Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2012 - Anul XVII, nr. 211 (5116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În volume

Relaţii polono-române. Comunicări şi referate

 

Comunicările şi referatele pe tema relaţiilor polono-române, care sunt prezentate în cadrul simpozioanelor anuale organizate la Suceava cu prilejul sărbătoririi Zilelor Culturii Polone, nu au caracterul pasager al unor materiale conjuncturale, ci sunt studii temeinice, laborioase, realizate de istorici şi cercetători remarcabili. Faptul că Uniunea Polonezilor din România nu lasă să se risipească roadele acestor simpozioane şi adună, an de an, în volume referatele susţinute la fiecare ediţie reprezintă un câştig pentru cercetarea ştiinţifică a ambelor ţări.

 

Adevărate culegeri de texte de cercetare

Programul celei de-a XIV-a ediţii a Zilelor Culturii Polone, care s-au desfăşurat săptămâna trecută la Suceava, a circumscris şi lansarea unor cărţi între care s-au aflat şi câteva volume care conţin referatele unor simpozioane anterioare. Grija cu care au fost editate, reproducerea textelor în limba în care-au fost prezentate (cu un scurt rezumat în limba partenerilor de simpozion), diversitatea subiectelor abordate, toate acestea fac ca volumele respective să se constituie ca adevărate culegeri de texte de cercetare. 

Astfel, cu titlul “Relaţii polone-române în istorie şi cultură” au fost editate

referatele simpozionului ştiinţific care s-a desfăşurat cu prilejul celei de-a XI- a ediţii a Zilelor Culturii Polone, un volum de cca. 400 pagini, a cărui redactare, corectură, precum şi traducerea textelor în limba română îi aparţin  prof. Stanislava Iachimovschi, cu un cuvânt introductiv semnat de Elizbieta Wieruszewska-Calistru, care a efectuat şi traducerea textelor în limba polonă.

 

Din lumea istoriei, în cea a literaturii, culturii şi problematicii minorităţilor naţionale

Materialele reproduse sunt dispuse potrivit celor trei secţiuni ale simpozionului.

Secţiunea intitulată “70 de ani de la refugierea polonezilor în România” - cuprinde referate ca “Frontiera polono - română (1918-1919/1940), de Michal Klimecki, “Viaţa şi moartea lui Jozef Beck în refugiu, în România (1939 - 1944), de Tadeusz Gaydamowicz, “Septembrie 1939 - Destrămarea Republicii a II-a Polone şi atitudinea Regatului României Mari. Studiu de caz”, de Danial Hrenciuc, sau “Agresiunea sovietică împotriva Poloniei, 17 septembrie 1939. Consecinţe asupra României”, de Bogdan-Alexandru Schipor.

La secţiunea “În lumea istoriei”, autorii abordează aspecte ca “Prinţul Janusz Radziwill - Cavaler al Ordinului Coroana României”, de Jaroslaw Durka, “Evacuarea ruşilor albi din Polonia prin România şi Crimeea, în 1919 şi 1920”, de Zbigniew Karpus, “Relaţiile moldo-polone din perioada 1504-1538 - confruntare militară şi expectativă diplomatică”, de Florin Pintescu, sau “Ordine, medalii, plachete şi insigne poloneze în patrimoniul Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I”, de Eugen Ichim.

Secţiunea “În lumea literaturii, culturii şi problematicii minorităţilor naţionale” reproduce referate ca “Identitatea naţională la Cioran şi Gombrowicz”, de Constantin Geambaşu, sau “Identitatea culturală a bucovinenilor”, de Helena Krasowska.

 

“Lumea relaţiilor polono-române”

Un alt volum, cu titlul “Lumea relaţiilor polono-române” (cca. 360 pagini, cu grafica de pe copertă realizată de graficianul sucevean Mihai Pînzaru PIM), cu uncuvânt introductiv semnat de dr. Helena Krasowska, de la Institutul de Slavistică al Academiei Poloneze de Ştiinţă din Varşovia, cuprinde referatele simpozionul din septembrie 2011, materiale împărţite în două blocuri tematice.

Primul dintre acestea, “În lumea istoriei”, cuprinde studii ca “Activitatea misionară a franciscanilor polonezi în Moldova medievală”, de Dariusz Karczewski, “Românii cavaleri ai Ordinului Vulturului Alb în cei douăzeci de ani interbelici (1921 - 1939), de Krzysztof Filipow, “Raporturile lui Nicolae Bălcescu cu exilul şi revoluţionarii polonezi în anii 1848-1849”, de Nicolae Mareş, sau “Românii şi Solidaritatea”, de Ion Constantin.

Din cel de-al doilea bloc tematic, cu genericul “În lumea culturii şi problematicii bucovinene”, extragem doar titlurile referatelor  “Un pictor polonez la curtea regelui Carol I - Tadeusz Ajdukiewicz”, de Eugen Ichim, “Însemnări autografe în limba polonă pe filele unor cărţi vechi”, de Olimpia Mitric, “Minoritatea polonă din România în publicistica poloneză (1918-1989), de Krzysztof Nowak, şi “Ioan Paul al II-lea în România”, de Boleslaw Karcz.

 

În aşteptarea unui nou volum

Cu siguranţă, în anul următor, când se va edita volumul care va reuni referatele prezentate şi susţinute la simpozionul din acest an (simpozion cu genericul „Legături istorice şi culturale polono-române”), vom avea satisfacţia de a regăsi texte ca „Încercări eşuate de atentat asupra perechii regale române în timpul vizitei în Polonia în iunie 1923, de dr. Aleksander Smolinski, de la Universitatea Kopernik din Torun, sau studiul prof. Constantin Rezachievici, de la Institutul de Istorie N. Iorga din Bucureşti, „Relaţii medievale polono-române în imagini polone necunoscute în România (Jan Krzysztof Tarnowski în echipament de husar moldovean)”. Texte cărora li se va alătura referatul prezentat de dr. Anna Zielinska „Limba polonă în Bucovina în contextul cercetărilor limbii polone din zonele de frontieră”, sau cel cu titlul „Ecou românesc în munţii polonezi - denumiri de vârfuri şi munţi de origine română”, de dr. Anna Oczko.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relaţii polono-române. Comunicări şi referate.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Relaţii polono-române. Comunicări şi referate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei