Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2014 - Anul XIX, nr. 71 (5580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Zidul de Hârtie

Ziua Mondială a Poeziei, la Cafenea & Ceainărie Sakura

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cenaclul „Zidul de Hârtie” şi Asociaţia Culturală ArtFest au organizat vineri, 21 martie, pentru a marca Ziua Mondială a Poeziei, o întâlnire de cenaclu, cu invitaţi speciali, la Cafenea & Ceainărie Sakura, din municipiul Suceava.

 

Versuri din creaţiile proprii şi prezentarea revistei „Bucovina literară”

Evenimentul, pe care moderatorul întâlnirii, poetul Florin Dan Prodan, l-a clasat în analele cenaclului ca fiind cea de-a doua manifestare desfăşurată în locaţia cu rezonanţă niponă (prima a avut loc pe data de 9 martie, când la Cafenea & Ceainărie Sakura s-a încheiat prima ediţie a Festivalului de film, poezie şi artă „Şapte zile în Asia”) a constat într-o seară de poezie împărţită în două segmente.

Prima parte a serii i-a avut ca protagonişti pe poeţii anunţaţi în afişul manifestării, care au citit versuri din creaţiile proprii.

Este vorba de Alexandra Negru (studentă la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, laureata celei de-a XLV-a ediţii a Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” - Marele Premiu) care a citit câteva din poeziile sale („Sevraj”, „Dintr-o altă rătăcire”, „Cu ferestrele închise”), Lorena Mureşan, cu o selecţie de versuri din volumul său de debut, „Timp haşurat”, („Teatrul păpuşilor cuminţi”, „Cana de lut”, „Ultima scrisoare”), şi Dan Cristian Iordache, cu câteva poeme din volumul abia tipărit (încă nelansat) „Semn spre bine” (Editura Charmides, Bistriţa, 2014).

Au urmat Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-șef al revistei „Bucovina literară”, care după prezentarea ultimului număr al publicaţiei (1-2/ianuarie-februarie 2014 - care se deschide cu un autograf Ion Mureşan, laureatul din acest an al Festivalului Naţional „Mihai Eminescu” de la Botoşani) a citit în premieră câteva poeme („Un peşte de lemn”, „În afara tuturor lucrurilor”...), din viitorul său volum, şi poetul Florin Dan Prodan. Acesta a selectat pentru seara dedicată  Zilei Mondiale a Poeziei un grupaj de versuri din recenta sa carte „Poem pentru Ulrike”.

 

O seară în care poezia a fost citită din carte, de pe ciorne, de pe laptop ori de pe telefonul mobil sau a fost recitată din memorie

În cea de-a doua parte a serii au evoluat invitaţii speciali ai manifestării şi câţiva membri ai Cenaclului „Zidul de Hârtie”. Poetul Ion Cozmei, doctor în ştiinţe filologice, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (onorat, cu câteva zile în urmă, la Chişinău - la Simpozionul internaţional închinat celor 200 de ani de la naşterea poetului Taras Şevcenko - cu Diploma de onoare a Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova şi Premiul Relaţii Culturale al Uniunii Scriitorilor din Moldova) a recitat poemele „Autobiografie” şi „Vânătoare de iarbă cu cai”.

Prof. Roman Istrati a adus o notă de umor evenimentului prezentând, după poemul propriu, „Acuarelă” (cu care a ţinut să marcheze ziua de 21 martie, în care tatăl său ar fi împlinit - dacă s-ar mai fi aflat printre noi - vârsta de 94 de ani, poem care se circumscrie părţii intitulate „Zoologia apuseană” din volumului de debut „Miezul adânc”) un text de cabaret, semnat de Constantin Tănase (de mare actualitate) intitulat „Acciza pe benzină”.

Au încheiat seara dedicată Zilei Mondiale a Poeziei poeţii „Zidului de Hârtie”, Cristina Melinte (cu poemele „Paralelism”, „Jumătate” şi „Iubita lui Darwin”) şi Victor Ovidiu Rusu (cu poeziile „Adulmecând aerul iernii” şi „Iarăşi, dimineaţa”).

O seară în care poezia a fost citită din carte, de pe ciorne, de pe laptop ori de pe telefonul mobil sau a fost recitată din memorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Poeziei, la Cafenea & Ceainărie Sakura.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Mondială a Poeziei, la Cafenea & Ceainărie Sakura5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei