Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 nov 2011 - Anul XVI, nr. 268 (4866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Patrimoniul cultural clasat din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Suceava prezintă, pe site-ul instituţiei, o informare cu privire la situaţia patrimoniului cultural clasat la nivelul judeţului.

 

908 piese de patrimoniu, din care 299 sunt clasate în categoria Tezaur, iar 609 în categoria Fond

Astfel, piesele de patrimoniu cultural mobil clasate în judeţul Suceava, până în luna septembrie 2011, sunt în număr de 908, din care 299 sunt clasate în categoria Tezaur, iar 609 în categoria Fond.

Din totalul cele 908 piese clasate în judeţul Suceava, cele mai multe (aproape 800) se află în colecţiile Muzeului Bucovinei, care gestionează în patrimoniul instituţiei peste 400.000 de piese.

Faptul că muzeul sucevean deţine un număr important de piese clasate în categoria Tezaur a constituit una dintre motivaţiile care au justificat clasificarea şi schimbarea denumirii instituţiei din Complexul Muzeal Bucovina în Muzeul Bucovinei.

 

Procedura de clasare

Clasarea este procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din cele două categorii juridice ale patrimoniului cultural naţional mobil, tezaur şi fond.
Bunurile aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil se înscriu, în funcţie de importanţa sau de semnificaţia lor (semnificaţie istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, ştiinţifică şi tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică şi epigrafică), de vechimea, unicitatea sau raritatea acestora, în tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, alcătuit din bunuri culturale de valoare excepţională pentru umanitate, sau în fondul patrimoniului cultural naţional mobil, alcătuit din bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România. 

 

Doar 3% din totalul de piese clasate în România se află la Suceava

Potrivit acestor date cu privire la patrimoniul cultural mobil clasat din judeţul nostru, rezultă că doar 3% din totalul de piese clasate în România până la nivelul lunii septembrie a.c. (adică 30.193 piese) se află la Suceava.

Concluzia, aşa cum se specifică, este că acest procent reprezintă „foarte puţin prin raportare la bogăţia şi valoarea patrimoniului cultural mobil existent în judeţul Suceava”, patrimoniu care se află în instituţii muzeale, colecţii publice şi private, biserici şi mănăstiri, şcoli şi biblioteci, etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrimoniul cultural clasat din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patrimoniul cultural clasat din judeţul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei