Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2015 - Anul XX, nr. 68 (5880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

In Memoriam

Sculptorul Dumitru Gorşchovschi, autorul monumentului lui Mihai Eminescu din Cernăuţi, a plecat să-şi întâlnească idolul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A plecat dintre noi, pe drumul fără întoarcere, sculptorul cernăuţean Dumitru Gorşchovschi, autorul statuii lui Mihai Eminescu în faţa căreia se desfăşoară, de ani buni, toate manifestările omagiale închinate Luceafărului poeziei româneşti din capitala Bucovinei istorice.

 

Presa cernăuţeană anunţă, cu profundă mâhnire, încetarea din viaţă a sculptorului

Presa cernăuţeană şi un comunicat al Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi anunţă, cu profundă mâhnire, încetarea din viaţă a sculptorului, care, cu câţiva ani în urmă (2010), a fost celebrat la Sărbătoarea Limbii Române cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate artistică.

Dumitru Gorşchovschi, cu care m-am însoţit de multe ori în peregrinările documentare pe străzile Cernăuţiului şi pe care l-am reîntâlnit adeseori la Suceava, atunci când venea să vadă care mai sunt întâmplările artistice din această urbe, a fost onorat de preşedintele României, Emil Constantinescu (prin Decretul Nr. 341/7 august 2000), alături de alte personalităţi culturale din comunitatea românească din Cernăuţi (regretatul prof. Grigore Bostan - membru al Academiei Române şi şeful Catedrei de filologie română şi clasică a Universităţii Cernăuţi, poeţii Mircea Lutic şi Simion Gociu...) cu Medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”.

 

„Dormi în pace, inspirate artist, căci ai reușit să-ţi zidești de-a pururi neuitarea din marea ta iubire pentru Poet!”

Monumentul lui Mihai Eminescu din Cernăuţi, realizat de Dumitru Gorşchovschi, avându-l ca „buldozer” în îndelungatele demersuri cu autorităţile ucrainene pe poetul Arcadie Opaiţ (care se afla atunci în fruntea celei mai vajnice organizaţii a conaţionalilor noştri cernăuţeni), a devenit loc de pelerinaj pentru românii de pretutindeni care ajung în fosta capitală a Bucovinei.

Rămân, prin plecarea neaşteptată a lui a lui Dumitru Gorşchovschi, câteva visuri neîmplinite, proiecte monumentale îndelung frământate de mintea şi mâinile sculptorului:„Mioriţa” şi „Jertfele foamei”.

„Dumitru Gorşchovschi - scrie la acest moment de despărţire poeta Lucia Olaru Nenati - a plecat la ceruri să-și întâlnească idolul, dar ne-a înzestrat pe toți cei pentru care valorile nordului cultural nu sunt indiferente, cu una dintre cele mai remarcabile reprezentări statuare eminesciene din multele câte au crescut în lume, dar, nu în ultimul rând, cu un topos simbolic unde an de an zidul de flori memoriale e tot mai bogat și mai strălucitor. Dormi în pace, inspirate artist, căci ai reușit să-ţi zidești de-a pururi neuitarea din marea ta iubire pentru Poet!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sculptorul Dumitru Gorşchovschi, autorul monumentului lui Mihai Eminescu din Cernăuţi, a plecat să-şi întâlnească idolul.
 Vizualizări articol: 1103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sculptorul Dumitru Gorşchovschi, autorul monumentului lui Mihai Eminescu din Cernăuţi, a plecat să-şi întâlnească idolul5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budincă de spanac A trecut și echinocțiul de primăvară (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc și, o dată cu vremea caldă, înverzesc grădinile. Sunt pline piețele de trufandale, iar spanacul e întâiul între aceste ingrediente... Citeşte