Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2014 - Anul XIX, nr. 265 (5774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

„Monede culturale”

Mărturisitori ai cuvântului, picturii şi muzicii, la „Sărbătorile Memoriei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava a avut loc ieri un eveniment cultural de excepţie, „Sărbătorile Memoriei”, în cadrul căruia artişti, mărturisitori ai cuvântului, picturii şi muzicii, s-au armonizat perfect, spre încântarea publicului.

O întâlnire de suflet, în cadrul căreia colegul nostru, jurnalistul Tiberiu Cosovan, şi-a lansat al III-lea volum al lucrării „Efigii în filigran” (lucrare dedicată artelor plastice din arealul bucovinean), chiar în ziua în care a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani. În cadrul aceluiaşi eveniment, artistul plastic Dimitrie Savu, în vârstă de 84 de ani, „memorialist de imagini”, şi-a vernisat expoziţia cu genericul „Peisaj bucovinean”, artistul Vasile Purice (component al trupelor Pegas şi Semnal M) ne-a încântat cu piese folk şi cântece din repertoriul internaţional, iar Gabriela Teişanu, consultant artistic pentru artă populară la Centrul Cultural Bucovina, a interpretat o doină de la Ilişeşti. La final, totul a culminat cu tradiţionalul „La mulţi ani!”, dedicat sărbătoritului, Tibi Cosovan.

 

„Acorduri afective”

După volumele „Efigii în filigran - Profiluri autohtone” (2010) şi „Efigii în filigran - Intersectări cordiale” (2012), care cuprind circa 130 de medalioane ale unor artişti originari din această zonă sau care au expus în acest areal, volumul III, cu subtitlul „Acorduri afective”, aduce în atenţie alte 35 de nume de creatori. Cartea începe, după cum a spus în prefaţă scriitorul Ion Drăguşanul, cu „cămăşile ocrotitoare care îmbracă sufletul cu dumnezeire” ale Nadyei Boiechko, iscodeşte (alături de eleva Iulia Ciobanu, „o fetiţă care priveşte lumea cu ochi cercetători şi o însufleţeşte cu creaţiile sale” de sculptură) dimensiunile viitorului, un spaţiu sacru, în care o descoperă şi pe pictoriţa Mălina Corodescu, în vârstă de 11 ani, cea care cutează să descopere „o altă lume a copilăriei, plină de armonie şi culoare”.

În acelaşi spaţiu-timp, doldora de sacralitate, a continuat Ion Drăguşanul, „Cosovan scrie şi despre Viorica-Ana Moruz, care este <un artist absolut remarcabil>, este <o creativă dăruită şi instruită>, şi despre Ella Shlosberg, o artistă care-şi <conturează ideile cu măsură şi cu delicateţe>, şi despre cei treisprezece <Artişti evrei din România>, care au expus, la Suceava, nu doar o operă exhaustivă, ci şi <o invitaţie la un dialog fără cuvinte>, dar şi despre zvăpăiatul proprietar de geniu, Constantin Ungureanu-Box, <un peisagist şi un portretist de primă mână>, dar şi <o clipă suspendată între ceea ce a fost şi ceea ce va urma>. Radu Bercea, <un artist al luminii>sau <exemplul luminos al izbăvirii prin artă>, i se alătură, tutelar, regretatul artist plastic şi poet Dimitrie Loghin, <un portretist absolut remarcabil>, un peisagist care <surprinde cromatic alunecarea între rural şi urban, între aproape şi departe>, în cel mai autentic stil al iconarismului bucovinean, în care, prin culoare şi formă, prin armonia sunetelor şi prin inefabilul liric, Dumnezeu ni se arată zilnic”.

 

Tibi are „acurateţe, forţă şi eleganţă”

Cele trei volume „Efigii în filigran” semnate de Tiberiu Cosovan însumează peste 1.000 de pagini cu texte publicate în cotidianul Monitorul de Suceava, texte dispuse în două secţiuni: „Portrete, evocări, cronici plastice, interviuri” şi „Saloane, expoziţii personale şi colective, ateliere şi tabere de creaţie”.

Între efigiile volumului III se află Nadya Boiechko, Şerban Budăcean, Oana Hrişcă, Costel Iftinchi, Alexandros Karciucas, Leonard Melisch, Mihai Varzari, Eugen Mircea, Lucian Mînecan, Viorica Moruz, Marcel Naste, Olivian Paveliuc, Sebastian Raţiu, Ella Shlosberg, Mariana Stratulat, Mircea Teleagă.

„Efigii în filigran” este un proiect pe care autorul a reuşit să-l realizeze şi vrea să-l continue, cu ajutorul unor oameni de cuvânt, cărora Tibi Cosovan le-a mulţumit, la fel cum i-a mulţumit şi soţiei, Rodica Cosovan, care îi este alături de 35 de ani. Un prieten drag, jurnalistul Roman Istrate, i-a făcut un portret frumos colegului nostru: „Tibi are acurateţe, forţă şi eleganţă în tot ceea ce face, asemeni marii campioane Nadia Comăneci, care este născută tot pe 12 noiembrie, cu şapte ani mai târziu. (...) Tibi este un om deosebit, un prieten adevărat. <Efigii în filigran> te duce cu mintea la arta meşterilor în aur, la fineţe, delicateţe. El este un om delicat, elegant cu confraţii săi, un om remarcabil, într-o societate anormală”, a completat profesorul Roman Istrate, care a numit artiştii „monede culturale”, care sunt mult mai preţioase decât orice monedă naţională.

 

„Trebuie să te naşti şi să fii ursit întru generozitate, ca să-ţi dedici viaţa, aşa cum o face Tiberiu Cosovan, mărturisirii de frumos”

Scriitorul Ion Drăguşanul a spus că „Tiberiu Cosovan descrie, întreabă, află răspunsuri, trăieşte prin trăirile altora, vibrează şi se bucură, încredinţând rafturilor memoriei ceea ce merită cu adevărat încredinţat. (...) Trebuie să te naşti şi să fii ursit întru generozitate, ca să-ţi dedici viaţa, aşa cum o face Tiberiu Cosovan, mărturisirii de frumos, ba chiar sublimării trăirilor cu adevărat trăite, într-o lume a morţilor vii, care doar mărşăluiesc, de la naştere spre naştere, dar fără a trăi, fără a spuzi cu umbrele dezlănţuirile cereşti de lumină. Tiberiu Cosovan, el însuşi artist plastic bine conturat şi respectat ca atare, revine în viitorime, pentru a-i încredinţa cel de-al treilea tezaur de mărturii despre lumea care chiar există.”

 

Artistul plastic Dimitrie Savu, “un pictor prin ochii căruia viaţa devine poezie, memorie”

Artistul plastic Dimitrie Savu a venit ieri în faţa publicului sucevean cu tablouri care prezintă „dulcele ţinut al Rădăuţilor”. Maestrul Mihai Pânzaru PIM a spus că  Dimitrie Savu, care arată o vitalitate formidabilă, merită să fie văzut de toată ţara, tablourile lui să ajungă în mai multe expoziţii, pentru că fiecare tablou este „un discurs în imagini”. Pictorul Constantin Ungureanu-Box l-a numit pe venerabilul artist plastic „pictor al trecutului”, „un conservator tainic”, „un pictor prin ochii căruia viaţa devine poezie, memorie”.

Din partea autorităţilor, la evenimentul cultural de ieri a fost prezent Ilie Niţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a spus că este onorat să participe la o astfel de manifestare culturală, mai ales că „instituţia pe care o reprezint sprijină frumosul, în măsura posibilităţilor. În Bucovina există oameni pregătiţi, oameni talentaţi, aşa cum este şi Tiberiu Cosovan, care scrie cărţi, dar şi pictează. Când mergem la târguri de turism, în afara ţări, ducem şi tablouri, opere de artă ale artiştilor bucovineni, pentru promovarea Bucovinei”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărturisitori ai cuvântului, picturii şi muzicii, la „Sărbătorile Memoriei”.
 Vizualizări articol: 1567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mărturisitori ai cuvântului, picturii şi muzicii, la „Sărbătorile Memoriei”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei