Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2016 - Anul XXI, nr. 103 (6216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a IV-a

Zilele „Matei Vişniec”, la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Bistriţa şi Horodnic de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a IV-a ediţie a Zilelor „Matei Vişniec” îl readuce acasă pe scriitorul şi dramaturgul bucovinean cu un proiect cultural remarcabil.

 

Invitaţii de onoare ai ediţiei din acest an sunt Ion Caramitru, Attila Vizauer, Petre Răileanu, Jerome Carassou şi Dragoş Pătraşcu

Zilele „Matei Vişniec”, care se vor desfăşura în intervalul 8-15 mai a.c., la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Bistriţa şi Horodnic de Sus, sunt organizate de Clubul Rotary Suceava - Bucovina în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, cotidianul Crai Nou, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Compania Théâtre de la Fronde (Franţa), Teatrul Independenţilor Profesionişti, Teatrul „Satiricus” din Chişinău (Republica Moldova), Teatrul Mignon şi 8pt. Bucureşti, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rotaract Suceava, Interact Suceava, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, Casa de Cultură Rădăuţi, Egger România, Primăria Gura Humorului, Casa de Cultură Gura Humorului, Clubul Rotary Câmpulung Moldovenesc - Rarău Bucovina, Aquarius Câmpulung Moldovenesc, Primăria Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Librăria Cărtureşti, EduMax, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Biblioteca „G.T. Kirileanu” Piatra Neamţ, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Clubul Rotary Piatra Neamţ 2005, Primăria şi Căminul Cultural Horodnic de Sus, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea de Concerte Bistriţa, Rotary Club Bistriţa şi Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

Ediţia din acest an, la care invitaţi de onoare sunt Ion Caramitru, Attila Vizauer, Petre Răileanu, Jerome Carassou şi Dragoş Pătraşcu, se conturează ca o adevărată sărbătoare culturală, în care publicul va beneficia de şapte spectacole de teatru gratuite, un recital din lirica eminesciană, lansări de carte, conferinţe, colocvii despre fenomenul Dada, dezbateri asupra mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite teatrul radiofonic şi readucerea acestuia în atenţia publicului, rolul artei plastice în modelarea personalităţii unui adolescent, un dialog între public şi oameni care au avut experienţe importante în domeniul teatral, ateliere de teatru pentru elevi.

 

Tema festivalului este „O sută de ani de Dada”

Pentru căanul acesta se împlineşte un veac de la înfiinţarea Dada, tema festivalului este „O sută de ani de Dada”. În acest sens, scriitorul francez de origine românăPetre Răileanu va conferenţia despre dadaism la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ şi la Sinagoga din Bistriţa şi va lansa volumul „Dada în direct” (Editura Tracus Arte, Bucureşti), Attila Vizauer, directorul Teatrului Naţional Radiofonic, şi regizorul Mihai Lungeanu vor prezenta publicului recentamontare radiofonicăa piesei „Cabaretul Dada” de Matei Vişniec, iar Jerome Carrasou, de la Editura Non-Lieu (Franţa), va veni în faţa publicului cu câteva surprize editoriale, autori români traduşi şi publicaţi în spaţiul literar francez. Segmentul plasticalZilelor „Matei Vişniec” va fi asigurat de artistul vizualDragoş Pătraşcu.

La cea de-a III-a ediţie a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec” (primul concurs de acest gen care poartă numele dramaturg bucovinean, organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Societatea Scriitorilor Bucovineni), care constituie un element de continuitate, premiul pentru cea mai bună piesă scurtă va fi acordat de Clubul Rotary Suceava pe data de 9 mai, în prezenţa autorului.

 

Accesul la spectacole (unele în premieră absolută) este gratuit, în limita locurilor disponibile

Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vişniec” vizează revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina, promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului, aducerea în prim-plan a dramaturgiei bucovinene de valoare, promovarea, în spaţiul în care s-a născut dramaturgul Matei Vişniec, a spectacolelor montate după piesele sale, jucate în alte limbi şi pe alte continente, atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Evenimentele se adresează cu precădere tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intră în contact cu opera lui.

Accesul la spectacole (unele în premieră absolută) este gratuit, în limita locurilor disponibile. Intrarea la spectacole se va face pe bază de invitaţii (o invitaţie este pentru două persoane) care se găsesc la membrii Clubului Rotary Suceava Bucovina, începând de joi, 5 mai a.c.

Pentru spectacolele de la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, rezervările se pot face la numărul de telefon 0745.773.290 - Carmen Veronica Steiciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele „Matei Vişniec”, la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Bistriţa şi Horodnic de Sus.
 Vizualizări articol: 2721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zilele „Matei Vişniec”, la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Bistriţa şi Horodnic de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei