Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 sep 2012 - Anul XVII, nr. 216 (5121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Marea trecere" de Cormac McCarthy a apărut la Polirom

Romanul "Marea trecere" de Cormac McCarthy - celebru pentru cartea "Nu există ţară pentru bătrâni", ecranizată de fraţii Coen, dar şi pentru volumul "Drumul", pentru care a primit premiul Pulitzer - a apărut la Polirom, informează editura.

"Marea trecere" este al doilea volum din "Trilogia Frontierei", care mai cuprinde romanele "All the Pretty Horses" ("Căluţii mei, căluţi frumoşi", Polirom, 2011) şi "Cities of the Plain" (1998).

Acţiunea romanului "Marea trecere" este plasată spre sfârşitul anilor ’30, înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Billy Parham, protagonistul, un cowboy aflat la vârsta adolescenţei, prinde în capcană o lupoaică, după ce aceasta atacase vitele de la ferma familiei sale. Dar, în loc să o omoare, hotărăşte să o ducă înapoi în ţinuturile de unde venise, străbătând întinderile nesfâr­şite de prerie şi munţii aflaţi la graniţa cu Mexicul. Călătoria lor curajoasă, prin locuri înspăimântător de pustii, însă atât de frumoase, ajunge în impas din clipa în care dau peste oameni. Băiatul devine martor al unor întâmplări la limita dintre basm şi coşmar, într-o lume marcată de atâta cruzime şi violenţă, încât nu pare a fi guvernată decât de legea implacabilă a morţii.

Cormac McCarthy (născut în 1933, în Providence, Rhode Island) este al treilea din cei şase copii ai familiei sale. Urmează studiile Universităţii din Tennessee, iar în 1953 se înro­lează în armata Statelor Unite. În 1957 îşi reia studiile, dar părăseşte universitatea fără să-şi obţină diploma şi se mută la Chicago.

Primul roman al lui McCarthy, "The Orchard Keeper", apare în 1965 la Random House. Se întoarce în Tennessee şi în următorii ani publică romanele "Outer Dark" (1968), "Child of God" (1973), "Suttree" (1979) şi "Blood Meridian" ("Meridianul sîngelui", 1985; Polirom, 2011), iar fiecare nouă carte îl impune tot mai mult în conştiinţa publicului.

Romanul "All the Pretty Horses" ("Căluţii mei, căluţi frumoşi", 1992 ; Polirom, 2011) este răsplătit cu National Book Award şi National Book Critics Circle Award şi ecranizat în anul 2000 într-o producţie de succes, după care McCarthy publică "The Crossing" ("Marea trecere", 1994) şi "Cities of the Plain" (1998), completând aşa-numita "Trilogie a Frontierei".

În 2005 îi apare cartea "No Country for Old Men" ("Nu există ţară pentru bătrâni", Polirom, 2010), urmată de "Drumul/ The Road" (2006), pentru care prozatorul american pri­meşte premiul Pulitzer şi premiul James Tait Black Memorial.

Continuă, de asemenea, ecranizările roma­nelor sale: filmul regizat de fraţii Coen după "No Country for Old Men" în 2007 obţine patru premii Oscar şi alte zeci de premii naţionale şi internaţionale.

În 2008, auto­rului i se decernează prestigiosul premiu PEN/Saul Bellow pentru întreaga creaţie artistică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Marea trecere" de Cormac McCarthy a apărut la Polirom.
 Vizualizări articol: 10841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Marea trecere" de Cormac McCarthy a apărut la Polirom0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei