Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mai 2012 - Anul XVII, nr. 101 (5006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 mld dolari, la preţurile actuale

Vineri, 4 Mai 2012 (17:00:27)

Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Studiul din 2007 a luat în calcul un preţ de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, într-un interviu pentru Reuters.

Preţul unciei de aur piaţa spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizează uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Şeful Gabriel Resources se aşteaptă la costuri operaţionale şi de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmara a preţurilor actuale, ratelor redevenţelor şi costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioară de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce costurile operaţionale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu aşteptările anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.

Directorul Gabriel Resources a declarat, în interviul pentru Reuters, că îşi doreşte ca viitorul Cabinet de la Bucureşti să aibă mai întâi discuţii cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) înainte de a face declaraţii publice pe tema proiectului minier.

"Sperăm că noul guvern va avea discuţii cu noi înainte ca reprezentanţii săi să facă vreo declaraţie pro sau contra în legătură cu proiectul nostru", a spus Henry.

Proiectul Roşia Montană, ca şi alte proiecte similare şi chiar România în integralitatea ei au nevoie de stabilitate politică, a adăugat el.

Directorul Gabriel Resources a acordat interviul pentru Reuters vineri, după ce, cu o zi în urmă, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunţa că a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili dacă evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua în lipsa planurilor de urbanism ale comunei Roşia Montană, anulate definitiv de instanţă. Juriştii consultaţi de Ministerul Mediului recomandau în concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului până când investitorul depune un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil.

În replică, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a transmis că, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizată imediat.

"Legea spune că procedura de evaluare trebuie finalizată imediat. Sperăm să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult aşteptate în zonă. (...) Nu cunoaştem conţinutul opiniei legale emise către ministrul (demis, n.r.) Korodi şi nici baza legală a acestei opinii. Nu există însa baza legală ca, în momentul în care avem deja un certificat de urbanism valabil şi în vigoare, ministrul Korodi să ne solicite un alt certificat de urbanism", afirmau reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă dat publicităţii joi seară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 mld dolari, la preţurile actuale.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 mld dolari, la preţurile actuale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei