Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 feb 2012 - Anul XVII, nr. 34 (4939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Lansare & Expoziţie

O „radiografie” cartografică a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava a avut loc ieri lansarea lucrării bilingve (germană/română) intitulate „Planul Districtului Bucovina în 72 secţiuni, întocmit după ridicări geometrice în anii 1773, 1774 şi 1775 de Departamentul Cezaro-Crăiesc al Statului Major General” şi vernisajul expoziţiei care etalează o serie de materiale cartografice originale.

 

Cele 72 de secţiuni realizează în ansamblu o planşă cu suprafaţa totală de 5,6/4,5 m

Lucrarea, care a apărut la sfârşitul anului trecut în seria „Restituiri” a Editurii „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, poartă semnăturile lui Ioan Iosep, Constantin-Emil Ursu şi Simona Palagheanu şi are un colectiv de referenţi alcătuit din academicianul Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Adrian Grozavu şi cercetătorul ştiinţific dr. Mihai Ştefan Ceauşu.

Planul constituie o „radiografie” cartografică a peisajului Bucovinei (cu hărţi reproduse la scara numerică 1:28.800) de la începutul epocii moderne.

Lucrarea, cu o foaie de titlu realizată în manieră medievală, este alcătuită din 72 de secţiuni (dreptunghiuri cu dimensiunile 638/422 mm fiecare, numerotate cu cifre romane de la I la LXXII), care realizează în ansamblu o planşă cu suprafaţa totală de 5,6/4,5 m.

 

Prin publicarea acestei lucrări se confirmă activitatea de cercetare care se desfăşoară la Suceava

Evenimentul, la care au participat autorii şi câţiva dintre referenţii lucrării, a reunit în saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul instituţiei muzeale istorici şi geografi, dar şi un public numeros interesat de publicarea acestui document „puţin cunoscut şi pomenit până acum în literatura de specialitate”, aşa cum a precizat unul dintre semnatarii lucrării, directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu.

Un gest de restituire apreciat de subprefectul Angela Zarojanu, care a adresat felicitări colectivului de realizatori, subliniind totodată că, prin publicarea acestei lucrări, se confirmă activitatea de cercetare care se desfăşoară la Suceava.

 

„O radiografie foarte corectă, exactă şi obiectivă a Bucovinei”

Prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, membru corespondent al Academiei Române, a subliniat faptul că este vorba de „o iniţiativă lăudabilă”, iniţiativă care, aşa cum a remarcat unul dintre autori, conf. univ. Ioan Iosep (care a accentuat că avem de-a face cu „o radiografie foarte corectă, exactă şi obiectivă a Bucovinei”), nu putea fi realizată decât în echipă.

Dacă prof. univ. dr. Adrian Grozavu, prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, a făcut referire la câteva aspecte care ţin de valoarea hărţilor, reliefând o serie de dimensiuni specifice ale acestora (inclusiv capacitatea de a trezi emoţia artistică), prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a accentuat importanţa documentară a acestei hărţi, „care prezintă foarte multe amănunte extrem de interesante pentru cercetători”, propunând continuarea acestui demers de restituire şi în cazul altor documente de acest fel, mai ales că, „la Bucureşti, zac camioane întregi de documente austriece încă neinventariate”.

 

„Un document de primă mână, care a creat un front larg de lucru pentru istorici şi geografi”

Planul Districtului Bucovina, cu indicarea provinciilor vecine - Galiţia, Maramureşul, Transilvania şi Moldova, face parte din categoria hărţilor iosefine (reprezentări cartografice austriece din timpul lui Iosif I - coregent al Austriei între anii 1765 - 1780 şi împărat în perioada 1780 - 1790), reproduce planşa policromă, executată manual cu 230 de ani în urmă, hartă care, la vremea aceea, avea o mare utilitate practică - militară, administrativă, economică şi demografică.

„Un document de primă mână - aşa cum a spus la final conf. univ. dr. Mihai Lazăr - care a creat un front larg de lucru pentru istorici şi geografi”.

Directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a precizat că, la propunerea academicienilor Răzvan Theodorescu şi Dan Berindei, lucrarea va fi lansată în luna martie la Academia Română.

Mapa, care conţine harta şi studiul bilingv (studiu despre care prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu a spus că „poate fi considerat o lucrare ştiinţifică în sine”),             este pusă în vânzare la standul amenajat la parterul Muzeului de Istorie Suceava cu preţul de 150 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O „radiografie” cartografică a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
O „radiografie” cartografică a Bucovinei3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei