Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2016 - Anul XXI, nr. 103 (6216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii locale

Şezătoare populară la Horodnic de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii comunei Horodnic de Sus au participat, recent, la o şezătoare populară prin care s-a finalizat proiectul cultural intitulat „Şezătoare de promovare a creaţiilor artistice populare şi a specificului tradiţional local”.

 

Tezaurul folcloric şi etnografic al comunei beneficiază de o atenţie deosebită din partea locuitorilor

Aşa cum ne aduce la cunoştinţă prof. Gheorghe Dolinski, moderatorul evenimentului, care ne-a trimis şi câteva fotografii de la această manifestare, „tezaurul folcloric şi etnografic al comunei beneficiază de o atenţie deosebită din partea locuitorilor care se îngrijesc de culegerea, tezaurizarea şi valorificarea acestuia”.

Întreaga manifestare s-a desfăşurat după un scenariu conceput de scriitorul, umoristul şi împătimitul iubitor de folclor Emil Ianuş, scenariu care a cuprins toate genurile folclorice întâlnite în comunitatea sătească din această zonă: strigături, ghicitori, balade, cântece de cătănie, de jale, de dor şi de dragoste.

Căminul cultural a fost pregătit cu minuţiozitate pentru această manifestare: elementele de decor compuneau o încăpere dintr-o casă de gospodar din Horodnic: pereţii erau tapetaţi cu covoare, care de care mai frumoase, cu ştergare şi cu straie populare, iar de-a lungul scenei se găseau instalaţii tehnice casnice (stative, meliţă şi meliţoi, ragilă, sucală, vârtelniţă), dar şi o frumoasă ladă de zestre.

 

S-a vorbit despre obiceiul şezătorilor şi modul de desfăşurare a acestora

Manifestarea, de la care n-au lipsit primarul (care, într-o alocuţiune, le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea acestei şezători) şi preotul localităţii (care a rostit un cuvânt de binecuvântare), a fost deschisă de grupul folcloric bărbătesc „Răzeşii Bucovinei”, care-au cântat „Imnul răzeşilor” şi un alt cântec popular în care spuneau următoarele: „Frunzuliţă flori mărunte / Suntem ţara de la munte / Şi ne-am sfătuit în zori / Să mergem prin şezători / Să toarcem fuioarele / Să ţesem ştergarele”.

Bunicile satului aflate pe scenă au ţesut, au cusut şi au împletit tot timpul, dar au şi cântat, strigat şi au spus proverbe şi ghicitori. S-a vorbit despre obiceiul şezătorilor şi modul de desfăşurare a acestora, s-au prezentat instalaţiile şi ustensilele casnice, s-a cântat şi s-a jucat.

 

A fost o adevărată sărbătoare la care au participat, cu mic cu mare, toţi locuitorii comunei

În sunetele fanfarei, la îndemnul membrilor grupului folcloric „Răzeşii Bucovinei”,tineretul s-a prins în horă, apoi în sârbă, iar strigăturile au răsunat în tot căminul cultural.

Emil Ianuş a ţinut spectatorii cu sufletul la gură atunci când a recitat balada „Mioriţa”, apoi a prezentat câteva din poeziile sale care se referă la satul natal.

Membrii formaţiei „Răzeşii Bucovinei” au intervenit de mai multe ori pe parcursul desfăşurării şezătorii interpretând cântece populare vechi, de cătănie şi de dragoste, iar la final fanfara a strâns toţi spectatorii într-o horă mare. A fost o adevărată sărbătoare la care au participat, cu mic cu mare, toţi locuitorii comunei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şezătoare populară la Horodnic de Sus.
 Vizualizări articol: 3511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şezătoare populară la Horodnic de Sus5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei