Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 239 (7240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

Expoziţia „Arta memoriei”, purtând semnătura artistului rădăuţean Traian Postolache, vernisată la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc joi, 10 octombrie, vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi desen „Arta memoriei”, purtând semnătura artistului rădăuţean Traian Postolache (1953 – 2016).

Publicul, venit în număr mare la vernisaj, a putut descoperi pe simeze „mărturisirea” pictorului Traian Postolache, care considera că pictura este pentru el evenimentul permanent al vieţii care îl poartă pe calea mântuirii, pictor care mereu îi mulţumea lui Dumnezeu pentru că s-a născut român, pentru că este creştin şi pentru că a fost hărăzit picturii.

Evenimentul cultural a fost organizat de Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu fiica artistului, Miriam Leon-Postolache, prezentă la vernisaj, alături de sora ei Anabel.

 

În semn de preţuire

Gazda şi moderatorul evenimentului a fost directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care le-a amintit celor prezenţi că pe 7septembrie 2018 s-a întâlnit cu artistul fotograf Victor Rusu şi cu preotul Gabriel-Dinu Herea şi împreună au hotărât să organizeze pe 7 septembrie 2019 (7 septembrie fiind ziua de naştere a artistului plastic Traian Postolache) o expoziţie comemorativă. Emil Ursu l-a sunat pe fotograful Petru Palamar şi l-a întrebat dacă acceptă să intre în acest proiect şi astfel s-a concretizat expoziţia cu vernisaj nu pe 7 septembrie 2019, ci pe 10 octombrie 2019. „Mulţumesc fiicelor domnului Postolache şi mai ales doamnei Miriam, care au acceptat din prima să facem acest eveniment”, a adăugat Emil Ursu, care a promis că până la sfârşitul acestui an, Muzeul Bucovinei va edita un album Traian Postolache.

Prezent la eveniment, Gheorghe Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, s-a declarat onorat să participe la acest vernisaj, mai ales că „este prima expoziţie găzduită de Muzeul Bucovinei după primirea titlului de Muzeu Naţional al Bucovinei”.

 

Traian Postolache, „un om providenţial”

Pe pictorul Traian Postolache, care „a trecut biruitor în ceata Strămoşilor”, preotul Gabriel-Dinu Herea îl vede ca pe un om providenţial, în ale cărui tablouri „se află răspunsuri la problemele spirituale ale lumii moderne”. „Traian Postolache nu şi-a construit treptat discursul artistic, ci l-a deţinut complet, de la început. Etapele vizibile în opera lui se datorează nevoilor noastre, ca receptaculi ai mesajului, de a lectura în metope logico-simbolice. Fulguraţiile revelaţionale rămân un dar al artistului care reflecta încă de la început chipul de slujitor al Dumnezeului întrupat, Iisus Hristos”, susţine preotul Herea.

Când vorbim despre Traian Postolache, a mai adăugat preotul Herea, vorbim despre un artist care şi-a asumat, existenţial, nişte adevăruri, pe care le-a trăit şi apoi le-a propovăduit, şi pentru că le-a trăit şi le-a propovăduit ele nu se repetă.

 

Arta lui Traian Postolache, „un discurs, cu început, cu miez, cu sfârşit”

De asemenea, preotul Gabriel-Dinu Herea le-a amintit celor prezenţi că trăim cu toţii o perioadă istorică, în care totul se schimbă. Nimic nu va mai fi la fel. Astfel că în 20-30 de ani, felul de a fi şi de a trăi va fi foarte diferit de cel de astăzi. Aceste timpuri, spune preotul Herea, nu au fost niciodată atât de năvalnice, rapide, radicale. „În asemenea momente, capacitatea celor care au trăit adevăruri de a le transmite mai departe, pe o limbă, într-o formulă în care cel ce trăieşte crede că cel ce va veni după el o va putea  înţelege, asemenea oameni sunt providenţiali, în asemenea perioade istorice. Arta lui Traian Postolache este un discurs, cu început, cu miez, cu sfârşit, în sens de exclamare şi în sens de atragere a atenţiei asupra adevărului. Discursul lui circulă şi va circula liber, liber de toate suferinţele pe care artistul le-a trăit aici, pe pământ, atunci când a experimentat adevărul, atunci când l-a imprimat în culoare şi desen, şi atunci când l-a lăsat pe mâinile noastre, neştiind dacă îl lasă bine”, a concluzionat preotul Herea.

 

„Opera lui Traian Postolache este marcată de o melancolie barocă”

Despre expoziţia „Arta memoriei”, care cuprinde 10 pânze mari, 20 de lucrări de grafică plus un autoportret, a fost invitat să vorbească criticul de artă Oliv Mircea. Acesta a remarcat că întreaga creaţie a lui Traian Postolache este marcată de o melancolie barocă. „Când spun asta, înţeleg nu atât categoria stilistică, istoric încadrabilă, a barocului, cât mai ales barocul înţeles ca <mod de existenţă>. Cu cât, cu trecereatimpului, căpătăm perspectiva distanţei, cu atât barocul existenţial, supraistoric, pare a caracteriza perioada pe care, iată, încă o traversăm. Lăsând la o parte triumfalismul găunos (care se revendicăde la un ethos <romantic>, dar şi <clasicist deopotrivă>)al unor artişti, dar şi al unor pseudoartişti care fac temenele puterii de orice fel, pictorul Traian Postolache răspunde acestei presiuni cu o viziune crepuscular-agonică, fragmentaristă, apăsătoare, definibilă prin angoasa şi defensiva disperată a <subiectului>în faţa agresiunii <obiectului>, a terorii istoriei”.

În acest context, a mai completat criticul de artă Oliv Mircea, pictura lui Traian Postolache se reliefează „cu o splendoare (<strălucirea noctură> cu care am putea caracteriza aceastămelancolie barocă cucare se însoţeşte pictorul) şicu ostentaţiile unor măşti care pun în scenă un neegalat simţ al spectacolului de sorginte barocă şi el (…). Procedeul acesta – baroc în esenţa lui – este menit să potenţeze tragismul unor stări, al unor atitudini în care elocvenţa mută a ochilor este înlocuită de strigătul mărturisitor al miturilor care compun, în contemporaneitate, somptuoase înscenări alegorice”.

 

„Sunteţi martorii unor lucrări care nu au fost niciodată pe simeze până astăzi”

Miriam Leon-Postolache a fost impresionată de organizarea evenimentului dedicat tatălui ei şi şi-a amintit de momentul în care a fost sunată de directorul Emil Ursu, de la care a aflat despre organizarea uneiexpoziţiicomemorative – Traian Postolache. „Mi s-am părut atât de generos gestul dumneavoastră. Este un gest plin de miez. Vă mulţumesc din suflet pentru tot ce faceţi pentru tata. Știu că tata, acolo sus, undeva, alături de mama, se bucură de lucrul acesta. Mulţumim de asemenea pentru albumul pe care vreţi să-l scoateţi. Lucrările de pe simeze din ciclul <Cartea Înţelepciunii Regelui Solomon în viziunea pictorului Traian Postolache>sunt ultimele lucrări pe care le-a realizat. Sunteţi martorii unor lucrări care nu au fost niciodată pe simeze până astăzi”, a spus, la final, Miriam Leon-Postolache, care le-a mulţumit tuturor persoanelor implicate în acest proiect.

Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor până pe 17 noiembrie 2019.

 

Traian Postolache, remember

Artistul plastic rădăuţean Traian Postolache s-a născut pe 7 septembrie 1953, a urmat Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, a fost rând pe rând bibliotecar, muzeograf, iar, în perioada 1999 – 2008, s-a aflat la conducerea Muzeului Etnografic “Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi, perioadă în care a reuşit să organizeze mai multe proiecte internaţionale de mare anvergură. Cu sprijinul Primăriei oraşului Rădăuţi a înfiinţat şi condus galeria de artă contemporană, unde au expus periodic artişti din întreaga ţară. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1992. Artistul a expus la mai multe galerii din România, Canada, Statele Unite şi Japonia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Arta memoriei”, purtând semnătura artistului rădăuţean Traian Postolache, vernisată la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 2539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Arta memoriei”, purtând semnătura artistului rădăuţean Traian Postolache, vernisată la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei