Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Producătorii agricoli vor cumpăra motorina la preţ avantajos

Producătorii agricoli vor fi subvenţionaţi la achiziţia motorinei utilizate pentru cultivarea terenurilor, probabil prin reducerea accizei, în urma unor măsuri pe care Ministerul Economiei şi Finanţelor le va promova în următoarea şedinţă a Guvernului.

"Vom prezenta o notă în şedinţa de Guvern, în care am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabilă soluţie potrivit reglementărilor europene. Agricultura românească va avea clauza agriculturii celei mai favorizate în contextul Uniunii Europene, şi noi, de la Ministerul Economiei, vom asigura finanţarea ca preţul la motorină să fie avantajos pentru agricultură şi, în acest fel, să uşureze sarcina producătorilor agricoli", a spus Vosganian, la finalul discuţiei organizate, ieri, de Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii sectorului bancar privind finanţarea proiectelor derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

El nu a precizat măsurile pe care Executivul le va aproba pentru preţul motorinei, dar ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a arătat că a cerut Ministerului Economiei şi Finanţelor reducerea accizelor la motorină, iar reprezentanţii instituţiei au promis că vor prezenta "o propunere care poate fi suportată".

Majorările tarifelor la energie şi gaz din acest an vor avea un impact în creşterea costurilor produselor agricole de sub 1%, ceea ce poate fi suportat fără a se regăsi într-o creştere a preţurilor, a declarat, vineri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a asigurat totodată că subvenţia acordată combinatelor chimice la plata gazelor va fi majorată, pentru a evita creşterea preţului la îngrăşămintele chimice.

El a spus că, potrivit unei evaluări realizate împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul energiei şi al gazelor, impactul asupra preţurilor agricole, provenit din creşterea tarifelor, va fi limitat.

 

Alte măsuri.

Guvernul a aprobat, miercuri, la solicitarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, o notă privind majorarea plafonului subvenţiei acordată combinatelor chimice, de la 17 dolari /1.000 de metri cubi de gaze la 40 de dolari/ 1.000 de metri cubi. Majorarea subvenţiei este valabilă pentru următoarele şase luni.

Organizaţia patronală a producătorilor de îngrăşăminte chimice din România, Nitrofosfor, a anunţat că preţurile la îngrăşămintele pe bază de azot nu vor creşte pe perioada campaniei agricole de primăvară, respectiv până la 31 iulie, ca efect al deciziei Guvernului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la discuţia de la Ministerul Agriculturii, a amintit că Executivul poate garanta creditele contractate de producătorii agricoli şi a arătat că băncile sunt interesate să finanţeze programele de dezvoltare rurală.

El a arătat totodată că o parte dintre experţii Ministerului Agriculturii vor sprijini, pe acelaşi model, întreprinderile mici şi mijlocii să contracteze fonduri europene.

"I-am propus domnului ministru al Agriculturii să-mi dea voie să îi iau o parte din echipă cu care să facem un program asemănător pentru finanţarea IMM-urilor. Ştiu că nu este foarte încântat că îi luăm o parte din echipă, dar interesul general ne face să ne gândim la toate domeniile care trebuie să beneficieze de finanţări cât mai avantajoase", a spus Tăriceanu.

 

Fonduri speciale.

Ministerul Agriculturii a transmis băncilor informaţii privind derularea PNDR pentru ca acestea să elaboreze, dacă sunt interesate, produse financiar-bancar specifice, adaptate la condiţiile programului de dezvoltare rurală.

În plus faţă de această facilitate, beneficiarii de fonduri PNDR vor putea obţine o garanţie de 100% a creditelor pe care le contractează pentru cofinanţarea proiectelor, prin intermediul unor fonduri de garantare capitalizate de Ministerul Agriculturii. Suma programată pentru capitalizare este de 100 milioane lei, asigurând garantarea unor credite de 500 milioane lei.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat, luni, de Ministerul Agriculturii şi va permite României să acceseze fonduri UE de 8 miliarde euro până în 2013. Prima tranşă a finanţării va fi virată României în luna mai şi se va ridica la circa 250 milioane euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013. O a doua tranşă, reprezentând tot 3,5%, va fi virată până la finele anului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii agricoli vor cumpăra motorina la preţ avantajos.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii agricoli vor cumpăra motorina la preţ avantajos0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte