Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 apr 2012 - Anul XVII, nr. 98 (5003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Iulian Dziubinski sau „cromatismul care arde la degete”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeul de Istorie Suceava s-a deschide joi expoziţia retrospectivă de pictură, grafică şi sculptură a artistului plastic sucevean Iulian Dziubinski.

 

Un „inginer al sufletului”

Expoziţia, care cuprinde peste 100 lucrări (cu precădere tablouri în culori de ulei realizate în ultimii trei ani) ne propune o privire retrospectivă asupra activităţii plastice a unui creator care s-a remarcat iniţial prin sculptură, dar care, fascinat de culoare şi lipsit de inhibiţii, se exprimă pictural cu o fervoare cromatică deosebită.

Un artist care-şi trădează profesia de inginer prin „geometrismul cu care-şi construieşte compoziţiile”, un „inginer al sufletului”, cum l-a prezentat la vernisaj criticul de artă Valentin Ciucă făcând referire la acel „bulgăre de har” cu care a fost înzestrat şi pe care îl gestionează într-o formulă creativă.

 

„Este imposibil ca din această abundentă creaţie privitorul să nu-şi asume ceva”

Rememorând momentul primei lor întâlniri, criticul de artă ieşean a mărturisit că, la primul contact, s-a simţit „inhibat” de culorile pure folosite, dar între timp vizionarea altor lucrări i-au permis să reflecteze şi să-şi reevalueze poziţia asupra „dimensiunii mai consistente a creaţiei” lui Iulian Dziubinski.

Sugestia sa însă, vizavi de „cromatismul care arde la degete” al artistului, a fost „să mai renunţe la câte ceva”, atunci când selectează lucrările pentru o expoziţie.

Oricum, aşa cum a spus Valentin Ciucă, „este imposibil ca din această abundentă creaţie privitorul să nu-şi asume ceva”.

 

„Dispersie de stiluri....amalgam de stări...fervoare cromatică”

Remarcând o „dispersie de stiluri”, un „amalgam de stări” şi o „fervoare cromatică” specifică „expresionismului care exaltă stările realităţii”, Valentin Ciucă a developat universul artistic al lui Iulian Dzubinski, un univers care aparţine deopotrivă clovnului (care reflectă histrionismul artistului), dar şi al inginerului calculat, care, cu o „abilitate deosebită” intuieşte posibilităţile de receptare a artei sale, de „deschidere către public”.

Un creator „bogat spiritual”, care se simte „motivat de ceea ce a reuşit să descopere solitar”.

 

„Un moment de recuperare a unui artist autentic”

Un artist care „are atelierul plin de umbrele marilor creatori” (Luchian, Baba...), care este „încărcat cu o energie absolut remarcabilă” şi care „încearcă tot ce se poate”, un artist cu potenţial creativ care a provocat un eveniment la care prezenţa publicului (care nu a venit numai din complezenţă) constituie un „certificat de evaluare”.

„Sunt sigur - a spus în încheierea cuvântului său criticul de artă ieşean - că participând la vernisajul acestei expoziţii retrospective asistăm la un moment de recuperare a unui artist autentic”.

*

Un artist ale cărui lucrări, aşa cum a spus „un consătean” prezent la manifestare, „trebuie interpretate dincolo de ceea ce se vede”, un artist care a mărturisit la final că „nu ştiu unde am să ajung, dar ştiu că am să merg pe acelaşi drum”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iulian Dziubinski sau „cromatismul care arde la degete”.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Iulian Dziubinski sau „cromatismul care arde la degete”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei