Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iul 2020 - Anul XXV, nr. 174 (7479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, în perioada 17 – 23 august

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de 7 zile, în perioada 17 – 23 august, la Fălticeni va avea loc a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Festivalul organizat de Asociația „Fălticeni Cultural” se va desfășura cu respectarea regulilor de distanțare. Organizatorii iau în calcul ca la ediția din acest an, jurizarea secțiunii dedicate trupelor de teatru din țară și străinătate, trupe formate din liceeni și tineri având vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani, să se facă în mod excepțional, dacă situația o va impune, în urma vizionării de către juriul format din actori, regizori, coregrafi, studenți la actorie, a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs. Teoretic concursul trupelor de teatru este programat în fața sălii de spectacole „Draga Olteanu Matei”, dar prezența fizică a acestor trupe la Fălticeni este deocamdată incertă și este strâns legată de situația epidemiologică și reglementările legislative care se pot modifica de la o zi la alta. La fel s-ar putea face și jurizările pentru cealaltă secțiune, Monolog/Recitare, secțiune care se adresează copiilor și tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 – 25 de ani, dacă situația o va impune. 

 Așa cum ne-a precizat preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”, până pe 6 august, cei care doresc să participe la acest festival trebuie să trimită pe adresa: Asociația „Fălticeni Cultural”, str. Republicii, bl. 32, sc. E, et. 1, ap. 3, sau la adresa de email: asociațiafalticenicultural@yahoo.com, înregistrările spectacolelor de teatru și a recitărilor de poezie sau monolog, în format DVD. Durata unui spectacol nu trebuie să depășească 120 de minute, maxim 30 de minute fiind acordate montării. Evaluarea tuturor candidaților va avea loc în perioada 7 – 9 august. Anunțarea concurenților care au câștigat preselecția se va face începând cu 10 august. Juriul va invita la festival 10 trupe de teatru și maxim 50 de participanți pentru secțiunea Monolog/Recitare. Valoarea totală a premiilor este de 10.000 lei.

 

Educație antreprenorială cu Ștefan Mandachi

„Putem să anunțăm primul invitat al festivalului, Ștefan Mandachi, bine cunoscutul antreprenor sucevean, devenit un reper al comunității civice prin lansarea campaniei - manifest «Șî eu!», campanie care s-a bucurat de un adevărat ecou la nivel național. Ștefan  Mandachi va veni în calitate de speaker în cadrul «Întâlnirilor de suflet», de vineri, 21 august, ora 18,00. Vom discuta cu domnul Mandachi despre educația antreprenorială pentru tineri și responsabilitatea socială, discuție ce va avea loc înaintea Galei de decernare a premiilor ediției a X-a a FITT «Grigore Vasiliu Birlic». Accesul este gratuit  la toate evenimentele organizate în cadrul festivalului, manifestare care se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță și distanțare socială impuse de autorități”, ne-a asigurat preotul Liviu Mihăilă.

 

Spectacole ale teatrelor din Bucureşti, Constanța, Chișinău, Iași şi Suceava

La sfârșitul săptămânii trecute au fost făcute public primele participări ale teatrelor profesioniste, în fiecare seară, la Fălticeni, având loc cel puțin un spectacol jucat de actori cunoscuţi ai scenei româneşti, aşa cum se întâmplă de 10 ani, în săptămâna dedicată teatrului.

Teatrele invitate pentru secțiunea de spectacole dedicate adulților sunt: Teatrul de Comedie din București, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” din București, Ateneul Național din Iași, Teatru Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Companiile de teatru invitate pentru secțiunea de spectacole dedicate copiilor sunt: Ateneul Național din Iași, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău și Compania teatrală „Andirino”din Iași. Pe lângă aceste spectacole va avea loc și o lansare carte pentru copii a scriitorului Constantin Bulboacă.

În deschiderea festivalului, echipa de actori a Ateneului Naţional din Iaşi, manageriat de Andrei Apreotesei, va prezenta spectacolul pentru copii „Harap Alb” după Ion Creangă, în regia Ericăi Moldovan, continuând cu un alt deliciu teatral dedicat publicului tânăr, „Făt-Frumos din Lacrimă”, dramatizare a bine cunoscutului basm scris de Mihai Eminescu. Publicul matur se va putea bucura de două spectacole de succes din repertoriul Ateneului: „Dineu cu proşti” în viziunea regizorală a lui Sebastian Bădărău şi „Atenţie, aterizăm!”, regizor Daniel Onoae, două comedii savuroase care promit să vă descreţească frunţile.

Miercuri, 19 august, fălticenenii vor putea vedea un spectacol finanţat în totalitate de Primăria Municipiului Fălticeni. Este vorba de „Pisici”, o producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava. Este un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş, de la trupa Fără Zahăr, „Un fel de alternativă parodică la Cats. O joacă muzicală în care câteva pisici îşi deapănă poveştile. La început a fost un «miau», după care Pisica Dumnezeu a creat o lume dominată de pisici. În absenţa omului, pisicile îi iau locul, la pachet cu problemele aferente”, după cum precizează reprezentanţii Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava.

În rolul pisicilor vor  fi actorii suceveni Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ştefan Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc. Piesa se va juca la Amfiteatrul de la Baza de Agrement “Nada Florilor”.

Un alt spectacol care în mod sigur va aduce lumea la teatru, este „D-ale Carnavalului” în viziunea regizorală a lui Dan Tudor, montat de Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură „Ioan I. Dalles” din Bucureşti. Spectacolul, care se bucură de o distribuţie de excepţie (Gabriel Fătu, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Dan Tudor şi Corina Dănilă), se va juca pe scena amplasată în parcarea din faţa Sălii „Draga Olteanu Matei”, sâmbătă, 22 august. Accesul publicului este gratuit în limita locurilor disponibile doar pe scaune cu distanţa de 2 m între ele.

 

„Micul Prinț”, premiera din acest an a Trupei de Teatru “Birlic”

Trupa de Teatru “Birlic” a început repetițiile pentru spectacolul „Micul Prinț”, cea mai nouă piesă de teatru din repertoriul Birlicilor, pe care o veți putea vedea în premieră la Festivalul Birlic 2020. Spectacolul, pus în scenă de actorul și regizorul Vlad Basarabescu, este dramatizarea uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate cărți pentru copii scrisă de Antoine de Saint-Exupéry și publicată în 1943 în Statele Unite ale Americii. „Micul Prinț” spune povestea întâlnirii dintre un pilot naufragiat în deșert și un tânăr prinț căzut pe Pământ de pe un mic asteroid. Este o alegorie a esenței umane, prieteniei și singurătății dedicată atât copiilor cât și adulților, se precizează în programul de prezentare a spectacolului.

Afișul festivalului este realizat de Doru Axinte, caricaturist născut în „orașul oamenilor de seamă”, care în fiecare an și-a adjudecat cele mai importante premii ale Salonului European de Caricatură, dar și la expoziții din Asia, Africa și America.

 

Se caută voluntari pentru festival

Asociația „Fălticeni Cultural” caută voluntari pentru ediția a X-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr.V. Birlic”, tineri care vor lucra alături de echipa în organizare. Aceștia se vor ocupa de promovarea festivalului, „având oportunitatea de a interacționa cu invitații și de a învăța ce înseamnă pregătirea unui eveniment cultural de anvergură. Toți voluntarii vor primi tricouri, șepci, sacoșe, pixuri, ecusoane cu logo-ul festivalului și alte obiecte promoționale”, a anunțat Asociația „Fălticeni Cultural”.

Cei care doresc să i se alăture echipei de organizare sunt rugați să trimită un e-mail la adresa grigoras.oanav@gmail.com sau să vină la preselecția care va avea loc pe 27 iulie, ora 17,00,  în parcarea din fața sălii Draga Olteanu Matei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, în perioada 17 – 23 august.
 Vizualizări articol: 1606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, în perioada 17 – 23 august5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei