Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2014 - Anul XIX, nr. 90 (5599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Miniaturi bucovinene

Expoziția „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a deschis, în foaierul de la parterul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, expoziţia cu genericul „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”.

 

Expoziţia marchează sărbătoarea pascală într-o formulă originală

Aşa cum a spus la deschidere Victor T. Rusu, şeful Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, expoziţia, care cuprinde zece module care conţin fiecare fotografia unui ou încondeiat, un text de antropologie şi filosofia culturii, o lucrare cu grafică simbolică şi un

crochiu care oferă o interpretare picturală unei scene religioase, marchează sărbătoarea pascală într-o formulă originală.

Expoziţia, realizată de Ion Drăguşanul, Victor T. Rusu, Constantin Ungureanu - BOX şi Mihai Pânzaru – PIM, s-a conexat în foaierul instituţiei gazdă cu expoziţia „Oul încondeiat - Tradiţie şi modernitate”, prezentată de artistul popular Georgeta Iliuţă, care etalează ouă încondeiate, închistrite, scrise sau pictate care alcătuiesc împreună tabloul demonstrativ al unui meşteşug meticulos.

Şi dacă Ion Drăguşanul, autorul secvenţelor explicative, a realizat o desluşire a simbolisticii sacre străvechi, Constantin Ungureanu - BOX şi Mihai Pânzaru - PIM s-au referit la interpretările grafice/picturale, la semnificaţiile multiple ale motivelor reprezentate şi la transpunerile din planul iconologic în cel iconografic.

 

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie

Evenimentul a fost salutat, în calitate de gazdă, de consultantul artistic Gabriela Teişanu, care a interpretat, între secvenţele de prezentare a expoziţiei, câteva cântece populare, între care „o doină de la Ilişeşti” şi „o doină de dragoste din zona de interferenţă folclorică a Banatului cu Ardealul”.

În cadrul acestei expoziţii a fost lansat şi un catalog dedicat oului „obiect şi semn”, „oul cosmic” (căruia Ion Drăguşanul i-a închinat un studiu amplu care poate fi accesat pe www.dragusanul.ro), care, „în varianta târzie şi desacralizată de ou încondeiat, reprezintă, din postura de scenariu mitic originar, prima carte religioasă a omenirii, care îşi dezvăluie doar esenţa în câteva idei, pe care le regăsim intacte în toate religiile lumii”.

Expoziţia, circumscrisă ciclului de manifestări „Miniaturi bucovinene”, poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”.
 Vizualizări articol: 2209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziția „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei