Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 dec 2012 - Anul XVII, nr. 301 (5206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a X-a

“Noaptea cea mai lungă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Noaptea cea mai lungă”, manifestarea culturală pe care Muzeul Bucovinei o organizează an de an pe data de 22 decembrie, la momentul solstiţiului de iarnă, a circumscris şi la cea de-a X-a ediţie momentele principale care au consacrat această sărbătoare nocturnă.

 

Lumină pentru libertate

“Noaptea cea mai lungă”, care, în anul 2003, atunci când s-a instituit ca eveniment în perimetrul sucevean avea caracterul unui Revelion al Artelor (menit să încununeze întreaga activitate culturală desfăşurată pe parcursul anului) s-a structurat într-o formulă care cuprinde câteva secvenţe esenţiale: un moment comemorativ închinat eroilor Revoluţiei Române care s-au jertfit pentru libertate, un medalion omagial dedicat unei personalităţi care prin întreaga activitate desfăşurată merită preţuirea şi recunoştinţa comunităţii, un concert de colinde susţinut de formaţia Hara.

Momentul comemorativ cu genericul „Lumină pentru libertate”, care se desfăşoară în afara instituţiei muzeale, în Piaţa Drapelelor din apropierea Palatului Administrativ, a urmat tipicul obişnuit şi a constat în aprinderea lumânărilor aşezate în formă de cruce în faţa Monumentului Martirilor şi Eroilor Bucovinei. „Este - aşa cum a spus Constantin-Emil Ursu, directorul general al instituţiei muzeale sucevene - un moment menit să menţină vie memoria eroilor care au căzut la Revoluţia din decembrie '89”.

 

Medalion omagial dedicat muzeografului Mihai Vasiliu

„Noaptea cea mai lungă” a continuat la Muzeul de Istorie, care şi-a întâmpinat oaspeţii cu bradul împodobit din foaier şi cu ghirlandele luminoase care ornamentau balustradele scărilor ce duceau spre palierul de la etaj, acolo unde era amenajat locul de desfăşurare a manifestării.

De-a lungul anilor, medalionul omagial a vizat o serie de personalităţi culturale şi ştiinţifice sucevene precum scriitorul Onu Cazan, graficianul satiric Mihai Pânzaru PIM, slujitorii scenei locale Marcel Horodincă şi Rodica Dominte, cant-autorul folk Cornel Angelescu, poeţii Dumitru Oniga, Vasile Pânzariu şi Ion Beldeanu, artistul plastic Radu Bercea şi arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc.

De data aceasta personalitatea omagiată a fost muzeograful Mihai Vasiliu, cel care a realizat conceptul Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava şi a contribuit substanţial la constituirea şi punerea în valoare a colecţiei de entomologie.

Mihai Vasiliu, care a fost felicitat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi de prefectul Florin Sinescu, a fost onorat cu o „Diplomă de Excelenţă” pentru întreaga activitate desfăşurată.

 

Salonul „Bucovina - Mileniul III”  şi expoziţia de fotografie dedicată Revoluţiei Române

Au fost vizitate apoi cele două expoziţii de fotografie găzduite de muzeul sucevean, Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina - Mileniul III” şi expoziţia realizată de artistul fotograf Ştefan Petrescu având ca subiect Revoluţia din decembrie '89. Cele 103 lucrări expuse în cadrul salonului, selectate din totalul de 3.099 de fotografii intrate în concurs la ediţia din acest an (realizate de 420 de artişti fotografi din 31 de ţări), au fost apreciate de vizitatorii care au avut prilejul să evalueze lucrările premiate de juriu. Cu acest prilej, iubitorii artei fotografice au putut să răsfoiască şi catalogul celei de-a IX-a ediţii a Salonului organizat de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, sub înaltul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR).

Expoziţia lui Ştefan Petrescu etalează 40 de fotografii realizate „la cald” chiar în zilele Revoluţiei la Bucureşti, Timişoara şi în alte oraşe din ţară, imagini pe care fotoreporterul le-a publicat atunci în marile gazete din Occident.

 

Concert susţinut de trupa Hara

Unul din momentele mult aşteptate de public a fost concertul de colinde susţinut de trupa Hara.

Colindele bătrâneşti, colindele haiduceşti, colindele din Ardeal au răsunat sub cupola instituţiei muzeale sucevene.

De la cunoscuta colindă „Scoală gazdă şi-ţi ie gubu”, la „Marlin Darlin”, piesele prezentate de trupa Hara au fost aplaudate de cei prezenţi.

Publicul a participat interactiv, cântând împreună cu membrii formaţiei într-o atmosferă de sărbătoare, atmosferă susţinută de luminile bradului şi de ghirlandele strălucitoare.

A fost totodată manifestarea cu care Muzeul Bucovinei şi-a încheiat calendarul activităţilor culturale din acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Noaptea cea mai lungă”.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
“Noaptea cea mai lungă”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei