Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2007 - Anul XII, nr. 282 (3653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţii

„Îmi doresc să am acelaşi sprijin şi suport şi în noul an....”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer va aloca 110 milioane de euro pentru investiţia programată în zona Rădăuţi, urmând să construiască, pe lângă fabrica de cherestea, o unitate de producţie de laminate şi o termocentrala.

Compania va construi un nou modul pentru producţia de elemente laminate din cinci piese pentru construcţii, destinate pieţei japoneze, dar şi o centrală de cogenerare, ce va folosi ca materie primă coaja copacilor prelucraţi în fabrică, centrală care va acoperi necesarul de energie termică.

Fabrica de cherestea de răşinoase, cu o capacitate finală de un milion de metri cubi, va crea peste 600 de locuri de muncă, iar producţia va începe în primul semestru din anul 2008.

În prezent, la investiţia de la Rădăuţi se lucrează la construcţia clădirilor şi la montarea utilajelor.

-E greu de construit o afacere în România, dle Schweighofer?

-Chiar dacă nu am finalizat încă investiţia de la Rădăuţi, în ceea ce priveşte fabrica, pot spune că suntem foarte mulţumiţi în privinţa deciziei pe care am luat-o cu privire la alegerea acestei zone.

Acum există unele întârzieri din cauza lucrărilor de terasare dar, cu siguranţă, ne vom tine promisiunea de a pune în funcţiune prima linie de sortare în acest an şi hala de producţie la sfârşitul lunii martie.

Acum câţiva ani de zile, Sebeşul a fost o provocare pentru noi. Exista la vremea respectivă în Bucureşti o organizaţie numită ARIS, Agenţia Română pentru Investiţii Străine, care îi ajuta, îi sprijinea pe cei care doreau să investească aici, şi pot spune că această organizaţie a fost una dintre cele mai bune cu care am avut relaţii în întreaga mea experienţă.

Deşi această organizaţie există şi acum, nu mai are nici o putere, în condiţiile în care acest gen de organizaţii reprezintă un mare ajutor pentru orice fel de investitor, şi e păcat acest lucru.

-Ce fel de dificultăţi aţi întâmpinat în dezvoltarea investiţiei de la Rădăuţi?

-Pot spune că modul cum se desfăşoară investiţia în România nu este mai dificil decât în alte ţări unde mai avem investiţii. Totuşi, în România există încă multă birocraţie, în Austria nu mai e aşa ceva, şi pot spune că aici documentaţia sau actele care sunt necesare pentru orice, sunt de trei ori mai multe decât în ţara mea. Trebuie să spun că mai întâmpinăm dificultăţi în partea de logistică, în tot ceea ce înseamnă infrastructură, în principal cu CFR-ul. Aici serviciile sunt cumplite, ei spun că parcul de vagoane este uzat şi că aceasta ar fi cauza principală, dar problema e că acolo există un sistem foarte învechit şi de fapt ceferiştii sunt problema, şi nu vagoanele. Mai mult, transportul pe calea ferată este şi foarte scump.

Ca să argumentez cele spuse aş aminti că transportul de la Sebeş până în Grecia este cu 40 la sută mai scump decât de la graniţa austriacă până în Grecia, distanţa fiind aceeaşi.

Când am început activitatea la Sebeş, 90 la sută din transporturile către destinaţiile europene se făceau pe calea ferată, această valoare a ajuns anul trecut la 50 de procente, iar acum este zero, pentru că folosim numai transportul auto.

Cred că Guvernul ar trebui să se ocupe de această situaţie, să intervină, să facă ceva.

-Sunteţi mulţumit de echipa dumneavoastră de la fabrică?

-Pot spune că până acum sunt mulţumit de echipa care s-a format, însă abia în momentul când fabrica va funcţiona voi putea aprecia performanţele ei.

-Ce v-a determinat să investiţi şi în turism?

-Când am făcut fabrica de la Sebeş am avut o mulţime de probleme legate de cazare. Am avut mulţi vizitatori din Japonia, dar şi din alte ţări, şi ne-am lovit de necazuri pentru că nu existau hoteluri unde să li se asigure o cazare de un anumit standard. În aceste condiţii am decis să construim la Rădăuţi un hotel cu o sută de camere pentru oameni de afaceri şi turişti.

-Ce fel de relaţii aveţi cu administraţia locală şi cum v-aţi implicat în viaţa comunităţii de aici?

-Am avut susţinere din partea administraţiei locale, dar şi din partea celei judeţene, şi aici vreau să menţionez parteneriatul extraordinar pe care l-am avut cu Prefectura şi Consiliul Judeţean, cu domnii Onofrei şi Mîrza.

În fiecare avem proiecte caritabile la Rădăuţi, chiar şi înainte de a decide să investim în zonă am ajutat câteva organizaţii locale. Anul trecut am avut un proiect la Centrul de Plasament de Tip Familial „Universul Copiilor” din municipiul Rădăuţi, proiect de peste 12 mii de euro, anul acesta am avut un alt proiect care a vizat renovări la Spitalul Municipal, proiect care va fi finalizat înaintea Crăciunului. Aici vreau să menţionez că am o relaţie foarte bună cu primarul din Viena, şi el a organizat transportul unor echipamente medicale la Rădăuţi, şi sper că anul viitor va veni într-o vizită la Rădăuţi.

Profit de această ocazie pentru a mulţumi tuturor celor care ne-au sprijinit în derularea investiţiilor noastre de aici şi îmi doresc să am acelaşi sprijin şi suport şi în noul an. Îmi mai doresc să găsesc oameni potriviţi, oameni motivaţi pentru fabrica noastră de aici. Aş vrea să transmit întregii comunităţi, tuturor oamenilor din această zonă, sărbători fericite şi un An Nou cu bine!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Îmi doresc să am acelaşi sprijin şi suport şi în noul an....”.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Îmi doresc să am acelaşi sprijin şi suport şi în noul an....”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei