Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2014 - Anul XIX, nr. 122 (5631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Horodnic de Sus

Lansare de carte, la Hanul Voievozilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Hanul Voievozilor, din Horodnic de Sus, a avut loc marţi lansarea volumului „Între destin şi istorie: Germanii în Bucovina (1918-2012)”, lucrare semnată de prof. dr. Daniel Hrenciuc.

 

O carte care circumscrie aproape un secol din istoria germanilor din arealul bucovinean

Daniel Hrenciuc, care cu numai două săptămâni în urmă lansa, la Templul Mare din Rădăuţi, o lucrare dedicată minorităţii evreieşti din localitate („O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuţi”), a scos de sub tipar, la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca, această carte care circumscrie aproape un secol din istoria germanilor din arealul bucovinean.

Preocuparea constantă a istoricului Daniel Hrenciuc pentru studiul minorităţilor etnice din Bucovina este confirmată de studiile sale apreciate ca valoroase contribuţii analitice şi documentare, care enumeră titluri precum „Din istoria polonezilor în Bucovina”, „România şi Polonia (1918-1931). Relaţii politice, diplomatice şi militare”, „Continuitate şi schimbare: Integrarea minorităţilor naţionale din Bucovina istorică în Regatul României Mari (1918-1928)”, „Maghiarii în Bucovina (1774-1941)”, „Provocările vecinătăţii: ucrainenii bucovineni în regatul României Mari (1918-1940). Contribuţii”, „Dilemele convieţuirii - evreii în Bucovina (1774-1939)”... şi, aşa cum am semnalat, recenta lucrare „O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuţi”.

 

O lucrare de 600 de pagini, structurată pe XIX capitole

Lansarea de carte de la Hanul Voievozilor, care, aşa cum a spus autorul lucrării (care a fost şi moderatorul evenimentului) s-a dorit a fi o „lansare-dezbatere”, s-a bucurat de prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, care, în mesajul de salut adresat participanţilor, a subliniat faptul că „instituţia administrativă judeţeană este alături de oamenii de cultură şi sprijină activitatea acestora”.

Lucrarea, de 600 de pagini, structurată pe XIX capitole (girată de doi remarcabili referenţi ştiinţifici, conf. univ. dr. Valentin Orga şi cercetătorul ştiinţific principal dr. Ottmar Traşcă, de la Institutul de Istorie „George Bariţ” Cluj-Napoca), a fost prezentată de prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru (fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) şi prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Un om-instituţie şi „o lucrare care musteşte de documente”

Subliniind faptul că Daniel Hrenciuc este „un vechi prieten”, un „om care sfinţeşte locul” care, chiar „dacă nu are în spate o instituţie, este chiar el o instituţie” prin tot ceea ce face, prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru a apreciat volumul ca fiind „o lucrare care musteşte de documente”, care conţine un material documentar consistent ce va putea sta la baza multor altor lucrări care vizează prezenţa germanilor în perimetrul bucovinean.

La rândul său, prof. univ. dr. Florin Pintescu (originar din localitatea bucovineană Karlsberg / Gura Putnei, în care a existat o comunitate germană) a precizat că lucrarea, care constituie „un demers ştiinţific dens, serios şi atractiv”, sintetizează mult material arhivistic referitor la Bucovina istorică, „cel mai estic bastion al germanităţii în Europa”.

 

„Aspecte inedite, asupra cărora istoricii s-au aplecat mai puţin”

Au avut intervenţii referitoare la autor şi la carte Simona Palaghianu, directorul Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, prof. Roman Istrati, dr. Samoilă Luchian, ing. Ştefan Rotaru, fostul edil rădăuţean Mihai Frunză, dar şi scriitorul Emil Ianuş („rectorul umoriştilor bucovineni”, aşa cum l-au numit confraţii din Academia Liberă „Păstorel”), directorul revistei Muzeului Rural „Emilianus” din Horodnic de Sus, care a prezentat un moment satiric în care a dedicat lui Daniel Hrenciuc şi cărţilor sale un poem intitulat „Istorie nescrisă încă”.

O lansare de carte la care autorul a spus că a încercat să adune în acest volum „aspecte inedite, asupra cărora istoricii s-au aplecat mai puţin” (repatrierea germanilor din Bucovina, drama preoţilor romano-catolici şi luterani care au fost deportaţi, faptul că germanii - ca şi evreii - au devenit „o marfă vandabilă” în timpul regimului comunist...), lansare încheiată cu un apel la toleranţă şi colaborare interetnică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare de carte, la Hanul Voievozilor.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansare de carte, la Hanul Voievozilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei