Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 65 (8594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Lucrările vernisate în expoziția ”Paralele”, semnată Radu Bercea, au impresionat publicul prin compoziție și culoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul humorean Radu Bercea a surprins din nou publicul în cadrul expoziției ”Paralele”, vernisată vineri la Biblioteca Bucovinei, cu lucrări în care îmbină elemente de grafică, pictură şi compoziţie, cu tablouri realizate în tehnici originale, inovative, cu care artistul a devenit atât de apreciat. De această dată ”Îngerii” au fost cei care l-au călăuzit pe drumul creației, iar tablourile expuse au  convins de valoarea inspirației autorului octogenar. Evenimentul a fost prezentat de scriitorul Cezar Straton, iar moderator al vernisajului a fost directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș.

 

O forță creatoare și un entuziasm ieșite din comun la artistul Radu Bercea

Prezent în fața publicului cu aceeași emoție care îl caracterizează, îndrăgitul artist Radu Bercea a demonstrat și de această dată modul în care el se inspiră din tot ceea ce înseamnă civilizație autentică. Chipurile îngerilor din tablouri, conform destăinuirilor sale, au fost inspirate de trăsăturile colegilor săi de clasă primară, pe care și-i amintește și îi prezintă azi în această lumină.  

Evenimentul a fost deschis de directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș:

”Bine ați venit pentru a participa la o sărbătoare a frumosului și a artistului plastic Radu Bercea. El nu mai are nevoie de prezentări ca gazdă, pentru că întotdeauna, fie când noi îl provocăm, fie când dumnealui ne provoacă, găsim la el deschidere, o mână prietenoasă întinsă și îi mulțumim pe această cale. Un adevărat domn care știe întotdeauna să găsească un zâmbet, să găsească o vorbă bună din acea înțelepciune a domniei sale, pe care o împărtășește cu cei mai tineri.”

 

Radu Bercea, o viață dedicată artei și creației

Prieten vechi, scriitorul Cezar Straton a fost cel care a vorbit despre această expoziție, invocând modestia autorului: ”În primul rând Radu Bercea nu agreează cuvântările lungi, pompoase și laudele festiviste. Respect această calitate, una sinceră, nu mimată a lui Radu, sau altfel spus modestia și bunul său simț. Puțini dintre noi știm că pentru acest domn a trăi este egal cu a crea, a scrie, a picta. Iată de ce și eu, neavând pretenții de cunoscător, pot privi munca lui ca un simplu admirator. Referitor la un alt șablon nelipsit la evenimente despre Radu Bercea, obsedanta reamintire a suferințelor lui din obsedantul deceniu, Radu a transformat minunat resentimentul în iertare și întunericul în lumină și nu cred că trebuie reamintită mereu această zonă a suferinței lui. Mă simt privilegiat de prietenia acestui om cu care am petrecut ore minunate de dialog în atelierul său, el rămânând mereu surprinzător, nou, provocator. De la acele creații tridimensionale de factură mitică ce ne par a prinde viață și a evada din rame, la pasteluri și peisaje incitante sau flori, o altă temă preferată a lui Radu, toate ne provoacă prin puterea culorilor optimiste la un alt fel de a percepe realitatea. La final îi fac o urare: La mulți ani, Radule!”

 

Artistul a fost omagiat de către cei care au vrut să-i fie alături

În continuarea prezentărilor au descrețit frunțile, creând atmosferă, ”însemnărilor unui trecător” în lectura scriitorului Constantin Horbovanu, un vechi prieten al artistului Radu Bercea, iar zona Humorului a fost descrisă simbolic de un fiu al locului, ca fiind reprezentată pe harta culturală a lumii de ”Voroneț, Radu Bercea și Mănăstirea Humorului”.

Un alt vechi prieten, scriitorul Constantin Bulboacă, a spus despre autor: ”Prietenul Radu Bercea este ca pădurea, puternic, rezistă în timp și îi mulțumim că există. Totdeauna va veni cu surprize pentru că are în el acel perpetuummobile, acea trăire tinerească care îl va face să ajungă centenarul”, iar maistrul militar Dumitru Davidel, de la Asociația Veteranilor, a adăugat: ”Mă bucur să pot participa astăzi la această frumoasă lansare a expoziției unui artist, pot spune a unui erou în viață, Radu Bercea, un om care o viață a dedicat-o artei.”

Preferând, ca de fiecare dată, să se exprime prin lucrările sale, Radu Bercea le-a mulțumit tuturor și i-a invitat la următoarele expoziții:”Vă mulțumesc în mod deosebit că sunteți alături de mine și îi mulțumesc domnului director al bibliotecii, pentru că de fiecare dată eu mă simt aici la fel cum mă simt acasă.”

Așteptăm noi expoziții semnate Radu Bercea, artistul cu un orizont al inspirației infinit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările vernisate în expoziția ”Paralele”, semnată Radu Bercea, au impresionat publicul prin compoziție și culoare.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrările vernisate în expoziția ”Paralele”, semnată Radu Bercea, au impresionat publicul prin compoziție și culoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei