Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 30 (5237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

Florin Dan Prodan şi „melancolia călătorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Bucovinei a avut loc marţi lansarea volumului „On the Road - Poeme de călătorie”, semnat de poetul sucevean Florin Dan Prodan.

 

Provocarea unui poet care „construieşte de la început o ficţiune”

La un interval scurt de la lansarea precedentului său volum („Poem pentru Ulrike”, carte apărută în luna octombrie 2012), Florin Dan Prodan revine în atenţia publicului cititor cu această carte, care poartă marca Editurii Shambhala Press, din Kathmandu (Nepal), o „editură virtuală”, aşa cum a remarcat criticul şi istoricul literar Mircea A. Diaconu, care subliniază provocarea unui poet care „construieşte de la început (atât prin titlul cărţii, cât şi prin editură) o ficţiune”.

Poemele de călătorie ale lui Florin Dan Prodan, „scrise - cum a mărturisit el la lansare - pe parcursul câtorva ani”, după călătoria sa în Nepal (poeme notate pe agende şi file disparate, adunate acum în această carte), nu sunt, aşa cum a observat Mircea A. Diaconu, „o sumă de texte izolate”, ci poeme care alcătuiesc „un volum unitar” (prin construcţie, idee, tensiune...), „care îi asigură o notă de unicitate”.

Sunt „poeme scrise la persoana întâi” şi scrieri în care „autorul invocă nişte personaje care fac obiectul unor poeme substanţiale”.

 

Un autor care „mizează pe recuperarea lirismului”

Florin Dan Prodan, care, aşa cum spune Mircea A. Diaconu, “are capacitatea de a nu-şi dilua discursul, de a nu se pierde în detalii”, este un autor care „mizează pe recuperarea lirismului”, prin „melancolia călătorului”.

Remarcând prezenţa în sală a unui mare număr de tineri, criticul, care a precizat că aceasta este cea de-a treia carte a poetului sucevean, i-a sugerat (dar nu numai lui, ci şi celorlalţi tineri autori) să-şi depună dosarul pentru înscriere în Uniunea Scriitorilor din România.

O carte despre care Mircea A. Diaconu a spus că „arată foarte bine, nu numai prin grafica de copertă care copiază experimentul avangardist”, ci şi prin inserţia unor mărturii de călătorie (bilete de tren sau de intrare la un muzeu, segmente de hărţi...).

Cartea, din care autorul a citit pentru publicul participant câteva poeme, a fost lansată, cu două săptămâni în urmă, în Capitală, la Club A, în compania volumului „Celălalt Pământ”, de Paul Mihalache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Florin Dan Prodan şi „melancolia călătorului”.
 Vizualizări articol: 992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Florin Dan Prodan şi „melancolia călătorului”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
( 7 feb 2013, 13:42:38
,,BADITA'' UNGUREANU,SPUNEA:
,,CEI DIN URMA DESCALECATORI,FI-VOR CEI DINTAI INCALECATORI SI DEGRABA SBURATORI''-REFERINDU-SE,ATUNC CAND JUSTITIA ,,ISI VA ROTI HALEBARDA DEASUPRA BOSTANELOR CONSTIPATE CU TARATE'',A CELOR CE AU SOSIT LA FURAT IN ZONA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei