Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2008 - Anul XIII, nr. 45 (3726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Info economic

Asistenţă pentru absorbţia fondurilor UE

Ministerul Economiei şi Finanţelor a lansat, ieri, Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, în valoare de 212,8 milioane euro pentru perioada 2007-2013 şi destinat facilitării absorbţiei fondurilor structurale.

Programul este finanţat în proporţie de 80% (170,2 milioane euro) de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), susţinut financiar de UE, şi de autorităţile române, care vor asigura diferenţa de 20%, respectiv 42,5 milioane euro.

Beneficiarii proiectului sunt instituţiile din sistemul de gestionare a instrumentelor structurale, precum autorităţile de management, audit, certificare şi plată sau organisme intermediare.

 

Petrolul şi benzina, noi recorduri de preţ

Cotaţia petrolului a atins în această săptămână un nou record, de peste 101 dolari pe baril, alimentând creşterea preţului benzinei la noi maxime, atât în Statele Unite cât şi Europa, transmite Reuters.

Petrolul a fost cotat, miercuri, la 101,32 dolari pe baril, în condiţiile în care temerile legate de nivelul insuficient al livrărilor OPEC şi plasamentele speculative ale fondurilor de hedging au fost mai mari decât îngrijorarea privind ritmul lent de dezvoltare din Statele Unite.

Cotaţia benzinei în Statele Unite şi Europa a atins valori record în această săptămână, influenţată de avansul preţului petrolului.

 

Producţia Rafo, oprită până în 2010

Rafo a oprit, ieri, producţia, până în 2010, invocând începerea derulării unor investiţii de 350 de milioane de euro, iar aproape jumătate dintre angajaţii rafinăriei din Oneşti, respectiv circa o mie de persoane, ar putea fi disponibilizaţi.

"Programul de modernizare va costa 350 milioane de euro şi va fi finalizat în 2010. În rafinărie vor rămâne cei care vor lucra la structura operaţională, la modernizare şi la lucrările de ecologizare. Cred că vor rămâne în societate între 850 şi 1.300 de angajaţi, dar cam în două săptămâni se va şti exact numărul celor care rămân şi al celor care pleacă", a declarat, ieri, liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian.

Rafo are 2.300 de angajaţi.

Potrivit sindicalistului, proprietarii rafinăriei au recurs la această soluţie din cauza pierderilor lunare de zece milioane de euro generate de instalaţiile vechi şi de consumul energetic ridicat.

 

Francizele, în creştere

Cifra de afaceri a reţelelor de franciză de pe piaţa românească ar putea creşte în acest an cu peste 20%, la 1,5 miliarde euro, potrivit estimărilor preşedintelui Asociaţiei Reţelelor de Francize din România, Răzvan Blid.

"În perioada noiembrie 2006-octombrie 2007, cifra de afaceri a firmelor care operează în sistem de franciză a fost de 1,23 miliarde euro, faţă de aproape un miliard de euro înregistrat în anul precedent. În acest an, estimez că piaţa va creşte la 1,5 miliarde euro, având în vedere că majoritatea afacerilor în franciză vor fi deschise în a doua jumătate a anului", a declarat, ieri, Răzvan Blid, după conferinţa de lansare a expoziţiei RoFrancize.

Numărul de francize existente pe piaţa românească a crescut anul trecut cu aproximativ 25%, la 363 de afaceri, potrivit datelor firmei de consultanţă CHR Consulting, la care Răzvan Blid este director general.

Deschiderea unei francize presupune o investiţie medie de 100.000-150.000 euro în retail şi de 40.000-50.000 euro în servicii, unde există însă şi investiţii mari, cum ar fi dezvoltarea reţelei de restaurante fast-food Burger King, care a necesitat, potrivit lui Blid, o investiţie de două milioane de euro.

Cele mai mici investiţii de la care se poate porni o afacere în franciză se ridică la 5.000 de euro şi presupun deschiderea unor unităţi fast-food, patiserii sau gogoşerii, pe o suprafaţă de circa 8-12 metri pătraţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Info economic.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Info economic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale verzi 4 porţii - (30 minute + 30 minute la frigider) 3 salate verzi mai mari300g brânză proaspătă de vaci100g telemea rasă1 lingură seminţe de chimen1 leg. mărar1 ceapă roşie2 linguri ulei de măsline2 cepe verzi2 linguri hrean ras200ml... Citeşte