Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 115 (8339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

57 de lucrări

Artistul plastic Radu Bercea a vernisat la Fălticeni expoziţia „Altfel”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul şi graficianul humorean Radu Bercea a revenit în după-amiaza zilei de luni, 15 mai, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni pentru a vernisa a patra expoziţie cu lucrările realizate în ultima perioadă.

Expoziţia „Altfel” reunește 57 de lucrări realizate în „două maniere de exprimare”, după cum a precizat gazda evenimentului, profesorul Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

„Această expoziţie este pentru noi, aşa cum este de fiecare dată fiecare revedere cu domnul Radu Bercea, o continuare a mesajului dumnealui, a gândurilor dumnealui, a felului dumnealui de a vedea viaţa şi natura din jurul nostru şi de a le prelua şi a le duce mai departe.

Sunt expuse păsări fel de fel, frumuseţea lor este aparte, nu sunt realistic redate, sunt mesaje criptate, sunt simboluri care sunt în aceste tabloaşe, simboluri care sunt arhaice şi pe care domnul Radu Bercea le desprinde din albumele de artă populară şi pe care recunosc că le-am mai folosit şi eu când aveam momente de recreativitate în sculptură, o veche pasiune de-a mea. Asta ne apropie mai mult.

Vedem şi o nouă tehnică cu aplicaţie în relief: păsări, măşti, expresii artistice care puse la un loc redau un mesaj pe care domnul Bercea îl ştie, îl transmite către noi şi cu siguranţă acest mesaj se poate rezuma la o stare de bine, la o meditaţie pe care trebuie să o avem cu toţii asupra realităţii care ne înconjoară şi o trimitere către frumos. Înţelegerea către frumos a universului este cam tot ceea ce ne spune adesea domnul Bercea”, a spus profesorul Codrin Benţa.

Profesorul Benţa i-a făcut cadou lui Radu Bercea volumul „Istoria monarhiei din România”, o carte primită de la Principele Nicolae cu ocazia vizitei la Colegiul „Nicu Gane”, şi o agendă personalizată în care să-şi noteze următoarele date ale expoziţiilor.

 

Holul de marmură al Colegiului „Nicu Gane”, un loc deosebit pentru artă

A urmat la cuvânt pictorul Radu Bercea, care a rezumat, ca de fiecare dată, în puţine cuvinte bucuria de a reveni la Fălticeni.

„Ţin să vă mulţumesc pentru că, de fiecare dată, sunt primit cu multă căldură. Am găsit aici un loc deosebit. Am expus în foarte multe oraşe, dar aici mă simt mult mai bine. Vă mulţumesc”, a spus artistul plastic Radu Bercea.

Profesorul Constantin Bulboacă, un prieten apropiat al artistului plastic Radu Bercea, a vorbit despre ceea ce înseamnă pictorul humorean pentru arta plastică din judeţul Suceava şi din România, despre experienţele dumnealui din perioada comunistă şi după decembrie 1989, despre călătoriile sale.

„În domnul Bercea este o tinereţe continuă. Cred că toţi cei care vin aici sunt mai tineri, mai umani, mai înţelegători. Nu numai elevii, ci şi noi, pensionarii, şi dumneavoastră, publicul, şi profesorii, pentru că acesta este domnul Bercea.

Soarta a făcut ca el să se nască cu acest har al ideii de frumos, al iubirii de eternitate. Nu vorbeşte mult prin cuvinte, el ne vorbeşte prin imagini. Iubeşte natura, iubeşte tradiţia populară, iubeşte arta de la începuturi, pentru că veţi vedea şi veţi găsi în tablourile expuse aici motive din filosofia antică, din arta antică, ca o continuare în ceea ce se găseşte în motivele populare, păsările din care nu lipseşte bufniţa, simbol al înţelepciunii, sau zborul păsărilor, care este o repetiţie ca un vers care te încântă şi nu te mai saturi privind.

Domnul Bercea este tânăr şi se încadrează perfect în mersul vremurilor. Ceea ce ne propune Radu Bercea te face să te gândeşti atunci când de uiţi la un tablou. Păsările noi le vedem cum le vedem, dar domnul Radu Bercea ne propune o altă variantă de a le vedea, de a vedea altfel ceea ce ne înconjoară şi cred că în asta constă tinereţea dumnealui continuă şi faptul că este tot mai hotărât să meargă mai departe în tot ceea ce face.

Noi îi mulţumim pentru tot ceea ce face pentru Fălticeni, pentru implicarea în numeroasele proiecte ale Asociaţiei <Fălticeni Cultural>, implicarea în Asociaţia Culturală <Nicolae Labiş> şi în cadrul Cenaclului <Nicolae Labiş>. A <mobilat> cenaclul cu imaginile pe care le-a dăruit, fără să pretindă arginţi. Este un lucru rar pe care îl poţi întâlni în lume artiştilor şi cred că şi acest lucru spune de la sine de generozitatea acestui om minunat”, a concluzionat profesorul şi scriitorul Constantin Bulboacă.

 

Radu Bercea, omul fenomen

Un alt om al condeiului din urbea de pe Şomuz, dr. ing. Vasile Moroşanu, a scos în evidenţă buna colaborare pe care pictorul humorean o are cu scriitorii.

„Mă număr printre cei care au pus condeiul pe hârtie să scrie ceva în Fălticeni şi să aibă grafica sub semnătura domnului Radu Bercea. Aş mai putea enumera aici pe Alexa Paşcu, primul care a avut grafica de carte semnată de Radu Bercea, profesorii Constantin Bulboacă, Lenuţa Rusu, Cristina Bărăscu, scriitori din Fălticeni care efectiv au apelat la talentul de a integra grafica cu ceea ce au vrut să spună în poezie sau în proză.

Cred că nu greşesc prea mult dacă spun că domnul Radu Bercea se apropie de categoria omului fenomen. A trecut prin foarte multe greutăţi, a înotat prin aceste ape tulburi pentru a ajunge la mal, pentru a ne transmite mesajul unei generații care a avut de suferit pentru idealurile sale şi pentru a ne arăta valoarea unui artist. Este un lucru foarte mare. Este Cetăţean de Onoare, deci a fost apreciat de fălticeneni ca fiind omul care şi-a aplecat penelul şi puterea minţii ca să aducă pictura şi grafica sa la nivelul culturii fălticenene”, a precizat scriitorul Vasile Moroşanu.

Evenimentul s-a terminat cu un scurt moment artistic pregătit de elevii colegiului Teodora Neculau şi Elisa Arcip, împreună cu profesorul Dan Sinăuceanu. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 1 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artistul plastic Radu Bercea a vernisat la Fălticeni expoziţia „Altfel”.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Artistul plastic Radu Bercea a vernisat la Fălticeni expoziţia „Altfel”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei