Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mai 2012 - Anul XVII, nr. 101 (5006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Poiana Micului

Expoziţie de artă plastică româno - polonă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul manifestărilor organizate miercuri de Uniunea Polonezilor din România la Poiana Micului, cu prilejul celebrării Zilei Drapelului Poloniei, a Zilei Diasporei Polone şi a Zilei Constituţiei, precum şi aniversarea a 170 de ani de la aşezarea primilor colonişti polonezi în Poiana Micului, a cuprins şi vernisajul expoziţiei de artă plastică româno-polonă, care prezintă lucrările pictorului polonez Tymon Nieseolowski şi ale graficianului sucevean Mihai Pînzaru PIM.

 

40 de lucrări, etalate în două segmente egale

Expoziţia, organizată sub egida Uniunii Polonezilor din România şi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, etalează în două segmente egale un număr total de 40 de lucrări, 20 de fotocopii după picturile artistului plastic polonez Tymon Niesolowski şi 20 de lucrări de grafică realizate de Mihai Pînzaru PIM, ilustraţii la lirica poeţilor bucovineni.

La vernisajul la care, alături de membrii comunităţii poloneze, în frunte cu preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, au participat invitaţi de seamă precum episcopul romano-catolic de Iaşi Petru Gherghel, consulul Pawel Bogdziewicz, din cadrul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, pr. dr. Jan Walkusz, directorul Institutului Bisericii Catolice a Universităţii din Lublin, oficiali judeţeni şi locali şi reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate, Mihai Pînzaru PIM a adus un omagiu lui Tymon Niesolowski, „un mare talent al picturii poloneze”.

 

Un gest de apreciere pe care graficianul sucevean îl face faţă de un confrate de breaslă

Desfăşurarea vizuală, care conjugă fotocopiile lucrărilor pictorului polonez (care a trăit între anii 1882 - 1965) cu lucrările de grafică realizate de Mihai Pînzaru PIM, ca ilustraţii la poeziile unor poeţi bucovineni, constituie un gest de apreciere pe care graficianul sucevean îl face faţă de un confrate de breaslă, un pictor aparţinând altor vremi, un artist a cărui artă trebuie promovată şi a cărui memorie trebuie păstrată.

Seria grafică dedicată de Mihai Pînzaru PIM liricii bucovinene ilustrează poeme semnate de Mircea Streinul, Matei Vişniec, Vasile Tărâţeanu, Arcadie Opaiţ, Ion Beldeanu, Ion Paranici, dar şi Roman Istrati, Constantin Ungureanu BOX sau Ştefan Alexandru Băişanu.

Episcopul romano-catolic de Iaşi, Petru Gherghel, şi consulul Pawel Bogdziewicz au vizionat expoziţia şi au discutat cu Mihai Pînzaru PIM care le-a oferit informaţii suplimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de artă plastică româno - polonă.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Expoziţie de artă plastică româno - polonă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei