Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 254 (6964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Vând țară. Rog neseriozitate, ca să ne putem înțelege.

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Toamnă care are veleități de primăvară. Cu soare. Cu temperaturi care alungă vântul și ploile reci. Cu aerul încărcat de mirosul focurilor de pe câmp. Cu nostalgii după caniculă și dimineți răcoroase. Toamnă în care îți cauți tăcerile în noianul de gânduri care te apasă zi de zi.

Același trafic de coșmar. Aceleași știri despre tot felul de legi care, nu-i aşa?, vor fi încălcate de noi toți, statul neavând bunul-simț să îți ofere și condițiile de respectare a lor. Poliţia spune acum să nu ne mai dăm flash-uri. Ca să poată amenda ei vitezomani. Mascați prin boscheți în mașini neinscripționate. E eterna discuție. Merg, frate, cu 30 dacă asa e restricția, doar să știu că apoi intru pe autostradă și voi merge rapid. Ca să ajung unde am treabă astăzi, nu mâine. Ia încercați voi, domnilor polițiști, să mergeți până la București de la Suceava respectând toate limitările de viteză. În urma unor basculante care abia se târâie pe drumuri. Să vedem atunci ce disponibilitate de a respecta regulile de circulație mai aveți când prindeți porțiuni de drum liber. Acolo unde ai vizibilitate și unde surogatul ăsta de șosea îți permite, mi se pare de bun-simț să accelerezi și să mergi mai tare. În condițiile în care ai o mașină care nu se dezmembrează la peste o sută de kilometri pe oră.

Viața asta modernă presupune factori care se îmbină strâns. Nu ai infrastructură. Ai un parc de mașini vechi, în mare majoritate. Permiți oricărei conserve să intre în țară. Te miri că ai accidente multe și poluare? Asta la nivel simplist. Tu, stat, ce faci? În loc să acționezi pe fiecare factor ca să obții un tablou general îmbunătățit, dai amenzi și pui noian de taxe. Oferi vreo alternativă? Nu. Transport public? Mizerabil. Frig. Praf. Miasme de cavou. Trenurile? Niște pișoare pe roți care merg cu 40 pe oră în medie.

 Poți tu, stat, să iei punct cu punct și să remediezi toate astea? Nu. Poți să dai amenzi. Să pui biruri pentru nimic. Să nu investești în civilizație. Că merge și așa, nu? Mai legăm o sârmă. Mai facem un studiu pe mulți bani publici. Mai promitem lapte și miere pe hârtie, asta în timp ce aruncăm câte o fărâmă de bani la pensionari și bugetari. Așa, ca praf în ochi. Că doar o mare parte o recuperăm prin impozitare și prin creșterea inerentă a prețurilor. Dar poate ne cred și ne votează și data viitoare pe celebrul "Vom face!".

Mi se urcă sângele în cap când aud numai de măsuri coercitive. N-aș auzi naibii de o parcare nouă. De o cale ferată modernizată. De un drum început în mod real și cu mari șanse de finalizare în timpul vieții mele. Nu. Doar amenzi, taxe, reguli tâmpite și pândari la orice pas.

Urlă media de dimineață până seară numai despre războaie între palatele dâmbovițene, despre legile justiției, despre nu știu ce "penali", despre nu știu ce comisii venețiene și, normal, despre nu știu ce protestatari de profesie. De parcă asta ar fi pâinea noastră cea de toate zilele. Mizeria, lipsa de viitor, foametea, nedreptățile, prostia, incompetența, nesimțirea, gunoaiele și șobolanii, masacrarea limbii române, astea nu se văd. Că fac parte, se pare, din fibra noastră și ne-am obișnuit cu ele așa cum unii se obișnuiesc cu  propriul sifilis.

Dar lasă că plătim în continuare ca să trăim. Cred cu tărie că avem nevoie de cursuri intensive de civilizație. Cred cu tărie că nu suntem în stare să gestionăm țara asta. Nu ne duce mintea să ne dorim progresul. Urlăm că ne pleacă din țară copiii, dar nu facem nimic ca să stopăm exodul. Popor care umblă după țara făgăduinței chiar în timp ce se află în ea. Prea orbi ca să o vadă și să o păstreze. Hai să punem un anunț: "Vând țară. Rog neseriozitate, ca să ne putem înțelege!".

Sunt atât de actuale anumite cuvinte scrise de un poet vagabond, fascinant în profunzimea sa.

 

"Lângă fântână mor de-al setei chin,

Încins ca focul, clănţănesc din dinţi,

În ţara mea sunt pe meleag străin,

La gura sobei, dârdâieli fierbinţi,

Gol ca un vierme, îmbrăcat în prinţ,

Cu lacrimi râd, în vană aşteptare,

Alean îmi este trista disperare,

Mă bucur, dar plăcerile-s străine,

Lipsit de orice vlagă mă simt tare,

Bine primit, gonit de orişicine."

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vând țară. Rog neseriozitate, ca să ne putem înțelege..
 Vizualizări articol: 6999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Vând țară. Rog neseriozitate, ca să ne putem înțelege.3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei