaţie şi limitarea expunerii clienţilor persoane fizice, astfel încât aceasta să fie suportabilă şi în condiţii de şocuri, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Având în vedere scumpirea banilor la nivel global, concomitent cu ieftinerea activelor, precum şi creşterile preţurilor la petrol şi a inflaţiei la nivel mondial, sunt necesare măsuri speciale. Aplicarea stress-testing-urilor trebuie să fie adoptată de bănci şi pe baza acestora să se ajusteze gradul de îndatorare a clienţilor, acesta a fost mesajul băncii centrale", a afirmat Vasilescu.

Dezbaterea publică pe tema noului regulament privind limitarea riscului de creditare la împrumuturile destinate populaţiei se va încheia la 31 iulie, iar forma finală a proiectului va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al BNR în prima parte a lunii august.

BNR a prelungit la începutul săptămânii trecute, până la 31 iulie, termenul de consultare publică asupra proiectului de regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice, după ce mai multe bănci au solicitat extinderea perioadei.

Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

Regula nu se va aplica, însă, în cazul veniturilor exceptate de lege de la obligaţia de plată a contribuţiilor fiscale.

De asemenea, băncile vor fi obligate să realizeze pentru fiecare potenţial client analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile.

Regulamentul urmează să fie pus în aplicare în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare, iar în până la avizarea noilor norme pentru fiecare instituţie, băncile vor aplica un grad de îndatorare de cel mult 40%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR cere băncilor transparenţă sporită la acordarea creditelor.
 Vizualizări articol: 422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR cere băncilor transparenţă sporită la acordarea creditelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei