Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Performanţă

Trofeul Festivalului Internaţional de la Cernăuţi „În Grădina cu Flori Multe”, câştigat de un sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Trofeul Festivalului - Concurs Internaţional de Folclor Românesc „În Grădina cu Flori Multe”, ediţia a VIII-a, desfăşurat, în perioada 29 iunie – 1 iulie, la Cernăuţi, a fost câştigat de un sucevean.

Eusebiu Gafiţa, în vârstă de 13 ani, a convins juriul că este cel mai bun, concurând cu alţi aproape 50 de participanţi şi obţinând marele premiu şi titlul de laureat al festivalului. 

Concurenţii, cu vârste cuprinse între 6 şi 25 de ani, din Republica Moldova, România şi Ucraina, au participat la trei secţiuni: Solişti vocali, Solişti instrumentişti şi Ansambluri folclorice.

Eusebiu Gafiţa a impresionat juriul, format din personalităţi ale lumii muzicale din cele trei ţări participante, prin originalitatea şi modul inedit de interpretare, atât al baladei, cât şi al cântecului de joc.

 

Îmbină muzica clasică cu folclorul

Obişnuit cu succesul, cu participările la concursuri folclorice, de unde nu vine niciodată cu mâna goală, Eusebiu ne-a spus că în luna iunie a acestui an, mai precis cu două săptămâni în urmă, a participat la Festivalul Internaţional de la Moreni „Cununa Petrolului”, unde a obţinut tot marele premiu şi trofeul festivalului.

Elev al Şcolii de Muzică Nr. 4 Bucureşti, Eusebiu îmbină armonios muzica clasică (studiază vioara) cu folclorul, care i-a adus până acum cel mai mult succes. Ca planuri de viitor, el ne-a spus că îşi propune „îmbogăţirea repertoriului cu noi piese de folclor, continuarea studiului teoriei muzicale şi al viorii”, dar şi „participarea ca membru al unei formaţii (alcătuită din copii) de muzică instrumentală”.

Suceveanul face parte din Orchestra „Hora” din Bucureşti, formată din elevi ai liceelor de muzică, orchestră cu care, în perioada 12 – 19 iulie, va participa la o tabără de creaţie, la Predeal. Tot în această vară, Eusebiu a câştigat şi o tabără de creaţie la Pătrăuţi, unde, alături de alţi elevi, va studia muzica clasică, dar va avea şi un program recreativ, excursii şi drumeţii prin judeţ.

 

Prof. Orcula: „Sunt convinsă că va avea un viitor strălucit în domeniul muzical”

Profesoara Hortensia Orcula, directoarea Şcolii de Muzică Nr. 4 Bucureşti, alături de profesoara Mariana Mustaţea, sunt persoanele care îl sprijină în mod direct pe Eusebiu, având încredere în potenţialul lui.

„În urmă cu doi ani am cunoscut un copil sensibil, carismatic, cu un talent muzical de excepţie şi cu o personalitate puternică. Este vorba de Eusebiu Gafiţa, care a venit la Şcoala de Muzică Nr. 4, dorind să studieze muzica în profunzime. Sunt onorată să-l am elev la vioară, instrument pe care îl studiază cu plăcere, alături de alte discipline precum pian, teoria muzicii şi ansamblu instrumental. Sunt convinsă că va avea un viitor strălucit în domeniul muzical”, a spus profesoara Hortensia Orcula.

 

Primul album muzical

La sfârşitul anului trecut, Eusebiu Gafiţa a lansat primul album muzical, „Anii mei frumoşi ca zorii”, care conţine 14 piese, acompaniat de Orchestra „Ciprian Porumbescu” (muzică: Viorel Leancă, Răzvan Mitoceanu, George Sârbu, texte: Mariana Honceriu, George Sârbu).

Eusebiu a dedicat acest prim album familiei, căreia i-a mulţumit pentru că a ştiut să-i călăuzească paşii pe drumul cântecului popular. Mulţumiri îi sunt aduse şi artistului Sorin Filip, care l-a descoperit şi l-a ajutat să păşească în muzica populară.

„Un buchet de melodii din sufletul meu pentru sufletele dumneavoastră”, este dedicaţia de pe primul album muzical semnat de Eusebiu Gafiţa.

 

Drumul spre succes

Eusebiu a început să cânte la vârsta de 5 ani, pe când era preşcolar la Grădiniţa „Pinocchio” Fălticeni, în cadrul concursului naţional „Voinicelul”, unde a obţinut diferite premii. A continuat apoi cu spectacole susţinute ca membrul al Clubului Copiilor din Fălticeni, unde a activat timp de trei ani, ca solist de muzică populară şi toboşar.

La vârsta de 7 ani a câştigă premiul de popularitate în cadrul celei mai vizionate emisiuni-concurs pentru copii, „Vreau să fiu mare vedetă”.

A participat la Festivalul Cântecului de Cătănie de la Cluj, la vârsta de 8 ani, unde Marioara Murărescu i-a oferit „Premiul tinereţii”. Drumul pe cărările muzicii îl poartă cu succes pe Eusebiu în toate colţurile ţării şi nu numai: Premiul I la Festivalul „Dobroge Mândră Grădina”, Premiul I la Festivalul de la Cumpăna, trofeul şi marele premiu la concursul „Rapsodia Românească 2008”, trofeul şi marele premiu obţinut la festivalul „Troiesmis” de la Turcoaia – Tulcea 2008, trofeul obţinut la concursul de muzică uşoară „Dan Spătaru” Bucureşti, trofeul şi marele premiu obţinut în anul 2011, la Festivalul de muzica uşoară şi folclor de la Râmnicu Vâlcea, secţiunea folclor, premiul I ca solist vocal, premiul I la vioară şi premiul special al juriului la Festivalul Internaţional „Trixie”, din Bulgaria, în 2011. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trofeul Festivalului Internaţional de la Cernăuţi „În Grădina cu Flori Multe”, câştigat de un sucevean.
 Vizualizări articol: 1323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Trofeul Festivalului Internaţional de la Cernăuţi „În Grădina cu Flori Multe”, câştigat de un sucevean4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei